Moj profil

Uvjeti korištenja sadržaja web stranice Coolinarika.com

U nastavku se nalaze pravila i uvjeti pod kojima se možete koristiti sadržajima Coolinarike. Stoga vas molimo da se s njima upoznate prije početka njihovog korištenja. Tako ćemo izbjeći kasnije eventualne nesporazume i posljedice u svezi s time.

Coolinarika je registrirani žig Podravke d.d.

Web stranicu COOLINARIKA.COM (dalje u tekstu: Coolinarika) pokrenula je i uređuje Podravka d.d. (dalje u tekstu: Podravka ili mi).

Pojam COOLINARIKA obuhvaća web stranicu coolinarika.com i društvene mreže pod nazivom Coolinarika (dalje u tekstu: Coolinarika) koju pokreće i održava Podravka.

Ovi uvjeti korištenja se odnose na korištenje web stranice coolinarika.com i Coolinarika društvenih mreža.

S prvim korištenjem web stranice Coolinarika.com, smatrat ćemo da ste se u cijelosti upoznali s ovim uvjetima, da su vam jasni i da ih prihvaćate. Ako niste suglasni s njima, molimo da ne pristupate Coolinarici i ne koristite njezine sadržaje. Imate li bilo kakva pitanja ili nejasnoće vezane za uvjete korištenja, molimo da se obratite našem Uredništvu na link Kontakt.

Izgled i sadržaj Coolinarike te uvjete korištenja možemo iz određenih razloga izmijeniti, stoga vas molimo da iste povremeno proučite, kako biste se upoznali s mogućim promjenama. Smatrat ćemo da vaše naknadno korištenje Coolinarike predstavlja vaš pristanak na sve eventualne izmjene.

Zaštita privatnosti vaših osobnih podataka nam je od najviše važnosti. Više informacija o zaštiti osobnih podataka u okviru korištenja web stranice Coolinarika možete pronaći u našim Pravilima o zaštiti privatnosti i Pravilima o kolačićima.

KORIŠTENJE SADRŽAJA COOLINARIKE

Bilo da ste postali registrirani korisnik ili ne, korištenje materijala i sadržaja Coolinarike dopuštamo samo u osobne svrhe.

NE DOPUŠTAMO:

 1. korištenje bilo kojeg sadržaja ili njegovog dijela u komercijalne svrhe, bez našeg prethodnog pisanog dopuštenja koje može biti dano u obliku odgovarajuće CC licence. Korištenjem u komercijalne svrhe smatra se ostvarivanje novčane dobiti neposredno (prodajom, nuđenjem i/ili reklamiranjem sadržaja koji sadrže materijale objavljene na Coolinarici) i posredno (korištenjem sadržaja na Internetu na platformi gdje se objavljuju naplatni oglasi i slično);
 2. objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja kojima se vrijeđaju važeći hrvatski propisi, uključujući neistinite, uvredljive, prijeteće, proste, zlostavljajuće, vulgarne, rasističke i druge sadržaje koji potiču mržnju bilo koje vrste, kao i sadržaje kojima se vrši povreda tuđeg autorskog prava i drugih prava intelektualnog vlasništva, neovlašteno otkrivaju podaci koji predstavljaju poslovnu ili drugu tajnu, privatne poruke, osobni podaci treće osobe ili se vrijeđa pravo na osobnost treće osobe;
 3. objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja kojih niste autor, odnosno nositelj autorskog prava i/ili drugih prava intelektualnog vlasništva na tim sadržajima te ukoliko nemate dozvolu autora za korištenje tih sadržaja;
 4. objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja kojima se vrijeđaju prava djece, pravo na privatnost ostalih korisnika i trećih osoba putem svih sadržaja na Coolinarici uključujući i privatne poruke;
 5. izričito ili prikriveno oglašavanje bilo kakvih proizvoda ili usluga putem svih sadržaja na Coolinarici;
 6. korištenje sadržaja i funkcionalnosti Coolinarike na način koji može uzrokovati štetu nama, ostalim korisnicima, našim partnerima ili bilo kojoj trećoj osobi;
 7. lažno predstavljanje bilo koje vrste, a posebno sa svrhom prijetnje, manipulacije, prijevare ili dovođenja u zabludu nas, ostalih korisnika ili trećih osoba putem svih sadržaja na Coolinarici uključujući i privatne poruke;
 8. objavljivanje, slanje, učitavanje ili razmjenu neželjenih sadržaja korisnicima ili trećim osobama bez njihovog prethodnog pristanka ili traženja, uključujući i višestruko slanje materijala istog ili vrlo sličnog sadržaja (spamming), lančana pisma, piramidalne sheme itd.;
 9. bilo kakvo ometanje ili onemogućavanje korištenja Coolinarike drugim korisnicima;
 10. svjesno objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja koji sadrže računalne viruse, crve, računalne kodove, datoteke i programe koji mogu imati za posljedicu ometanje, ograničavanje rada ili uništenje bilo kojeg računalnog programa ili bilo koje računalne i druge opreme;
 11. neovlašteno prikupljanje, spremanje, prenošenje i korištenje bilo kakvih osobnih podataka korisnika Coolinarike.
 12. gore navedene odredbe odnose se i na unos videosadržaja, pri čemu Coolinarika preporučuje objavu samo onih sadržaja koji su izričito vezani uz pripremu i konzumiranje hrane. Coolinarika zadržava pravo ne objaviti odnosno ukloniti objavljene videosadržaje koji nisu izričito vezani uz pripremu i konzumiranje hrane i/ili kojima se narušava osnovna koncepcija Coolinarika i/ili u kojem se ističu robne i uslužne marke trgovačkih subjekata, osim Podravke i/ili koje, iz drugih razloga, smatra neprimjerenima“.

