Moj profil

Cikla: zdrava i hranjiva prijateljica jela za hladnije dane

Ovisno o načinu (termičke) obrade, cikla je izvrstan izvor mnogobrojnih esencijalnih hranjivih tvari te pogodna kao sastojak za veliki broj različitih jela.

Cikla je jedna od najčešćih tzv. „zimskih“ namirnica koje nekako u našem podneblju još uvijek najviše koristimo u ukiseljenom, konzerviranom obliku zimnice. I iako je to jedan od izvrsnih načina kako poboljšati unos esencijalnih hranjivih tvari i na taj način pomoći organizmu u borbi protiv tradicionalno zimskih prehlada i viroza, dobrobiti cikle i načini na koji je možemo konzumirati su zaista brojni.

Nutritivna vrijednost cikle

Možda ste čuli od mama i baka kako je cikla izvrstan izvor željeza te da u nedostatku konzumacije crvenog mesa treba što više jesti ciklu za unos željeza. I iako to je djelomično istina, željezo nije najobilnija hranjiva tvar kojom se cikla može pohvaliti. Folat, kalij i vitamin C su ti koji prednjače pred željezom i unos samo jedne šalice svježe cikle može značajno doprinijeti dnevnom unosu navedenih tvari.

Osim esencijalnih hranjivih tvari, cikla je izvrstan izvor antioksidativni fitonutrijenata – betacijanina i betaksantina.

Ciklu je najbolje konzumirati u sirovom stanju, a ukoliko se odlučite termički je obraditi, najbolji način za očuvanje hranjivih tvari je kuhanje cikle s korom na pari 15-ak minuta. 

Načini konzumacije cikle

Kao i kod većine voća i povrća, najbolji način (način na koji iskorištavamo maksimum hranjivih tvari namirnice) za konzumaciju cikle je u njezinom sirovom obliku. Budući da je sirova dosta tvrda, zapravo se u sirovom stanju najčešće konzumira ribana, na salatu. Ribanu sirovu ciklu se može dodati bilo kojoj svježoj salati, a meni osobno najbolja kombinacija je ribana sirova cikla sa sjemenkama nara ili kao dodatak voćno-povrtnim smoothie-jima.

Ono što se također može sa sirovom ciklom je kombinirati je s drugim sirovim povrćem bogatim esencijalnim hranjivim tvarima kako bi dobili sirup poput ovog Sirupa od mrkve, cikle i jabuke.

Kuhana cikla

Najbolji način za termički obraditi ciklu kako bi se pokušala zadržati maksimalna količina hranjivih tvari je kuhati je 15-ak minuta na pari. I to bez prethodnog guljenja kore, kako ne bi došlo do gubitka antioksidativnih pigmenata i boje tijekom kuhanja. Kora se potom može odstraniti, ali preporuka je da se to čini s rukavicama, jer snažni pigmenti cikle mogu ostaviti crvenu boju na prstima.

Osim za zimnicu ili za salatu, cikla se kuha i za pripremu soka od cikle. Oni malo odvažniji mogu se odlučiti i na pripremu juhe od cikle ili pak chutneya od cikle i suhog voća.

Pečena cikla

Osim u sirovom i kuhanom obliku, cikla se može i peći u pećnici ili na tavi. Što se dulje cikla peče to će biti slađa. Također ju je poželjnije peći s korom, nego bez nje i to otprilike na 200℃ 1 – 1 ½ sata ovisno o njezinoj veličini.

Interesantan način za upotrebu pečene cikle je priprema praha od cikle s time da se u tom slučaju peče na nižoj temperaturi. A također se kockice pečene cikle mogu koristiti u pripremi rižota ili umaka za tjestenine.

Ukiseljena cikla

Kao i kod većine sezonskog povrća, kiseljenje je odličan način kako zadržati dostupnost tijekom cijele godine. Zbog razvoja dobrih bakterija, kiseljeno povrće smatra se „čuvarom“ crijeva i njihove mikroflore. Također može potaknuti probavu i poboljšati imunitet organizma.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.