Moj profil

Bosanska pita na tisuću načina

Imena pita posebna su priča, neuobičajeno za susjedne kuhinje, u bosanskoj svaka pita, obično dobija ime kao izvedenica od nadjeva.

Kada je riječ o piti, obično će većina nas pomisliti prvo da je to tijesto-nadjev-tijesto po uzoru na american pies. No, kada u Bosni zatražite pitu, dobit ćete posve drugačiji specijalitet koji je ujedno i maskota Bosne i Hercegovine u kulinarskom smislu.

U čemu je kvaka? Bosanska pita nije ni slična gore navedenim pies i po samom sastavu tijesta dosta je jednostavna, no razvući je tanko kao papir zahtijeva i znanje i umijeće.

Spravlja se obično od mekog brašna, malo ulja, vode i soli. Netko dodaje ocat po predaji da će se jufka bolje razviti, ali nije pravilo.

Mekana masa mora odstajati neko vrijeme, a potom se uz pomoć oklagije (valjka za tijesto) ili na ruku, kako to spretne bosanskohercegovačke domaćice kažu, razvija. Nadjeva se razno-raznim nadjevima, koji su opet priča za sebe. Naime, svaki kraj BiH ima svoje tradicionalne nadjeve, pa ćete tako u sjevernome dijelu Bosne (Semberija) naići na Ćorpitu, u Krajini je najpoznatiji Krajiški burek, itd.

U bosanskoj svaka pita, obično dobija ime kao izvedenica od nadjeva, pa je tako pita s krumpirom Krompiruša, sa zeljem ili špinatom Zeljanica, sa sirom je Sirnica i mesna pita je Burek. Posebno mjesto zauzima opet Učkur pita, a ime zahvaljuje tankoj gumi koja se obično uvezuje u rublje. Razvija se jako tanko, a tanko se nadjeva po posebnom tradiocionalnom receptu od mljevenog mesa i češnjaka. Potom se reda u limove pri čemu se krajevi jufke nikako ne režu i dobije se čuvena sarajevska učkur pita.

Burek je definiran kao pita s mesom. Za Sjeckani burek meso treba biti junetina od odreska, narezana na sitne kvadratiće. Ukoliko je burek od mljevenog mesa, onda je to obični Burek, a ukoliko u najdev od sjeckane junetine dodate malo sjeckanog krumpira, dobit ćete bosanski Šareni burek.

Motaju se spiralno ili u male zvrkove. Domaćice imaju običaj reći da su zvrkovi puno ukusniji, vjerojatno! No, da su na izgled ljepši - to je zajamčeno.

Postoje i neke autohtone vrste pita vezane za bosanskohercegovačko podneblje: pa ćete tako naići i na Furdenjaču, Kupusnjaču, Tikvenicu/Tikvenjaču i slatku pitu Jabukovaču.

  • Furdenjača - predstavlja pitu s nadjevom od kaurme/prige (označava kuhanu iznutricu teletine) koja se obično nadjeva uz dodatak šampinjona (a i ne mora). Tipični je obrok za Bosansku Krajinu.
  • Kupusnjača - ime zahvaljuje istoimenom povrću i nadjevu.
  • Tikvenica - ili Tikvenjača je slana pita, obično pita ljetnih dana (kada je tikva zrela). Posebnost ukusa ovog jela je spoj tikve, svježeg sira, vrhnja i jaja koji predstavljaju nadjev ove pite. Zastupljena je u cijeloj BiH, pa čak i u nekim buregdžinicama.
  • Jabukovača - je slatka pita. Kada pričamo o slatkom u BiH, odmah se svi vežemo za gadu (sirup, zaljev) od turske izvedenice. Ni jabukovača u tome ne odstupa, osnovni su sastojak za nadjev slatke jabuke, a dodavati možete što vam je mašti na volju: od oraha, korice limuna, vanilije, suhih grožđica i sl. Zalijeva se kuhanim sirupom.

I na kraju, svaka pita koja je napravljena od gotovih jufki u Bosni i Hercegovini se manje-više ne smatra pravom pitom.

Autor slike: Mediha

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.