Moj profil

Dijeta 1500 kalorija (još malo)

još neka moja razmiljanja o dijeti

Hm, odakle opet početi?

Evo, ovako: prije par dana sam na blogu (hvala onima koji ga čitaju) napisala da sam pojela - popila - Ensure plus, pa je bilo pitanja oko toga.

Naime, Ensure plus (i druga vrsta, Prosure) su napitci raznih okusa tvrtke Abbott. Liječnici ih preporučuju osobama koje imaju problema sa hranjenjem (anoreksija i bulimija), bolesnicima sa rakom, onima koji moraju uzimati samo tekuću hranu (npr. osobe koje su podvezale želudac) i ostalim kroničnim bolesnicima koji iz nekog razloga ne mogu zadržati pravu hranu. Takvi bolesnici ih onda dobijaju na recept preko svog liječnika opće prakse, a mogu se kupovati i u ljekarni bez recepta (jedna bočica ili tetrapak koštaju oko 13 kn, a dnevno se preporučuje 2-3 bočice).

Napitci su vrlo ukusni, kao čokoladno mlijeko, ili shake od vanilije (a još postoje jagoda i banana). Meni ih je donijela mama, jer ja ipak nisam kronični bolesnik, pa sam ih koristila za one dane kad mi je bila potrebna pomoć - kao što je uvoženje drva u šupu koje je trajalo satima.

Jedan takav napitak ima u sebi 330 kalorija i sadrži sve što je potrebno za jedan obrok - ima 28 vitamina i minerala, proteine i sve ostalo. Dakle, budući da je to malo veće od mog redovnog velikog obroka, tog dana sam malo i pretjerala u kalorijama - tog sam tek sada svjesna - ali dobro je.

Druga stvar koju sam otkrila nedavno su DM energetske pločice. Njih konzumiram najčešće kad sam u gradu u vrijeme mojih međuobroka (u 11 sati i u 17 sati), jer sadrže 142 kalorije, što je samo malo manje od predviđenog, a nisu slatke i dovoljno su velike da izdržim sita do slijedećeg obroka.

I još nešto - ono što me najviše zgrozilo je iznos kalorija u čokoladi. Kako su meni svi do sada uglavnom kupovali Milka čokolade, pa ih još imam u zalihi, danas sam išla pregledati datume roka trajanja da bacim ako je nešto pokvareno. I tako, gledam ja na omot Milka čokolade sa alpskim mlijekom od 200 g... piše da je preporučena "doza", tj. porcija 25 g, što bi bilo otprilike 1 kockica te veće čokolade (možda i dvije) - uglavnom, ta kockica-dvije iznose 138 kalorija (!!!), a voćni jogurt koji povremeno pojedem iznosi 150 kalorija i od njega se deset puta više zasitim. To znači da sam ja, prije dijete naravno, dnevno pojela gotovo 500 kalorija samo u čokoladi, a da ne govorimo i o ostalim obrocima, slatkim sokovima i slično.

Ne mogu vjerovati da mi se događa ono što sam mislila da nikad neće - a to je da polako odustajem od čokolade kao najdraže slastice, barem u obliku table čokolade. S vremena na vrijeme ću i pojesti nešto čokoladno, ali samo u minimalnoj količini. Na primjer, kupila sam si na degustaciji Dukatov novi proizvod Griz na mlijeku i to pakiranja Obični, Sa čokoladom i Sa jagodom. Kad sam pogledala kalorije prvo sam se nasmijala kako obični ima više kalorija od Jagode - ali općenito ima previše kalorija za jedan međuobrok, pa ću svaku tu čašicu jesti na dva puta... degustirala sam onaj Čokoladni i fin je, ali dosta sladak - taj dan sam bila u kupovini u 11 sati, ali ne blizu DM-a, pa sam tu žličicu na degustaciji "pisala" kao međuobrok, i vjerovali ili ne, nisam postala gladna otprilike do 13.30 h, a do onda sam već pripremila ručak i pojela ga malo prije 14 sati.

Sve u svemu, i opet sam samoj sebi dokazala da mogu biti ustrajna na putu do svog cilja, čak i uz male prepreke koje si sama postavljam. Budući da si gotovo ništa ne uskraćujem, polako se pomičem prema onome zdravijem, točnije tražim recepte za namirnice koje nikad ranije nisam jela i nisam ni mislila da ću ikad jesti.

To je to za danas, puno pozdrava svima

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.