Korištenjem sadržaja Coolinarike pristajete da naše Uredništvo nadzire jesu li sadržaji koje pošaljete, objavite, učitate ili razmjenjujete u skladu s uvjetima korištenja i propisima koji se primjenjuju. No, prije objave, ne pregledavamo niti obrađujemo sadržaj korisnika. Budući da naš nadzor nije sustavan, ne jamčimo da će sadržaji koji se pojave na Coolinarici biti istiniti, odnosno, dopušteni u smislu ovih uvjeta korištenja ili dostupni, niti jamčimo za podrijetlo takvih sadržaja.

U slučaju objave sadržaja kojima se narušava osnovna koncepcija i smisao Coolinarike i koji pritom uzrokuju ili bi mogli uzrokovati bilo kakve probleme ili konfliktne situacije, a bez obzira na to jesu li sadržaji dopušteni Uvjetima korištenja ili ne, pridržavamo pravo da ih uklonimo bez objašnjenja, a sve ovisno o našoj procjeni situacije. Ovakvim postupanjem nastojimo zaštititi sve korisnike koji dobronamjerno posjećuju stranice radi hrane, kuhanja, zabave, prijateljstva i druženja, ali i zaštititi Uredništvo od nepredviđenih, neadekvatnih, možda i zlonamjernih aktivnosti onih korisnika koji su se registrirali iz pogrešnih motiva.

Pozivamo vas da nam javite ako prilikom korištenja Coolinarike uočite sadržaje koji su u suprotnosti s ovim uvjetima korištenja. 

Ukoliko utvrdimo da je materijal koji korisnik preda, objavi ili učita u suprotnosti s uvjetima korištenja i propisima koji se primjenjuju, naše Uredništvo zadržava pravo odbiti objavu, izmijeniti ili ukloniti takav materijal, bez prethodnog dopuštenja ili obavijesti. Također, ovisno o težini i učestalosti povrede, zadržavamo pravo na:

 • privremenu deaktivaciju računa u trajanju od 3, 7 ili mjesec dana,
 • trajnu deaktivaciju korisničkog računa, pri čemu korisnik ima pravo da u slučaju trajne deaktivacije računa na Coolinarika.com odluči želi li ili ne da njegovi sadržaju ostanu vidljivi tj. sastavni dio Coolinarika.com,
 • ukidanje korisničkog računa registriranog korisnika kao krajnju mjeru u slučaju ako to smatramo potrebnim. Time se brišu i korisnički sadržaji pri čemu ne odgovaramo za bilo kakvu štetu, izravnu ili neizravnu, koja bi bila izazvana takvim postupkom bilo kojem korisniku ili trećoj osobi.
 • zabranu pristupa na Coolinariku.

