Moj profil

Bio proizvodi – kako nastaju i koje su njihove dobrobiti

Kupnjom biohrane posjedujemo veća znanja o tome odakle ta hrana dolazi, na koji je način uzgojena i u konačnici i proizvedena.

BIO, EKO ili ORGANSKI proizvodi

Sve su to sinonimi za istu vrstu hrane, odnosno njezin način proizvodnje koji je strogo reguliran Uredbom Europske zajednice o ekološkoj proizvodnji hrane, čemu podliježe i Republika Hrvatska. Radi lakšeg razumijevanja, mi u ovom tekstu za takve proizvode koristimo riječ „bio“.

Tako se proizvodnja biohrane temelji na sljedećim načelima:

  • korištenje prirodnih izvora ekoloških sustava
  • ograničavanje uporabe „vanjskih“ čimbenika
  • strogo ograničeno upotrebljavanje kemijski sintetiziranih tvari
  • korištenje obnovljivih izvora lokalnih poljoprivrednih sustava.

Označavanje biohrane

  • ako je najmanje 95 % sastojaka po masi biopodrijetla
  • ako je proizvedena sukladno s člankom 19. Uredbe EZ 834/2007.

Na deklaraciji proizvoda svakako mora biti navedeno koji su proizvodi organskog podrijetla, odnosno „bio“.

Istraživanja su pokazala kako biohrana katkad može biti i bitno skuplja od konvencionalno proizvedene hrane, međutim bilo je i slučajeva u kojima su pojedini bioproizvodi bili jeftiniji od njihovih konvencionalnih pandana.

Osim što sadrži beta-karoten i vitamin C, njezin najpoznatiji spoj je svakako likopen – snažan antioksidans u borbi protiv srčano-žilnih bolesti

Iako mnogi misle kako je povećanje cijene biohrane u odnosu na konvencionalnu samo marketinški trik koji će nas natjerati da platimo više za iste proizvode, priča u pozadini puno je dublja.

Najjednostavnije objašnjeno – jeftinije je uzgajati i proizvoditi proizvode koji su slabije regulirani i za čiju se proizvodnju mogu koristiti jeftinija gnojiva, konzervansi te stoka hraniti jeftinijom hranom.

S druge strane, za one koji uzgajaju biohranu, alati koji su im na raspolaganju kako bi njihova hrana ponosno nosila „bio“ certifikat puno su skuplji u usporedbi s alatima za proizvodnju konvencionalne hrane, stoga je i konačan proizvod skuplji.

Gledajući s nutritivnog aspekta, generalno se nije pokazalo kako biohrana sadrži više hranjivih tvari (vitamina, mineralnih tvari, bioaktivnih komponenti) u odnosu na konvencionalno proizvedenu hranu. Postoje, međutim, neke iznimke.

Primjerice, nedavna velika metaanaliza pokazala je kako biomlijeko može sadržavati oko 50 % više omega-3 masnih kiselina od konvencionalno proizvedenih mlijeka.

Druga velika metaanaliza pokazala je kako neka biohrana ima veći sadržaj antioksidanasa, niže koncentracije kadmija i niže količine pesticida. Zapravo, kada govorimo o benefitima bio proizvoda, gotovo uvijek govorimo o manjem sadržaju štetnih tvari nego o većem sadržaju onih korisnih.

Inspirirajte se čistom prirodom

Važno je voditi računa da je prehrana umjerena, raznolika i uravnotežena te u skladu s podnebljem u kojem živimo odnosno sezonom i godišnjim dobom. Mediteranska prehrana pokazala se nekako najboljom, ne samo na našem području za koje je karakteristična već i u svijetu, te s obzirom na našu izloženost takvim proizvodima, svakako bi trebalo podržavati njezinu konzumaciju. Tu se svakako podrazumijeva obilje voća i povrća gdje je rajčica nekako naša najkarakterističnija mediteranska namirnica s obzirom na široku mogućnost uporabe u raznim jelima.

Osim što sadrži beta-karoten i vitamin C, njezin najpoznatiji spoj je svakako likopen – snažan antioksidans u borbi protiv srčano-žilnih bolesti. Upravo zbog svih navedenih dobrobiti bioproizvoda, vaš tanjur bit će vam zahvalan odaberete li Podravkine proizvode od biorajčice jer i ona raste pod suncem Mediterana te je prerađena unutar 24 sata od berbe. Tako nam omogućuje uživanje u svježe prerađenoj namirnici kojoj je očuvano sve bogatstvo okusa, mirisa i kvalitete.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.