Moj profil

Donosimo recepte za kvalitetna jela uz koja ćete i uštedjeti

U svijetu punom ukusa i boja, zero waste recepti postaju ne samo način pripreme hrane, već i putovanje kroz kreativnost i održivost. U šarenom mozaiku sastojaka i ideja, poigrat ćete se receptima koji čuvaju planet i kućni budžet.

Rastuća globalna zabrinutost uzrokovana klimatskim promjenama i održivosti potaknula je pokret zero waste.  U kontekstu kulinarstva, održivi recepti postaju sve nužniji iz više razloga među kojima su smanjenje otpada, zdrava prehrana, iskorištavanje viška namirnica i onih pred istekom roka trajanja i najvažnije, podizanje svijesti o klimatskim promjenama. Postoji niz praktičnih zero waste savjeta za kuhinju.

U svijetu punom ukusa i boja, zero waste recepti postaju ne samo način pripreme hrane, već i putovanje kroz kreativnost i održivost. U šarenom mozaiku sastojaka i ideja, poigrat ćete se receptima koji čuvaju planet i kućni budžet.

Maksimalno iskorištavanje hrane je ključno u borbi protiv prekomjernog otpada u našim domovima i zajednicama. U Hrvatskoj se tjedno baci čak 40% hrane.

Ti se recepti fokusiraju na svježe, hranjive sezonske sastojke. Oslanjajući se novi način kuhanja često se okrećemo prirodnim, neprerađenim sastojcima, što može doprinijeti boljem zdravlju.

Najvažnije je društvo iz vrta

Povrće je uvijek dobra ideja, a najbolje ga je koristiti sezonski, svježe iz vrta ili s tržnice. Kombinacija povrća je bezbroj, no mi ćemo vam pomoći pri izboru najkreativnijih i najfinijih jela u kojima možete maksimalno iskoristiti ostatke povrća iz hladnjaka. Puretina s prženim povrćem bit će gotova u manje od pola sata, a u jednoj ćete tavi dobiti hranjiv i fini obrok. Priprema stir-fry jela tehnika je koja će smanjiti količinu ulja i učiniti jelo još zdravijim. Vegetarijanska varijanta zamijenit će meso obožavanim špagetima na kineski način. Proljetne boje postavite na stol uz pomoć tjestenine primavera, novo omiljeno jelo za popraviti raspoloženje. Povrće je važno u svakodnevnoj prehrani zbog svojih nutritivnih vrijednosti koje služe sprječavanju niza bolesti, reguliranju tjelesne težine i poboljšanju imunološkog sustava.

U pokretu zero waste i održivosti naglasak je na smanjenju konzumacije mesa. Iako ga većina voli, ne škodi ga ponekad preskočiti. Stočarstvo, posebno uzgoj stoke, uzrokuje povećanje emisija stakleničkih plinova kao što su metan i dušikov oksid. Smanjenje potražnje za mesom može rezultirati smanjenjem broja stoke što bi smanjilo štetnost za okoliš. Biljna hrana koja može biti zamjenski izvor proteina su na primjer mahunarke, žitarice, sjemenke, proizvodi od soje i orašasti plodovi. Hranjivi i potpuni obrok bez mesa može biti prženi tofu s tikvicama i rižom. Uz ovo popularno jelo možete poslužiti povrće poput brokule ili mahune. Omiljeni bolognese umak neće biti ništa lošiji ako meso zamijenite lećom. Ovaj umak odlično će pristajati uz bilo koju vrstu tjestenine ili palentom.


Tko može odoljeti pečenom krumpiru?
Zero waste pokret potiče na maksimalno iskorištavanje namirnica, na primjer ostataka preostalog povrća ili već kuhanog mesa. Iz te ideje je proizašao pečeni krumpir s mljevenom puretinom. Ovo se jelo može kombinirati s drugim mesom ili povrćem, a bogato je i željezom koje je našem organizmu potrebno za jačanje imuniteta, za zdravlje krvi i dobro raspoloženje. Još jedan prijedlog za iskorištavanje pripremljene hrane, u ovoj slučaju krumpira jest francuski krumpir. Fini obrok sadržava klasični krumpir i jaja, a dodati možete i šunku te salatu kao prilog. Uz fina jela pripremite i aromatizirani kruh začinjen vegetom, dimljenom paprikom i češnjakom. Ovi su recepti jednostavni za pripremu te sadrže poznate i često korištene namirnice. Tako ćete ih moći često pripremati i uvijek imati spremnu ideju prije nego li hrana propadne.

Održive slastice u vašoj kuhinji
Nikad lakši kolač napravite uz onaj koji već imate! Dodajte nekoliko namirnica gotovim kolačima, na primjer dizanim kolačima, panetonu, kuglofu i dobit ćete slatke ostatke s cimetom. Arancine iskoristite za ukrašavanje i pripremu slastica, ili ih jedite samostalno kao grickalicu nakon ručka. Poigrajte se okusima uz chutney od jabuke. Upotpunit će glavna jela, osobito dodavanjem poprženih nasjeckanih oraha ili badema. Sjajno ga kombinirajte uz pečena mesa poput svinjetine i teletine.
Recepti pomoću kojih smanjujemo otpad potiču kreativnost u kuhinji. Načini štednje u kuhanju su također kupovanje manje količine, zamrzavanje, tjedno planiranje kuhanja i kupovine.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.