Težina i učestalost povrede Uvjeta korištenja se kategoriziraju u četiri grupe, redom od najlakših prema najtežim:

 • unošenje neautorskog sadržaja (osim slika za opremanje blogova te avatara koji trebaju biti pravilno označeni CC licencom i autorom) i prikriveno reklamiranje,
 • korištenje sadržaja u komercijalne svrhe,
 • objava privatnih poruka, vrijeđanje, izazivanje i sudjelovanje u konfliktnim situacijama,
 • izričito reklamiranje, izazivanje i sudjelovanje u konfliktnim situacijama koje narušavaju koncept stranice, opetovano ponavljanje povreda iz svih kategorija.

Sve povrede Uvjeta korištenja su kumulativne i u konačnici mogu dovesti do privremene ili trajne deaktivacije korisničkog računa, kao i trajnog brisanja korisničkog računa. Ne odgovaramo za bilo kakvu štetu, izravnu ili neizravnu, koja bi bila izazvana takvim postupkom bilo kojem korisniku ili trećoj osobi.

Ukoliko u bilo kojem trenutku želite promijeniti ili obrisati svoje sadržaje koji su dozvoljeni Uvjetima korištenja, a na koje više ne možete utjecati potrebno je da nam na link Kontakt pošaljete upit s detaljnim objašnjenjem razloga za brisanje koje će Uredništvo razmotriti i poslati vam povratnu informaciju o svojoj odluci hoće li će tražene sadržaje obrisati ili ne.

Bez obzira na činjenicu što imamo pravo nadzirati sadržaj, vi ste osobno isključivo odgovorni za sadržaje koje objavljujete, učitavate ili razmjenjujete na Coolinarici. Korištenjem sadržaja Coolinarike suglasni ste da, do najveće mjere dopuštene važećim pravnim propisima, Podravka ne snosi bilo kakvu odgovornost za bilo koji postupak ili propust prilikom objave, učitavanja ili razmjene takvog sadržaja niti njihove moguće posljedice, kao ni odgovornost za štetu uzrokovanu drugim korisnicima ili trećim osobama zbog objavljivanja takvog sadržaja.

U slučaju nepoštovanja odredbi o sadržajima i aktivnostima iz uvjeta korištenja, svi korisnici i treće osobe snosit će odgovarajuće zakonske posljedice te će odgovarati za bilo koju štetu koja se nedopuštenim aktivnostima ili objavom, odnosno učitavanjem zabranjenih sadržaja, prouzroči nama, ostalim korisnicima ili trećim osobama.

SADRŽAJI COOLINARIKE

Na Coolinarici vam omogućavamo da koristite različite sadržaje i funkcije. Sadržaje stvaramo mi, naši suradnici i partneri, ali i vi, korisnici.

Uložit ćemo razumne napore da vam Coolinarika i svi njezini sadržaji i funkcije budu dostupni u bilo koje doba, u skladu s ovim uvjetima korištenja.

Interaktivni sadržaji i funkcionalnosti 

Na Coolinarici se nalazi mnogo sadržaja i funkcionalnosti, od kojih su mnogi interaktivni. Nudimo vam mogućnost stvaranja osobne stranice (Moja Coolinarika), učitavanje (upload) vlastitih recepata i fotografija, postavljanje linka za prikaz videa, korištenje funkcije označavanja/kategoriziranja sadržaja Coolinarike (tagging), komentiranje sadržaja, sudjelovanje u nagradnim igrama, online istraživanjima i dr. Za korištenje većine interaktivnih sadržaja potrebno je da postanete naš registrirani korisnik (Registracija). Objavljivanje vaših sadržaja na Coolinarici ne znači da isti predstavljaju naše stavove, mišljenja, odnosno preporuke, niti da smo s njima suglasni ili da ih podržavamo na bilo koji način.

Praćenje prehrambenih preferencija

Web stranica Coolinarika prati vaše preferencije vezane uz hranu, na temelju sadržaja koje pregledavate na web stranici i na temelju preferencija koje izrazite ukoliko popunite upitnik o prehrambeni preferencijama. Web stranica Coolinarika koristi ove podatke kako bi vam predložila sadržaje koji će što bolje odgovarati vašim preferencijama.

Sadržaji naših partnera i trećih osoba 

Na Coolinarici ćete naći i podatke o našim partnerima i njihovim proizvodima, odnosno uslugama u obliku članaka, savjeta, reklama, reklamnih poruka, nagradnih igara te linkova na njihove internetske stranice. Takve ćemo sadržaje nastojati posebno obilježiti kada to omogućuje način njihove objave.

