Moj profil

Matea Frajsberger: Influencerica koja nas uči kako možemo živjeti ekološki održivo

Zagrebačka influencerica Matea Frajsberger prije nekoliko godina promijenila je svoj životni stil. Aktivnosti na Instagram profilu, nakon dugogodišnjih modnih savjeta, zamijenila je onima koji se odnose na zeleniji način života.

Dokaz da se i u vrevi gradskog života može pronaći način kako živjeti zelenije svojim primjerom pokazuje Matea. Selidba iz stana u kuću s vrtom u potpunosti je promijenila njezin lifestyle. Uzgoj vlastitog voća i povrća, samo je potaknuo niz promjena koje je Matea objeručke prihvatila i odlučila ih svakodnevno – u obliku savjeta na svom Instagram profilu dijeliti pratiteljima. Matea promovira načela održivosti u svakog segmentu života, pa tako upućuje na kupnju odjeće u second hand trgovinama i pametno biranje ambalaže one reciklabilne prije svega. Kao primjer ambalaže koju bira ističe Podravka limenku i otkriva na koji način limenki možemo produžiti vijek trajanja.

  • Već ste godinama prisutni na društvenim mrežama, a zanimljivo je da ste unatrag četiri godine napravili zaokret i svoje aktivnosti usmjerili na poticanje svijesti o održivosti, ekologiji i zelenijom načinu života. Kako je došlo do promjene, što vas je potaknulo na nju?

Uvijek sam bila dosta osjetljiva na otpad i na to kako ljudi bacaju stvari (od hrane, odjeće itd. ) i za mene je bilo potpuno prirodno da takve poruke počnem slati i na svojim društvenim mrežama. U kratkom roku dosegnula sam veliki broj pratitelja i htjela sam s njima podIjeliti nešto više od toga kako se obući ili našminkati. Također, tada sam se odselila iz stana u kuću sa vrtom i htjela sam iskoristiti tu površinu za sadnju i bacila sam se na posao. Sve ostalo je išlo jedno s drugim :)

Matea bira Podravkine proizvode iz limenke, ovoga puta izbor je pao na Bolognese umak

  • Za sve one koji planiraju, a rekli bi postaje nužno uvesti pravila održivosti u svakodnevni život, što savjetujete s kojim promjenama krenuti?

U današnje vrijeme, pogotovo uz gradski način života, teško je u svakom polju imati utjecaj i o svemu brinuti. Moj savjet je da pojedinac nađe samo jednu stvar u kojoj će aktivno sudjelovati. Bilo da se radi o kupovini second hand odjeće, smišljanju recepata od ostataka hrane, sadnji vrta ili pak odvajanju otpada. Samo sa jednoj stvari možemo puno napraviti za okoliš i svijet oko sebe.

  • Da li je izazovno život u gradu prilagoditi spomenutim načelima? Koja promjena je bila najzahtjevnija?

Moram priznati da izazova, kao i svuda, uvijek ima. Ono što bih definitivno istaknula kao prednost gradskog života za sudjelovanje u održivosti je dostupnost određenih stvari. Pod time mislim npr. dostupnost zelenijih alternativa u namirnicama, proizvodima za kućanstvo, usluge punionica za deterdžente itd. Svaka promjena nije nimalo laka, ali bez obzira na to gdje se nalazite, ako stvarno želite, naći ćete način :)

  • Koliko su se spomenute promjene odrazile na kvalitetu Vašeg života?

Puno puno bolje. Osim što mi vrtlarenje dođe kao terapija za mozak i za tijelo, puno bolje jedem jer sama uzgajam hranu. Veliki dio vremena provodim na otvorenom i naučila sam više cijeniti povrće koje sama uzgojim. Sada uopće nema bacanja :) Također, moja publika odlično reagira na takav tip sadržaja, tako da sam zadovoljna i sa poslovne strane :)

Reciklabilnoj Podravka limenki Matea je odlučila produžiti vijek trajanja

  • Kako okolina reagira na sve što radite?

Super im je to i velika su mi podrška. Tata i dečko mi pomažu u vrtu, voze me okolo u kupnju presadnica i gnojiva, hehehe . Također, postali su osjetljiviji na kupnju plastike i ostalih nepotrebnih proizvoda. Svaki dan uče zajedno sa mnom !

  • Otkrijte nam neke od najbitnijih pravila kojih se pridržavate kada je primjerice kupovina hrane u pitanju?

Popis za kupovinu i prethodno smišljeni recepti, definitivno ! Tako znate što vam stvarno treba i sigurni ste da nećete imati otpad od hrane.

Druga stvar je naučiti kako spremati namirnice da one dulje potraju ( blanširanje, zamrzavanje, kiseljenje itd :)

I treća stvar je savjet: ,,Isprobajte uzgojiti barem jednu biljku''. Kada vide koliko je truda i ljubavi potrebno da jedan plod naraste, neće vam na pamet pasti da ga bacite.

  • Posvećujete li pažnju ambalaži proizvoda i zašto Vam je ispravan odabir bitan?

Naravno da obraćam pažnju. Povrće i voće ( ako kupujem ) kupujem na placu i nosim svoje vrećice. Ništa pakirano u nepotrebnu plastiku ne dolazi u obzir. Također, dosta hrane kupujem u limenkama jer su jedne od najodrživijih ambalaža. Mogu se potpuno reciklirati i ne sadrže konzervanse :)

Limenka je uz nekoliko jednostavnih koraka postala teglica za svježe začinsko bilje

  • Na koje sve načine ambalažu možemo iskoristiti za daljnju upotrebu?

Iako se npr. limenka može u potpunosti reciklirati, ja joj volim produljiti vijek trajanja na način da ju iskoristim kao teglicu za sadnju, kao malu vazu za rezano cvijeće ili pak viseću košaru sa cvijećem. Postoji puno načina i ideja iako sustav za reciklažu postoji, potrudite se ne zatvoriti krug određenog predmeta tako što ćete mu dati novu svrhu :)

Način na koji je Matea produžila vijek trajanje limenke vrlo je jednostavan, domišljat i lako primjenjiv. Stoga i vi možete napraviti isto vodeći se s nekoliko koraka:

  1. Nakon pripreme preukusnog Podravka Bolognese umaka, sa limenke isperite vanjsku naljepnicu.
  2. Na dnu limenke probušite nekoliko rupica.
  3. Limenku napunite zemljom i u nju dodajte sadnice začinskog bilja.
  4. Sljedeći korak je dekoriranje, Matea je koristila jutene trake koje je zavezala oko limenke, odlikovala mašnu i na svaku od njih dodala natpis. I vi možete napraviti isti dekor ili sličan od dostupnih materijala koje već imate doma.

Detaljan način ponovnog korištenja limenke pronađite na linku: https://www.instagram.com/reel/C7E1wpjqkvi/.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.