Moj profil

Svjetlom i bojama protiv zimske depresije

Najhladnije godišnje doba može donijeti vrlo ozbiljnu depresiju, a terapija bojama ima nevjerojatno pozitivne učinke na psihu. Žuta i narančasta boja podižu raspoloženje, crvena daruje životnu energiju, a zelena smiruje.

Uz zimske radosti, najhladnije nam godišnje doba može donijeti i vrlo ozbiljnu depresiju. Najjednostavnije rečeno, nedostatak danjega svjetla uzrokuje pojačano lučenje hormona melatonina, a time i loše raspoloženje, apatiju, umor i opću usporenost.

Terapija bojama koristi se i za psihičko opuštanje i liječenje posljedica stresnih stanja organizma.

No malim trikovima vrlo uspješno možemo zavarati svoj mozak i spriječiti ili ublažiti spomenute negativne posljedice. Primjerice, za posebno tmurnih dana jutro treba započeti aktiviranjem sve raspoložive rasvjete u stanu. Oni koji su naučeni da ih bude prve sunčane zrake neka namjeste budilicu na vrijeme kada izlazi sunce. Nadalje, boravite što više možete na otvorenom i gledajte u nebo! Čak i za najtmurnijih dana intenzitet dnevnoga svjetla dovoljan je za reaktiviranje vegetativnoga živčanoga sustava.

Ako je moguće, priuštite si terapiju bojama, koja ima nevjerojatno pozitivne psihosomatske učinke na naš organizam, pri čemu - za ilustraciju - žuta, podjednako kao i narančasta, podiže raspoloženje i potiče na aktivnost, crvena nam daruje životnu energiju i aktivira izmjenu tvari u organizmu, a zelena smiruje i uvjetuje harmoničnost.

No kada je riječ o bojama i njihovu pozitivnom učinku - kako na naš organizam tako i na psihu - možete posegnuti i za nekim metodama koje funkcioniraju po principu "uradi sam". Primjerice, odaberite i nosite odjeću u poticajnim bojama ili primijenite specifičan postupak koji, ukratko, podrazumijeva da se udobno smjestite, zatvorite oči i opustite te potom, u mislima. vizualizirate neku od boja s pozitivnim učinkom. Možete nabaviti i specijalne terapijske lampe ili žarulje u bojama i pokušati recept za postizanje psihofizičke harmonije i akumuliranje energije: prednju stranu tijela osvjetljavajte deset minuta zelenom i crvenom, a potom samo gornji dio trbuha dvadeset minuta žutom ili narančastom.

No terapija obojenom svjetlošću nije učinkovita samo kada je riječ o spomenutoj zimskoj depresiji. U posljednje vrijeme ona ulazi na velika vrata u kozmetičke salone i liječničke ordinacije. Liječnici, a posebno dermatolozi i psihoterapeuti, vrlo je uspješno primjenjuju u liječenju svih oblika depresije, poremećaja rada srca, migrena i glavobolja, neurodermatitisa, prekomjerne težine, ali i nedostatka apetita. U kozmetičke svrhe njome se bore protiv bora, celulita i akni.

Terapija bojama koristi se i za psihičko opuštanje i liječenje posljedica stresnih stanja organizma. Boje uspješno uklanjaju tjelesne i psihičke blokade, potiču organizam na izlučivanje štetnih tvari i jačaju njegov imunološki sustav. Terapija ne rezultira neželjenim posljedicama i apsolutno je bezopasna. U terapijske se svrhe boje - osim što se primjenjuju "gledanjem" - mogu aparatima u snopovima ili raspršene usmjeravati na naš najveći i najsenzibilniji organ - kožu.

Boje i njihov terapeutski učinak

Crvena boja djeluje uspješno u borbi protiv bubuljica, osipa i posljedica opeklina te smrzavanja kože.
Narančasta boja povoljno djeluje na ljudsku psihu, opušta i pomaže u uklanjanju depresivnih stanja. Koristi se i u borbi protiv celulita. Djeluje na regeneriranje kože, pa se zbog toga smatra čudesnim oružjem protiv bora te umorne i beživotne kože lica i tijela.
Žuta boja potiče optimizam i povećava moć koncentracije. Povoljno djeluje i na rad probavnoga sustava te ublažava strije.
Zelena boja smiruje i ublažava posljedice psihičkih stresova. Smiruje i nadraženu kožu.
Plava boja također smiruje i ublažava osjećaj boli, a korisna je u borbi protiv migrena, bolova u vratu i leđima. Normalizira preosjetljivu i upalama sklonu kožu te postiže zavidne rezultate u terapiji nesanice i regulaciji tjelesna težine.
Ljubičasta boja djeluje na limfni sustav i pomaže u terapiji protiv celulita.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.