Naše Uredništvo zadržava pravo nadzirati jesu li sadržaji naših partnera u skladu s uvjetima korištenja i hrvatskim propisima. No, ne jamčimo za istinitost, sadržaj, dostupnost ili podrijetlo takvih sadržaja, budući da naš nadzor nije kontinuiran niti obavljamo kontrolu sadržaja.

Objavljivanje sadržaja naših partnera na Coolinarici ne znači da isti predstavljaju naše stavove, mišljenja, odnosno preporuke, niti da smo s njima suglasni ili da ih podržavamo na bilo koji način.

Do najveće mjere dopuštene važećim pravnim propisima otklanjamo našu odgovornost za bilo kakvu štetu uzrokovanu drugim korisnicima i trećim osobama u svezi s korištenjem ili s pouzdavanjem u bilo koji sadržaj naših partnera, kao i proizvode ili usluge dostupne od naših partnera. Ako imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća vezanih za sadržaje naših partnera, molimo da se obratite našem Uredništvu putem linka Kontakt.

REKLAMNI SADRŽAJI NA COOLINARICI

Na Coolinarici se pojavljuju i reklamni sadržaji (reklamne poruke, oglasi, banneri i sl.) koje na temelju ugovornog odnosa s nama objavljuju naši partneri i drugi oglašivači. Sve ugovorne i druge odnose u koje ulazite s osobama koje se oglašavaju na našim stranicama uredit ćete neposredno s oglašivačima. Mi nismo uključeni u te odnose i ne preuzimamo odgovornosti koje iz njih proizlaze.

Uložit ćemo najveće napore da među sadržajima Coolinarike, ne bude prisutno zakonom zabranjeno oglašavanje, posebno uključujući oglašavanje koje vrijeđa ljudsko dostojanstvo, koje bi moglo prouzročiti tjelesnu, duševnu ili drugu štetu djeci, kao i neetično oglašavanje. Ako ustanovimo da se na Coolinarici pojavljuje takvo oglašavanje, odmah ćemo isto ukloniti.

Također, nećemo podržavati oglašavanje koje dovodi u zabludu ili će vjerojatno dovesti u zabludu osobe kojima je oglašavanje upućeno te je vjerojatno da će time utjecati na ekonomsko ponašanje tih osoba.

Do najveće moguće mjere dopuštene važećim pravnim propisima, isključujemo odgovornost, za bilo kakvu štetu uzrokovanu korisnicima ili trećim osobama u vezi sa zakonom zabranjenim oglašavanjem. Sve vaše primjedbe i zahtjeve vezane uz sadržaje oglašavanja molimo dostavite izravno oglašivaču.

REGISTRACIJA

Registracijom na Coolinarici postajete član zajednice što vam omogućava besplatno korištenje velikog broja interaktivnih sadržaja i funkcionalnosti o kojima se korisnici obavještavaju na samim stranicama Coolinarike.

Registrirati se može samo punoljetna, potpuno poslovno sposobna osoba. Registracija je moguća samo ako prethodno prihvatite ove uvjete korištenja te se upoznate s načinom na koji vaše osobne podatke koje unesete prikupljamo, obrađujemo i koristimo u skladu s našim Pravilima zaštite privatnosti. Prilikom registracije dužni ste unositi točne i istinite podatke. Ne dopuštamo korištenje korisničkog imena koje je neprikladno, uvredljivo ili vulgarno. Zadržavamo pravo obrisati takva korisnička imena bez prethodne obavijesti.

Prilikom registracije, možete izabrati primanje besplatnih elektronskih obavijesti o novostima s web stranice (e-newsletter) kao i posebnih obavijesti. Ako izaberete primanje posebnih obavijesti, izražavate svoj pristanak za primanje reklamnih i drugih obavijesti o proizvodima i uslugama vezanima za kulinarstvo, hranu, zdravlje i slične teme. Jednako tako se možete prijaviti na online istraživanja vezana uz sadržaje i funkcionalnosti Coolinarike te proizvodni program Podravke.

