Moj profil

Jela u kojima patlidžan uspješno zamjenjuje meso

Njegova je povijest duga, već u 5. stoljeću uzgaja se u Kini i Indiji pa lagano grabi prema Dalekom Istoku da bi se u 13. stoljeću pojavio i u Europi. Ime dolazi od arapske riječi "al-badinjan" koje se prenijelo na brojne druge jezike.

Kao zasitno i okusom neutralno povrće, patlidžani su odlična zamjena za meso i namirnica za upotpunjavanje jela

Osim u ljubičastoj, ovo povrće dolazi u bijelim i zelenim sortama, u više od 50 koje se koriste diljem svijeta. Njegov se okus nerijetko može osjetiti u mediteranskoj kuhinji, a zbog teksture i okusa uspoređuju ga s mesom. Svojom neutralnom aromom može se uklopiti u brojna jela te biti podloga za različite umake.

Iza manje korištenih namirnica obično se kriju velike dobrobiti

Povrće i voće oduvijek volimo, jer su fini izvori vitamina i minerala, a ova ljubičasta biljka sadrži osim toga i važnefitonutrijentekoji čuvaju stanice od oštećenja, smanjuju kolesterol u krvi, sprječavaju peroksidaciju masti. Naravno patlidžan će prevenirati i probavne tegobe, regulirati razinu glukoze, a njegova dijetalna vlakna vezat će žučne kiseline i sprječavati njihovo nakupljanje u organizmu. Bogat je antioksidansima i niskokaloričan.

Kako odabrati dobar patlidžan?

Kako biste bili sigurni da Vas neće zateći gorkog okusa, patlidžan mora biti čvrste kože bez mrlja i oštećenja. Odaberite one srednje veličine zbog manjeg broja sjemenki za izbjegavanje gorčine. Ako je iznutra zelen znači da još nije dozrio, a prilikom čuvanja u hladnjaku obratite pozornost da se ne nalazi u blizini jabuke koje stvaranjem etilena utječu na brzinu starenja patlidžana. Za dodatno sprječavanje gorčine narezani patlidžan dobro je posoliti i ostaviti ga da odstoji oko 30 minuta prije upotrebe.

Šarolikost okusa i mirisa

Patlidžan se često nalazi u kombinaciji s drugim povrćem kao što su tikvice, rajčica, mrkva. Vrlo dobar primjer lakog miješanja povrća su povrtne lazanje u koje umjesto mesa možete ubaciti svako povrće koje vam padne napamet. Još bolja ideja je zamijeniti kore za lazanje s ploškama patlidžana. Ljubitelji gljiva ukomponirat će ga s gljivama u ovim sirnim lazanjama.

Ratatouille je tradicionalno francusko jelo koje se sastoji od slojeva povrća uključujući i patlidžan. On se može naći i u alternativnim verzijama meksičkih jela (na primjer tacosi) ili pak u curry umaku gdje će nasjeckan poslužiti kao zamjena na meso. Dodavanjem krušnih mrvica i začina bez problema možete napraviti vegetarijanske burgere i peći ih na tavici ili u pećnici. Patliždan kao sastojak salate sa povrćem s grilla zaslužan je za duži osjećaj sitosti.

Sočna jela uz samo nekoliko sastojaka kriju se u vezi sira i patlidžana – u jednostavnoj balancani, patlidžanima na sicilijanski način ili povrtnoj rolici s ricottom. Obožavatelji sira mogu se poigravati aromama i vrstama sira kojim će upotpuniti ova jela.

Poznato povrće u neviđenom điru

Već smo spomenuli odličnu kombinaciju patlidžana i rajčice. Turli tavu čini pirjano povrće i garantira lakoću jela, ali još će Vas više oduševiti ovo punjeno čudo koje će mirisom i okusom podsjećati na vrt. Radi se o vrlo zasitnom jelu u kojem zasigurno nećete primijetiti da nedostaje meso. Crveno ljubičasta varijanta mediteranskog umaka najsočnija je ideja koju možete zamisliti kada ste u potrazi za bezmesnim ručkom. Neka neka nova najdraža ljubičasta povrtnica upotpuni  povrtnu pizzu kao siguran odabir za obiteljski obrok ili solo dejt pred TV-om.

Kao prilog iskoristite patlidžan kao namaz za ispeći na tavici ili ih omotajte soja sosom i brašnom kako biste upotpunili jelo.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.