Moj profil

7 trendova u prehrani za početak 2023.

Završetak svake odnosno početak nove godine razdoblje je kada u gotovo svemu radimo rekapitulaciju onoga što se dogodilo i onoga što je predviđeno na neku temu.

Tako je i nama kraj 2022. idealno vrijeme da vidimo s čime smo se sve to susreli u 2022. u prehrani i što nas očekuje u 2023.

1. Mindfulness

Rijeko ćete naći kako se zadnjih godina spominju nove dijete i načini za smanjenje tjelesne težine iako smo za vrijeme pandemije dosta bili zatvoreni i slabije se kretali. Danas se sve više promovira tzv. „mindfulness“ odnosno svjesno življenje pa tako i hranjenje.

U eri globalnog zatopljenja i zagađenja, za nusprodukte u kulinarstvu će se u budućnosti sve više nalaziti alternativnih načina upotrebe. 

Bazira se na potpunu prisutnost u obroku. Iako je to prvi cilj uživanje u obroku i onomu što nam pruža, posljedično dovodi do svjesnog osjećaja sitosti bez rizika za prejedanje i konzumiranje one hrane koja nam ne služi.

2. Veganstvo i čokolada

Čini se kako svijet svake godine sve više i više naginje hrani biljnog podrijetla pa se tako ne uključuju samo u prehranu zamjene za meso već se povećava konzumacija i veganskih oblika druge hrane. Jedna od takvih je i veganska čokolada koja je sve više bila u fokusu 2022. godine. I to ne samo tamna čokolada s visokim udjelom kakaa već i bijela čokolada koja je tradicionalno mliječna.

3. Moringa

Drvo koje potječe iz Indije, a danas se uzgaja gotovo na svim kontinentima, sve više je dobilo na značaju u 2022. Bogata je željezom što je čini jednom od boljih biljnih izvora željeza, a najčešće se u prehrani koristi u obliku praha. Prah se može dodati u smoothie, jogurt, žitarice za doručak ili jednostavno u čašu vode ili svježe iscjeđenog soka.

4. Kombucha

Kombucha je poznata unatran nekoliko godina, a posljednje vrijeme dobiva sve više na značaju ne samo u medijima već i u brojnim kućanstvima budući da ju je jednostavno proizvesti samostalno. Kombucha je napitak koji se dobiva fermentacijom čaja uz dodatak šećera i simbiotske kulture kvasca i bakterija octene kiseline. Smatra se kako ispijanje kombuche može pomoći imunosnom i probavnom sustavu.

5. Održivost

Zadnjih godina naglasak u prehrani se sve više stavlja na domaću, sezonsku hranu i namirnice. Tijekom 2023. smatra se da će se u svijetu naglasak sve više stavljati na domaće proizvođače, kratke lance opskrbe i domaće tržište hranom.

6. Pulpa

Kao što je već spomenuto, hrana biljnog podrijetla sve više dobiva na značaju u 2022. godini, posebice biljni napitci. U njihovoj proizvodnji se koriste sirovine (npr. zob, badem, riža) pri čemu filtracijom ostaje pulpa. Predviđa se da će se u 2023. sve više nalaziti načina da se pulpa iskoristi. Primjerice u obliku brašna, dodataka za kolače ili gotovih i polugotovih mješavina za slastice i pekarske proizvode. 

7. Suho voće kao zaslađivač

Suhom voću je uklonjen sadržaj vode tako da uglavnom ostaju šećeri što ih čini jako slatkima. Obzirom na sve veću svjesnost o štetnosti umjetnih zaslađivača i šećera, suho voće se sve više koristi u slasticama i slatkim jelima kao zaslađivač (datulje, smokve, marelice), a čini se da će se taj trend nastaviti i u 2023.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.