Moj profil

Djeca i vodeni sportovi

Ljudi su se tijekom evolucije prilagodili za kretanje po čvrstom tlu pa je atletika sa svojim tipičnim pokretima nama najprirodnija. Ipak, sustav za pokretanje djeluje na osnovama biomehanike još iz doba dok smo živjeli u vodi!

Kineziolozi dijele četiri grupe sportova prema osnovnim oblicima gibanja: atletika, gimnastika, plivanje i skijanje. Navedene skupine prije svega razlikuje medij u kojem se pojedina aktivnost odvija.

Tjelesno vježbanje u vodi je izvrsna aktivnost za razvoj djeteta u ranim godinama, počevši već od vrtićke dobi.

U vodi vladaju nešto drugačiji fizikalni zakoni nego na čvrstom tlu. Prije svega, tijelo u vodi ima manju relativnu težinu nego na tlu. Kada se izvan vode želimo kretati prema gore (npr. skočiti), gravitacija nas vuče dolje. S druge strane, kada se u vodi želimo kretati prema dnu (zaroniti), uzgon nas potiskuje gore.

Zbog plutanja tijela opterećenja na kralježnicu su bitno manja pa je kineziterapija u vodi obično prvi izbor za razne oblike rehabilitacije i oporavka lokomotornog sustava. Sile na ekstremitete u vodi su drugačije nego na suhom pa se tijelo spontano adaptira tim drugačijim pokretima i postaje motorički spretnije.

Plivanjem se postiže tjelesna ravnoteža

Kako bi se tijelo uravnotežilo, satovima gimnastike ili plesa (gdje je izuzetno bitan balans tijela), treniranjem borilačkih umijeća (gdje se podjednako vježbaju i lijeva i desna strana) ili plivanjem - sprječavamo oslabljivanje rijetko korištenih grupa mišća i poteškoće s koštano-zglobnim sustavom kasnije u životu. Tjelesno vježbanje u vodi je izvrsna aktivnost za razvoj djeteta u ranim godinama, počevši već od vrtićke dobi.

Koje su glavne prednosti vodenih sportova za djecu?

  • manje opterećuju kralježnicu
  • za pokrete se istovremeno aktiviraju velike mišićne skupine (a ne manje), što je vrlo pogodno za dijete predškolske dobi, zbog kompletnosti kretanja
  • razvijaju kardiovaskularni sustav (pogotovo kod dugotrajnije neprekinute aktivnosti)
  • razvijaju centre za termoregulaciju (jeste li ikada vidjeli plivača kojem je hladno?)
  • izvrsno nadopunjavaju druge aktivnosti (sportove ili umjetničke radionice).

Postoji nekoliko sportova u vodi, a razlikuju se po strukturi gibanja pa se već prema afinitetima dijete može opredijeliti za jedan od njih.

Osnovne plivačke tehnike

Osnova za sve su naravno osnovne plivačke tehnike, koje je najbolje kroz igru početi učiti što ranije, već u predškolskoj dobi, kako bi se mališan osjećao kao "riba u vodi" kasnije kada će usavršavati specifične kretnje.

  • slobodni stil, tzv. "kraul"
  • prsni stil
  • leđni stil
  • "delfin"
  • "leptir" (ruke izvode pokret kao kod "delfina", ali noge kao kod prsnog plivanja)

Svaka od navedenih tehnika (osim "leptira") postoji i u obliku brzinskih natjecanja (sprint, maraton ili štafeta). Također, u višebojima plivanje je prva etapa, što govori u prilog visokoj energetskoj zahtjevnosti ove vrste gibanja.

Vaterpolo

Vaterpolo je sport iz skupine sportskih igara, a po strukturi gibanja spada u kompleksnu aktivnost. Osim osnovnog tjelesnog razvoja, dijete se uči ekipnoj igri, strategiji i improvizaciji. Bavljenje ovim sportom moguće je od osnovnoškolske dobi.

Skokovi u vodu

Skokovi u vodu i sinkronozirano plivanje su po tipu estetske konvencionalne aktivnosti. Pogodnije su za djevojčice zbog njihove prirodne sklonosti estetskom doživljaju. Oba sporta pogodna su za početak bavljenja u pubertetu (kraj osnovne, srednja škola), ali je za sinkronizirano plivanje bitna pokretljivost zglobova koja se najbolje razvija do 9. godine života.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.