Moj profil

Potpuni vodič za kupnju i konzumaciju jagoda

Jagode je najbolje konzumirati sezonske jer takve imaju najbolju okus i aromu, ali i najveću količinu hranjivih tvari pa stoga i najveće dobrobiti za organizam.

S dolaskom proljeća i prvih toplijih dana, povećava se i količina dostupnog sezonskog voća i povrća. A jedna od najpoznatijih su svakako jagode. Od sredine travnja do kraja lipnja gotovo da nema štanda ili trgovine koji u svojoj ponudi ne nude jagode.

A zašto su nam jagode tako poželjne i kako osigurati da zaista biramo one najbolje i najkvalitenije?

Nutritivni benefiti jagoda

  • bogate vitaminom C
  • bogate fenolnim komponentama i antocijanima koji su zaslužni za crvenu boju
  • djeluju antioksidativno i protu-upalno
  • niske kalorijske vrijednosti

Kako odabrati najkvalitetnije jagode?

Prilikom odabira jagoda, važno je voditi računa da su zaista potpuno zrele. Jagode ne dozrijevaju više nakon što se uberu, a potpuno zrele jagode osiguravaju najintenzivniji okus i teksturu, ali i najviše hranjivih tvari i nutritivnih komponenata.

Potpuno zrele jagode bi trebale imati:

  • miris karakterističan za jagode
  • biti izrazito crvene boje
  • lagano mekane na dodir (ali ne premekane)
  • bez vidljivih vanjskih oštećenja
  • pričvrščene zelene dijelove svježeg izgleda
  • srednje veličine jer one izrazito velike često imaju manju punoću okusa

Pohrana jagoda

Kako bi sačuvali odnosno produljili trajnost svježih jagoda, preporuka ih je čuvati u hladnjaku do konzumacije, ali prati netom prije konzumacije. To je iz razloga što voda može ubrzati proces propadanja, a na sobnoj temperaturi jagode se puno brže kvare.

Kako pripremiti jagode za konzumaciju?

Jagode se ubrajaju u jednu od 12 namirnice (engl. Dirty Dozen) za koje se smatra da se najčešće i najviše tretiraju sa pesticidima. Postoji nekoliko načina kako izbjeći odnosno smanjiti unos pesticida s jagodama.

Jagode su izvrsna namirnica za reguliranje šećera u krvi i smanjenje kolesterola.

Prvi je kupovati isključivo organske jagode. To može nekima biti financijski neisplativo budući da su takve jagode znatno skuplje.

Drugi način je prati jagode (i svo ostalo voće i povrće) u vodi u kojoj ste otopili jušnu žlicu sode bikarbone i/ili zeolit. Tako ih možete namakati 20 – 30 minuta, isprati, iscijediti i konzumirati.

Soda bikarbona je alkalna pa stoga može razbiti pesticide, a neće naštetiti voću i povrću. Zeolit je pak prirodni materijal koji slično kao i soda bikarbona zbog svoje strukture veže na sebe pesticide, herbicide i štetne tvari.

Alergije na jagode

Jagode se smatraju jednim od češćih alergena, te se alergija na jagode često pojavljuje kod male djece prilikom uvođenja dohrane, posebice ako u obitelji postoji povijest bolesti alergije na jagode ili drugu hranu. Alergija na jagode je reakcija imunološkog sustava na specifični protein u hrani međutim dobra vijest je da je vrlo mali broj alergija na jagode fatalan. Uobičajeni simptomi uključuju osip, povraćanje, proljev, peckanje i stezanje grla te glavobolju i mogu se riješiti bez medicinske intervencije. Svakako treba biti oprezan prilikom uvođenja jagoda kao nove namirnice maloj djeci, te to činiti u jutarnjim satima tijekom radnog dana kako bi u slučaju pojave simptoma alergije mogli kontaktirati djetetovog liječnika.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.