Nakon izvršene registracije dobivate vlastiti korisnički račun. Sve podatke o svom korisničkom računu, a osobito odabranu lozinku, dužni ste čuvati kao povjerljive podatke. Ne preuzimamo odgovornost za štetu koja vama, drugim korisnicima ili trećoj osobi može biti uzrokovana zbog korištenja korisničkog računa bez autorizacije, odnosno druge zlouporabe podataka koji su dostupni na korisničkom računu. Ako uočite neautorizirano korištenje vašeg korisničkog računa, odnosno njegovu zlouporabu, molimo da o tome odmah obavijestite naše Uredništvo na link Kontakt.

Ukoliko u bilo kojem trenutku želite promijeniti svoje korisničko ime, potrebno je da na link Kontakt pošaljete upit s detaljnim objašnjenjem razloga koje će Uredništvo razmotriti i poslati vam povratnu informaciju.

Vlastiti korisnički račun možete izbrisati tako da se javite na e-mail urednistvo@coolinarika.com.

Prestankom registracije ne prestaje vaša odgovornost za moguće povrede koje ste počinili i/ili štetu koju ste prouzročili za vrijeme trajanja vaše registracije.

PRAVA INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

Na stranicama Coolinarike pojavljuju se materijali čiji je sadržaj zaštićen autorskim pravom (npr. tekstovi, fotografije, crteži) i drugim pravima intelektualnog vlasništva (logotipi, zaštitni znakovi i sl.). Svaki korisnik web stranice Coolinarika snosi vlastitu odgovornost za poštovanje tuđeg autorskog prava i drugih prava intelektualnog vlasništva koja se odnose na sadržaje dostupne na web stranici Coolinarika. Stoga vas molimo da se dobro upoznate sa sadržajem ovog odjeljka kako biste u cijelosti poštovali tuđa prava intelektualnog vlasništva. U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili nesporazuma, obratite se Uredništvu putem linka Kontakt.

Opća pravila. 

Sadržaje zaštićene intelektualnim vlasništvom kao korisnici možete koristiti samo za osobnu, nekomercijalnu svrhu. Podravka je nositelj svih prava intelektualnog vlasništva na Coolinarici osim ako nije drugačije navedeno.

NE DOPUŠTAMO:

 • korištenje sadržaja koji se nalaze na Coolinarici u komercijalne svrhe, što uključuje preuzimanje, reproduciranje, iznajmljivanje, distribuiranje, objavljivanje u javnosti, javno izlaganje i prikazivanje bez prethodnog pisanog odobrenja Podravke;
 • da se sadržaji koji se nalaze na Coolinarici koriste u svrhe promocije, odnosno oglašavanja bilo kojeg proizvoda ili usluge bez prethodnog pisanog odobrenja Podravke;
 • da se sadržaji koji se nalaze na Coolinarici koriste u svrhe prodaje bilo kojeg proizvoda ili usluge bez prethodnog pisanog odobrenja Podravke;
 • izmjenu, prevođenje, adaptaciju ili bilo koju drugu preradu takvih sadržaja u komercijalne svrhe bez prethodnog pisanog odobrenja Podravke.

Obvezujemo se bez odgađanja ispitati svaku prijavu koja je vezana za povredu iz ovog odjeljka, a osobito ako je njome zatraženo uklanjanje određenog sadržaja sa stranice. U tom slučaju od korisnika očekujemo maksimalnu suradnju pri utvrđivanju činjenica. Ako utvrdimo da je prijavljeni postupak suprotan odredbama uvjeta korištenja, ali i u drugim slučajevima u kojima to smatramo svrsishodnim, takav ćemo sadržaj ukloniti s Coolinarike bez prethodnog obavještavanja korisnika te, ovisno o slučaju, razmotriti i mogućnost ukidanja korisničkog računa.

Korištenjem Coolinarike svjesni ste da su na njoj nazivi, slike, fotografije, logotipi, grafički prikazi i drugi sadržaji koji su zaštićeni različitim pravima intelektualnog vlasništva čiji su nositelj Podravka ili treće osobe. Bez obzira na vaše korištenje Coolinarike, bilo kao registrirani ili neregistrirani korisnik, time ne stječete pravo korištenja bilo kojeg autorskog djela, robnog ili uslužnog žiga, dizajna, patenta (licencu) ili drugog prava čiji su nositelji Podravka, odnosno treća osoba. To vrijedi i za bilo koje autorsko djelo koje se nalazi na Coolinarici, a koje je zaštićeno autorskim pravom Podravke ili treće osobe, osim u slučaju da je na pojedinom autorskom djelu izričito navedeno nešto drugo.

