Moj profil

Pripremamo koru, stabljiku i lišće: Znate li koje povrće možete u potpunosti iskoristiti?

Uvažite zero waste savjete i cool recepte, te svoje omiljeno povrće mrkvu, korbicu, cvjetaču i brokulu iskoristite u cijelosti od korijena do listova.

Bez sumnje, hrana nije za bacanje, jer što je manje otpadaka to je bolje i za nas i za naš okoliš. Štoviše, za bacanje nisu ni neki dijelovi našeg omiljenog povrća koje bez razmišljanja nazivamo otpadom, te ih baš nikad ne koristimo,  Naime, u skladu sa zero waste pokretom, mnogim je stabljikama i listovima mjesto na našim tanjurima, a ne u kantama za bio otpad.

Naime, u skladu sa zero waste pokretom, mnogim je stabljikama i listovima mjesto na našim tanjurima, a ne u kantama za bio otpad

Doista, uz samo malo više truda mnoge se vrste povrća mogu iskoristiti doslovno od korijena do listova. Na taj način ne samo da smanjujemo otpad i čuvamo prirodu, već i što je podjednako važno, smanjujemo i naše izdatke za hranu. K tome, iskorištavanjem neopravdano zanemarivanih dijelova povrća obogaćujemo svoj jelovnik kako novim izvorima vrijednih hranjivih tvari, tako i novim slasnim okusima.

Lišćem mrkve začinite različite namaze!

Kako se lišće svježe mrkve može pohvaliti svojom posebnom aromom, umjesto da ga bacite, nasjeckajte ga i iskoristite za oplemenjivanje različitih jela. Kako bi upoznali aromatične čari zelenog dijela mrkve u svojim omiljenim jelima poput salata, mesnih i povrtnih juha, variva i pesta, te namaza peršinovo lišće zamijenite onim od mrkve i uživajte u podjednako finim okusima. K tome, za bacanje nisu ni listovi rotkvica, korabica, hrena i cikle koji su idealna zamjena za špinat, blitvu i zelene salate.

Stoga ih iskoristite za ukusne i zdrave priloge i mala jela od sira, tijesta i jaja, te posebno za okusima i hranjivim tvarima bogatim salatama kojima dodajte listove po želji. A, kako primjerice stabljike s listovima cikle sadrže više kalcija i beta karotena od njena korijena, obavezno ih dodajte i u smoothije.

Listove cvjetače dodajte u povrtne salate!

Ako ste do sada mirne duše bacali stabljike cvjetače odmah promijenite svoju naviku, jer ne samo da su ti dijelovi podjednako hranjivi kao i njeni cvjetići, već su i posebno ukusni. Stoga usitnjene stabljike same ili zajedno sa cvjetovima iskoristite za bilo koje jelo kako od cvjetače, tako i od ostalog povrća, te ih dodajte varivima, složencima, pireima, te naravno i bistrim i krem juhama.

A kako se one mogu jesti i sirove kao zdrave grickalice, narezane na štapiće poslužite uz neki dip, a na ploške dodajte različitim povrtnim salatama i smoothijima. K tome, nemojte bacati ni njene listove za koje znalci tvrde ne samo da su ukusni, već i da su prava delikatesa. Za otkrivanje njihova fina okusa pripremite ih kao blitvu ili špinat ili ih zajedno s drugim lisnatim salatama dodajte u povrtne i miješane salate .

Stabljike brokule iskoristite za fini pesto!

Brokula, jedna od najzdravijih vrsta povrća se osim svojim cvjetićima može pohvaliti i hranjivošću i okusom neopravdano zanemarenih stabljika. Štoviše, stabljike koje uglavnom bacamo sadrže i više hranjivih tvari od cvjetića, te k tome imaju i poseban okus koji podsjeća na šparoge. Stoga ih u kojim god jelima je to moguće iskoristite zajedno sa cvjetićima kako bi svoje juhe variva, složence, rižota i primjerice piree dodatno obogatiti hranjivim sastojcima i okusima.

Naravno, stabljike brokule vrlo su iskoristive i u solo varijanti, pa od njih između ostalog možete pripremiti i zanimljiv pesto. No, važno je znati da su za razliku od onih cvjetače, stabljike brokule teže probavljive te ih stoga ne koristite sirove, već isključivo termički obrađene.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.