Moj profil

O divna, o draga, o slatka papriko!

Obožavana diljem svijeta, opjevana čak, napunjena, ukiseljena – to je ta paprika!

Crvena, zelena, žuta, duguljasta, okrugla, slatka i ona ljuta... Obožavana diljem svijeta, opjevana čak, napunjena, ukiseljena – to je ta paprika!

Paprika je jedna od najstarijih kultura, njezina povijest seže unatrag 2000 godina, a podrijetlo vuče iz srednje i južne Amerike. Dugo vremena, čovječanstvu su bile poznate jedino ljute paprike.

Stručnjaci iz Podravke razvili su dvije sorte rog crvene paprike – Podravku i Slavonku, stoga je Podravkin ajvar tako ukusan.

I kao takve, ove „prave ljutice”, u 15. stoljeću doputovale su španjolskim brodovima u Europu. Bile su znane kao „španjolski papar” i koristile se kao začin, ali i lijek.

Zanimljivo je kako do 19. stoljeća slatka paprika uopće nije postojala, ona je nastala križanjem pojedinih sorti, a upravo su Španjolci i Mađari glavni „krivci” što danas možemo uživati u slatkim paprikama.

Idealna paprika

Kako dozrijevaju, današnje paprike postaju slađe i mijenjaju svoju boju – iz zelene u žutu te naposljetku crvenu. Crvena paprika obiluje vitaminom C, no znate li da ga sadrži čak četiri puta više nego naranča?

Također je dobar izvor vitamina B i E, betakarotena te prehrambenih vlakana. Njezina konzumacija pomaže stvaranju želučanih sokova i tako pospješuje probavu.

Takve zdrave, zrele, crvene i slatke ljepotice idealne su za spravljanje najomiljenije zimnice - ajvara.

Za najukusniji ajvar potrebno je izabrati zrele i mesnate (ali ne i vodenaste!) plodove crvene rog paprike. Stručnjaci iz Podravke to znaju, pa su tako kroz dugogodišnji rad i istraživanje razvili dvije sorte rog crvene paprike – Podravku i Slavonku. Ove sorte paprika jedine su hrvatske paprike upisane u registar sorti Europske unije i upravo njihova jedinstvenost i kvaliteta čine Podravkin ajvar tako ukusnim.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.