Poseban položaj pojedinih autorskih djela

Mogućnost ostvarivanja prava iskorištavanja u korist korisnika primjenom Creative Commons licence (dalje u tekstu: CC licenca) i Watermark. Ne dovodeći u pitanje gornje odredbe, Podravka u sklopu svoje uređivačke politike može dopustiti korisnicima, registriranim ili neregistriranim, druge oblike korištenja autorskih djela, kao što su tekstovi, fotografije ili video, na kojima je Podravka nositelj autorskog prava. Na taj način korisnicima se primjerice može dati pravo prerade pojedinih djela odnosno njihove daljnje distribucije, koje bi inače bilo zabranjeno u sklopu Općih pravila iz prvog dijela Uvjeta korištenja. Takva mogućnost korištenja će biti izričito naglašena i neće se niti na koji način pretpostaviti. Tako se na pojedina autorska djela mogu primjenjivati sljedeće CC licence, kojima se u pravilu daju veća ovlaštenja korisnicima autorskog djela u pogledu njihovog korištenja.

Nekomercijalne CC licence:

 • Dopuštenje korištenja djela samo u izvornom obliku (bez prava obrade) samo u nekomercijalne svrhe uz obvezu navođenja autora, naslova djela i izvora (attribution – noncommercial – no derivative works licence);
 • Dopuštenje neograničenog korištenja djela (uključujući pravo obrade i prilagođavanja) samo u nekomercijalne svrhe uz obvezu navođenja autora, naslova djela i izvora te obvezu da djelo nastalo preradom dijelite dalje pod istom licencom pod kojom ste dobili izvorno djelo koje ste preradili (attribution – noncommercial - share alike licence);
 • Dopuštenje neograničenog korištenja djela (uključujući pravo obrade i prilagođavanja) samo u nekomercijalne svrhe uz obvezu navođenja autora, naslova djela i izvora (attribution – noncommercial licence).

Komercijalne CC licence:

 • Dopuštenje korištenja djela samo u izvornom obliku (bez prava obrade) uz obvezu navođenja autora, naslova djela i izvora (attribution – no derivative works licence);
 • Dopuštenje neograničenog korištenja djela (uključujući pravo obrade i prilagođavanja) uz obvezu navođenja autora, naslova djela i izvora te obvezu da djelo nastalo preradom dijelite dalje pod istom licencom pod kojom ste dobili izvorno djelo koje ste preradili (attribution -share alike licence);
 • Dopuštenje neograničenog korištenja djela (uključujući pravo obrade i prilagođavanja) uz obvezu navođenja autora, naslova djela i izvora (attribution licence).

U slučaju da su pojedina autorska djela na kojima Podravka ima autorsko pravo podvrgnuta pravilima nekih od navedenih CC licenci u smislu korištenja autorskog djela, tada je to na tim autorskim djelima izričito naznačeno stavljanjem oznake pojedinačne CC licence koja se na njega primjenjuje. Takva oznaka ujedno predstavlja i link koji upućuje na skraćeni i puni tekst predmetne CC licence na hrvatskom jeziku, s kojima se korisnik, registriran ili ne, mora u potpunosti upoznati prije bilo kakvog korištenja autorskog djela o kojem je riječ. Više o CC licencama možete naći u članku Autorska prava i CC licence.

Podravka će iznimno na svojim stranicama dozvoliti korištenje slika za avatare i blogove ukoliko će biti prenesene prema izvornoj CC licenci autora fotografije i koje će od strane korisnika Coolinarike biti označene pravilnim navođenjem izvora i autora putem linkova.

Podravka nije član Creative Commons organizacije (www.creativecommons.org) te ne odgovara korisniku za bilo koji problem, posljedicu ili štetu koju korisnik može imati zato što nije razumio tekst licence, odnosno pravne posljedice njene upotrebe, tj. korištenja autorskog djela prema odredbama te licence. Odgovornost Podravke za bilo kakav oblik štete koji iz toga može proizaći, ograničava se do najveće mjere dopuštene mjerodavnim pravom.

