Moj profil

“Hruštule”

43

Ovo je tradicionalni kolać kojeg su naše bake pravile . Niti jedno vijenčanje nije moglo proći a da se ovo nije našlo na stolu. Morate samo biti strpljivi i uspjeh je zajamčen!!!

Ovo je tradicionalni kolać kojeg su naše bake pravile . Niti jedno vijenčanje nije moglo proći a da se ovo nije našlo na stolu. Morate samo biti strpljivi i uspjeh je zajamčen!!!

Sastojci

Sastojci
10 jaja (odbiti 5 bjelanjka)
1 žlica bljne masti
1 žlica šećera
5 žlica ruma
brašna koliko popije
malo korice od limuna

Priprema

1.

Postupak

2.

U prikladnu posudu stavite sve sve sastojke osim brašna. Promiješajte ih drvenom žlicom, zatim dodajte brašna onoliko koliko tijesto traži (jer sve zavisi o veličini jaja) .Tijesto izvrnite na pobrašnjenu dasku. Obradite ga dalje rukama (ne smije biti previše tvrdo).

3.

Sada tijesto razdijelite u 7-8- kuglica . Svaku kuglicu premažite uljem da se ne osuši , ostavite tako oko 1/2 sata da se odmara.

4.

Odmoreno tijesto razvaljajte što tanje pomoću valjka (možete ga malo i razvući rukama kao kad rastežete kore, jer tijsto mora biti sasvim tanko).

5.

Razvaljano tijseto rezati specijalnim kotačićem ( za rezanje raviola), u trake široke dva prsta i dugačke 10-tak centimetara, koje usredini zarežete oko 5cm po dužini. Krajeve provućete kroz zarezanu sredinu .

6.

Tako oblikovane hruštule odmah stavite peći u vruće ulje ( posuda mora biti široka i dobro napunjena ulja cca 2, 5l) pritom pazeći da ne prumene već da ostanu svijetlo žute. Okrećite ih šupljikavom žlicom da se ravnomjerno ispeku cca 1-1.5 min.

7.

Izvadite ih i stavite na papirnati ubrus da upiju višak masnoće. Na kraju ih obilato pospitr šećerom u prahu ! (šećer je najlakše posuti po njima tako da ga stavite u cijediljku i ravnomjerno posipate po hruštulima).
Ja kristal šećer pomješam sa 3-4 kesice vanilinog šećera pa sameljem u mlincu za kavu , da ne bude baš “puderast ” nego malo krupniji a i aroma šećera bude bolja

8.

Naše bake su sve ovo ručno valjale vi možete ako imate mašinu za tjesto,
jako tanko izraditi tijesto kao za lazanje!!!!

Posluživanje

Dobar tek

  • Kroštule(4)
  • Hrostule(2)
  • Deserti(2)
  • 1a(1)
  • Karneval(1)
  • Klasika(1)
  • FAŠNIK(1)

9

Stvarno lijepo izgledaju:)))

lipa moja….dopada mi se i tvoj receptić...ustvari jako su slični….ma sve su to nijanse…..pozzzz:):):)

kroštulice su super, zapanjilo me je da kod naših susjeda Talijana je to vrlo skupa poslastica kgh košta cca 9 eura..