Moj profil

Pripremite složence koje će djeca voljeti

U pripremi složenaca mnogo je aktivnosti koje s veseljem mogu odraditi i djeca. Mališani mogu dodavati namirnice i pribor, prati povrće i meso, vagati i mjeriti sastojke i stavljati ih u lonac, probati je li jelo dovoljno kuhano.

Složenci su među najomiljenijim jelima. Rašireni su po cijelom svijetu, te zasigurno nema ni jedne nacionalne kuhinje koja se ne može pohvaliti s barem jednim originalnim složencem. Primjerice, Francuzi rado pripremaju složenac od povrća ratatouille, Portugalci cozido od različitih vrsta mesa, krumpira, kelja i riže, Grci od junetine, rajčica, luka i začina kuhaju stifado, a Talijani maštovite juhe minestrone od povrća, svinjetine i slanine. Naravno, brojnost i popularnost složenaca ne čudi jer su vrlo hranjivi i ukusni, te vrlo jednostavni za pripremanje i ekonomični.

Zbog svoje su hranjivosti složenci nezamjenjivi i u dječjoj prehrani, te su k tome, zbog načina pripreme, kao stvoreni za roditelje koji kuhanje doživljavaju kao zgodnu priliku za druženje i uživanje s djecom. Naime, djeca, posebno ona mala, najviše od svega vole pomagati u kuhinji, a u podužoj, ali jednostavnoj pripremi složenaca, mnogo je aktivnosti koje uspješno i s veseljem mogu odraditi i njihove ručice. Primjerice, mališani mogu dodavati namirnice i pribor, prati povrće i meso, vagati i mjeriti sastojke i stavljati ih u lonac, dolijevati vodu, te probati je li jelo dovoljno kuhano ili začinjeno.

Osim toga, kako je poznato da djeca posebno vole jesti jela u čijoj su pripremi i sama sudjelovala, složenci su i idealna prilika da roditelji djetetu serviraju kvalitetan i hranjiv obrok, skuhan od zdravih namirnica, biranog mesa i povrća koje ono inače iz tko zna kojih razloga odbija i ne želi jesti. Stoga, pripremite li zajedničkim snagama Coolinarikine dječje složence, vaše će dijete bez prigovaranja i u slast pojesti zdrav obrok s redom hranjivim, ali inače ne tako omiljenim namirnicama, povrćem, tjesteninom i primjerice rižom.

Štoviše, složencu od tjestenine alla pizza, kako zbog imena tako i zbog tradicionalnih pizza sastojaka, neće moći odoljeti ni najgorljiviji mali fast food fan, pa je ovaj složenac pogodan za navikavanje djeteta na ostale hranjive i zdrave te djeci primjerene složence od povrća i mesa. K tome, kako složenci nakon što se pripreme za kuhanje i stave na vatru ili u pećnicu, ne iziskuju previše pažnje, vrijeme se može iskoristiti i za dodatne zajedničke aktivnosti. Tako se u iščekivanju obroka za kuhinjskim stolom mogu voditi razgovori o danu proteklom u vrtiću, ali primjerice, i "rasprave"o zdravoj prehrani te lijepom ponašanju za vrijeme jela.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.