Pojedine sadržaje, prvenstveno slike recepata, kojih je Podravka nositelj autorskog prava, odnosno prava iskorištavanja autorskih djela, Podravka će označiti watermarkom, koji se sastoji od URL adrese autorove stranice na Coolinarici. Stavljanjem watermarka Podravka tehničkim mjerama utječe na smanjenu mogućnost neovlaštenog kopiranja, distribucije i drugog oblika iskorištavanja autorskog djela. Korisnicima, registriranim bilo neregistriranim, zabranjeno je bilo kakvo uklanjanje watermarka ili pokušaj njegove izmjene, prerade kao i bilo kakva druga slična tehnička intervencija na watermarku.

Vaši sadržaji na Coolinarici. 

Ako se registrirate kao korisnik Coolinarike, omogućavamo vam, između ostalog, da na web stranici i Coolinarika društvenim mrežama objavljujete, učitavate (upload) i razmjenjujete svoje sadržaje kao što su tekstovi, fotografije, video i dr. Svjesni ste da će ti materijali biti dostupni nama, drugim korisnicima kao i trećim osobama.

U trenutku predaje, učitavanja ili razmjene takvih sadržaja, svaki korisnik u korist Podravke osniva besplatno, neisključivo, prostorno, sadržajno i vremenski neograničeno pravo iskorištavanja tog sadržaja i materijala. Na temelju toga mi ćemo biti ovlašteni, do najveće moguće mjere dopuštene važećim hrvatskim propisima, izvršavati imovinska prava u pogledu tih sadržaja i materijala, uključujući osobito objavljivanje materijala na web stranici i društvenim mrežama te na drugom mjestu po našem izboru, uključivanje materijala u obavijesti o novostima (e-newsletter) na Coolinarici, korištenje i distribuiranje materijala u promotivne i promidžbene svrhe bez obzira na medij prema ostalim korisnicima, partnerima i trećim osobama, reproduciranje, preradu, prilagodbu, prikazivanje, u cijelosti ili djelomično, bez potrebe za bilo kakvim daljnjim dopuštenjem korisnika.

Svaki korisnik ima pravo i ograničiti opseg korištenja predmetnog sadržaja od strane Podravke i trećih osoba različitih od Podravke, na način da odobri korištenje istog uz primjenu jedne od CC licenci, a što je omogućeno tehničkim mjerama na web stranici Coolinarika. Naša je preporuka registriranim korisnicima da se prije odluke na podvrgavanje sadržaja i materijala na kojima su nositelji autorskih prava nekoj od CC licenci, detaljno upoznaju sa skraćenim i punim tekstom navedene licence, funkcioniranjem Creative Commons organizacije (www.creativecommons.org), te pravnim posljedicama, pozitivnim i negativnim, korištenja navedenih licenci. Omogućavanje registriranim korisnicima korištenja neke od CC licenci na opisan način, ne predstavlja preporuku za korištenja navedenih licenci. Odluka o tome hoće li predmetne licence koristiti ili ne, isključivo je odluka registriranih korisnika. Do najveće moguće mjere dopuštene mjerodavnim pravom, isključena je odnosno ograničena odgovornost Podravke prema korisnicima koji se odluče sadržaje i materijale na kojima su nositelji autorskih prava podvrći iskorištavanju sukladno bilo kojoj CC licenci.

U slučaju da na sadržajima koje ste predali ili učitali, a koji su zaštićeni autorskim ili drugim pravom te čije je korištenje dopušteno u ograničenom opsegu, mi želimo steći isključiva prava iskorištavanja, međusobna prava i obveze uredit ćemo s vama posebnim ugovorom.

Vaše je pravo da se uz sadržaje koje objavljujete ili učitavate na Coolinarici, nalazi vaše ime i prezime kao autora materijala. Prilikom objavljivanja ili učitavanja sadržaja na web stranici Coolinarike imate pravo izabrati hoće li se uz sadržaj pojaviti i vaše korisničko ime ili vaše ime i prezime. Tehničkim mjerama na web stranici Coolinarike, Podravka će osigurati registriranim korisnicima automatsko stavljanje watermarka prilikom unosa slike u obliku URL adrese autorove stranice.

Vaša jamstva. 

