Moj profil

Rajčica

Likopen, spoj djelomično odgovoran za crvenu boju rajčice, smatra se izuzetnim u borbi protiv srčano-krvožilnih bolesti.     

Opis i podrijetlo

Rajčica (Solanum lycopersicum) koju u narodu još nazivamo i paradajz, tradicionalna je mediteranska biljka koja dozrijeva ljeti. Osim što se može konzumirati u sirovom obliku, Mediteran je najbolje poznaje kao glavni sastojak brojnih umaka, posebice onih za tjesteninu, ali i u raznim drugim prerađevinama poput sušenih, konzerviranih ili kuhanih. Ono što je danas najveća polemika oko rajčica je da li se one svrstavaju u skupinu povrća ili voća. Botanički gledano, rajčica pripada skupini voća s obzirom da nastaje iz cvijeta te sadrži sjemenke, dok se u kulinarstvu obzirom na uporabu smatra povrćem.

Odabir i skladištenje

Kako bi se odabrala najzrelija i najkvalitetnija svježa rajčica, važno je prvenstveno voditi računa o njezinom izgledu (okrugli, izrazito crveni plodovi bez vidljivih oštećenja na površini i glatke kože), a potom i o čvrstoći gdje rajčica kada se lagano pritisne mora biti malo mekana, nikako izrazito tvrda.
U slučaju odabira zrelih rajčica, a kada se neće konzumirati odmah, najbolje ih je skladištiti u hladnjaku budući da će se na taj način usporiti njihovo kvarenje. U takvim uvjetima mogu izdržati nekoliko dana, a kako bi se najbolje ispolio njihov okus prije konzumacije, preporučljivo ih je izvaditi iz hladnjaka otprilike sat vremena prije pripreme/konzumacije.
U slučaju potrebe za duljim skladištenjem rajčica, i sirove se mogu skladištiti u zamrzivaču, međutim najbolje ih je prethodno pripremiti po želji (npr. umak od rajčice za tjestenine) te tako polugotove skladištiti u zamrzivaču do uporabe.

Ukoliko se odabiru konzervirane, sušene ili već prethodno industrijski prerađene rajčice, važno je voditi računa da je pakiranje neoštećeno te unutar roka valjanosti namirnice.  

Priprema i termička obrada

Kao i većina voća i povrća, i rajčice se preporučuje prati pod mlazom vode netom prije uporabe kako ne bi došlo do razvoja bakterija i ubrzanog kvarenja tijekom skladištenja. Također se kao i kod većine namirnica s korom preporučuje i rajčicu pripremati s korom budući da ona sadrži najviše hranjivih tvari.
U slučaju da će se termički obrađivati, preporučljivo je voditi računa o vrsti posuđa koje se koristi budući da određeni spojevi rajčice mogu izreagirati s aluminijem prilikom termičke obrade.

Nutritivna svojstva

Možda najvažniji i najpoznatiji spoj rajčice je likopen, antioksidans koji može doprinijeti brojnim pozitivnim učincima na organizam. Najnovija istraživanja upućuju na to da bi rajčica mogla pozitivno djelovati na smanjenje rizika od nastanka raka prostate, ali i određenih vrsta raka pluća ili pak u žena raka reproduktivnih organa.
U ljetnim mjesecima je i izuzetno poželjna namirnica u prehrani budući da njezini spojevi mogu štititi kožu od štetnog sunčevog zračenja, ali i pripomoći održanju vida tijekom cijele godine.

Konzumacija

•    sirova rajčica za salatu s drugim sezonskim povrćem
•    umak za tjestenine, povrtna i mesna jela
•    juhe, dipovi i umaci
•    sušene rajčice kao završni dodatak jelima
•    hladna predjela poput salate caprese

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.