Moj profil

6 HIT recepata: Od ostataka hrane napravite nove ukusne obroke

Sjetimo li se da su neka današnja jela poput pizze ili paelle nastale od ostataka hrane, već je dovoljan motiv da ne bacamo hranu ostalu od obroka.

Za početak, dovoljno je tek malo mašte i osnove poznavanja kompatibilnosti namirnica. Zatim provjerite hladnjake u potrazi za namirnicama pred istekom trajanja ili povrćem koje treba spasiti od probadanja. Francuski krumpir odlična je ideja ukoliko je od doručka ili ručka ostalo kuhane šunke, slanine ili kobasica, a treba iskoristi i jaja iz frižidera. Skuhajte krumpir ili iskoristite ako ga je ostalo od ručka i dobit ćete kompletan obrok koji paše uz zelenu salatu. Zavirite u recepte sa sastojcima koje imate kod kuće. Primjerice, višak riže možete dodati u juhu od rajčice. A ukoliko vam je ostalo kukuruza ili slanutaka, kao i koje druge grahorice, može nastati odlična mesna ili vegetarijanska salata. Jedan od naših prijedloga je salata od kobasica i slanutka.

Usvojite li ovakav zero waste način razmišljanja i smanjite li upotrebu onoga što nije neophodno i počnete li koristiti sve što se može u kuhinji iskoristiti, dobit ćete više maštovitih obroka, a manje otpada. Iako se čini da je nemoguće ne stvarati otpad, barem se može utjecati na njegovo smanjenje ponovnim korištenjem namirnica poput staroga kruha, skuhane riže, tjestenine ili krumpira. Od preostalih špageta, uz malo mašte, nastat će frataja sa špagetima, a umjesto tjestenine, za ovo jelo može poslužiti i kuhani krumpir. Ostatke ručka od pečenog ili kuhanog mesa povezat će tjestenina i mozzarella, a okus obogatiti začini poput majčine dušice i origana i zapečena piletina je novi prijedlog. Ovo jelo čak ne morate peći odmah, jer može u zamrzivaču biti i do  4 mjeseca uz uvjet da je u dobro zatvorenoj kutiji, nikako ne u posudi u kojoj je već ranije kuhano ili servirano.

Od ostataka mogu nastati i slatki zalogaji pa tako primjerice voće koje je omekšalo možete pretvoriti u kompot ili smoothie, samo uklonite dio koji nije jestiv. Stari kruh možete izdrobiti i pretvorite u krušne mrvice ili pak narežite, i pripremite pohani kruh s džemom od jagoda i poslužite ih kao slatki doručak posipane šećerom u prahu i sjeckanim orasima. Slatki ostaci s cimetom savršeno opisuju aromu koju možete očekivati u ovome kolaču. Pripremite ga u kalupu za pite, kuglof ili vijenac i poslužite s karamel umakom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.