Prilikom objave ili učitavanja (upload) sadržaja na Coolinarici dajete nam sljedeća jamstva u pogledu sadržaja koje šaljete, objavljujete i učitavate na web stranici:

 • da ste autor tih sadržaja, odnosno nositelj autorskog prava i/ili drugih prava intelektualnog vlasništva na tim sadržajima, te da imate puno ovlaštenje da osnivate u korist Podravke odgovarajuća prava u skladu s ovim uvjetima korištenja;
 • da je materijal vaše vlasništvo, odnosno da ste ga stekli sukladno zakonu;
 • da pojavljivanje sadržaja zaštićenih autorskim pravom ili drugim pravom intelektualnog vlasništva u bilo kojem obliku neće ni na koji način vrijeđati prava trećih osoba, uključujući osobito autorsko pravo i druga prava intelektualnog vlasništva, ugled, čast i dostojanstvo, pravo na privatnost te druga prava na osobnost trećih osoba;
 • da korištenje tih sadržaja sukladno uvjetima korištenja neće prouzročiti štetu, materijalnu ili nematerijalnu, nama, drugim korisnicima ili trećim osobama;
 • da vaše autorsko pravo, odnosno druga prava intelektualnog vlasništva, nije ograničeno u korist neke treće osobe;
 • da su sadržaji prema vašem najboljem znanju potpuni, istiniti i točni.

Ovime ste suglasni da ćete sve eventualne zahtjeve za naknadu štete, koji budu postavljeni prema Podravki zbog vaše povrede gore navedenih jamstava preuzeti na sebe, te da ćete Podravki i drugim oštećenim korisnicima i trećim osobama nadoknaditi svu štetu i troškove nastale zbog povrede gornjih jamstava. Podravka se obvezuje obavijestiti vas bez odgađanja o postavljanju svakog zahtjeva za naknadu štete zbog povrede gornjih jamstva.

OGRANIČENJE ODGOVORNOSTI ZA ŠTETU

Sadržaji koje korisnici neposredno pošalju, objave ili učitaju na web Coolinarici u bilo kojem obliku uzimaju se isključivo "takvima kakvi jesu", odnosno "kako su dostupni", te se ne smatramo odgovornima za moguće posljedice, uključujući bilo kakvu štetu koja može biti uzrokovana ostalim korisnicima ili trećim osobama, a koja može proizaći iz različitih tumačenja sadržaja koji se nalaze na Coolinarici.

Usprkos uloženim razumnim naporima, ne jamčimo da će Coolinarika, odnosno svi njezini sadržaji uvijek biti dostupni i raspoloživi, te da neće sadržavati pogreške i računalne programe koji bi mogli prouzročiti štetu ostalim korisnicima ili trećim osobama (npr. virusi, crvi i sl.).

Do najveće mjere dopuštene važećim pravnim propisima isključujemo odgovornost:

 • za bilo kakvu štetu nastalu korisnicima ili trećim osobama uslijed objavljivanja na web stranici i društvenim mrežama zabranjenih sadržaja te ostalih sadržaja suprotnih uvjetima korištenja od strane korisnika, trećih osoba, sponzora, oglašivača, itd.;
 • za bilo kakvu štetu koju korisnici ili treće osobe prouzroče ili pretrpe u svezi s korištenjem web stranice i društvenih mreža Coolinarika, osobito u slučaju zlouporabe, uništenja ili oštećenja sadržaja ili funkcije, zlouporabe korisničkog računa i sl.;
 • za štetu uzrokovanu drugim korisnicima ili trećim osobama zbog povrede njihovog autorskog prava ili drugih prava intelektualnog vlasništva, zbog objave ili učitavanja sadržaja od strane drugih korisnika na web stranici i društvenim mrežama Coolinarike;
 • za štetu nastalu korisnicima i/ili trećim osobama uslijed privremene nedostupnosti web stranice i društvenih mreža Coolinarika, odnosno pojedinih sadržaja ili funkcija;
 • za štetu koju oglašivači uzrokuju sadržajima reklama koje se objavljuju na web stranici i društvenim mrežama, putem svojih oglasnih stranica koje su dostupne korisnicima, a vezano za istinitost i točnost tih sadržaja, dostupnost reklamiranih proizvoda i usluga korisnicima;
 • za bilo kakvu štetu prouzročenu korisnicima ili trećim osobama izmjenama ili ukidanjem pojedinih sadržaja, funkcija, usluga, dizajna, koncepcije Coolinarike, korisničkih računa ili cijele Coolinarike;
 • za bilo kakvu štetu uzrokovanu korisnicima ili trećim osobama, vezano za korištenje Internet stranica trećih osoba, kojima je omogućen pristup putem linkova objavljenih na Coolinarici.

Datum zadnje izmjene: 02 02. 2023.