Moj profil

Da li je biskvit nakon pečenja potrebno hladiti u protvanu ili ga treba izvaditi kako ne bi "pao"?

Pitanje

Pripremala sam bijeli biskvit prema receptu koji sam ovdje pronašla. Kolač je bio izuzetno ukusan, ali ono što me muči jest da je prilično "pao" kad sam ga izvadila iz protvana. Molim vas da me uputite da li je biskvit potrebno hladiti u protvanu ili otkrijete neku drugu "tajnu" kako da ne "padne".

Odgovor

Smjesa za biskvitno tijesto se stavlja u zagrijanu pećnicu kod umjerene temperature od 180°C.

U prevrućoj pećnici se biskvit naglo digne, a zrak koji je utučen u smjesu će izaći prije nego se smjesa zapeče. U tom slučaju će biskvit pasti kada ga izvadimo iz pećnice.

Kod umjerene temperature smjesa se polagano diže, čestice smjese se na površini zapeku i ne dopuštaju da zrak iziđe, već prolazi kroz smjesu te je tako prorahljuje i diže.

Ukoliko ste se držali recepta u kojem piše da biskvit pečete na 180°C pripazite da vam možda grijač pećnice ne postiže veću temperaturu od zadane pa smanjite za 5°C. Kada je biskvit pečen, najbolje ga je izvaditi iz tepsije na pek papir ili rešetku kako bi se jednakomjerno ohladio, a suvišna vlaga u obliku pare izašla van. Ukoliko biskvit ostavite u tepsiji, vlaga ostaje unutar biskvita čime on postaje teži i jednako tako može pasti.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.