Moj profil

Dimljenje sira u woku

49

Ne morate skupo plačati dimljeni sir, možete ga i sami vrlo lako napraviti kod kuće.

Ne morate skupo plačati dimljeni sir, možete ga i sami vrlo lako napraviti kod kuće.

Sastojci

domaći tvrđi - jače cijeđeni sir
wok ili veći lonac sa poklopcem
piljevina bukova, iverje ili piljevina za kućne ljubimce

Priprema

1.

Dno woka ili nekog većeg lonca prekriti alu-folijom i staviti šaku-dvije piljevine - ja koristim bukovu piljevinu. Ponekad dodam i sitno isjeckane grančice vinove loze. Piljevinu prekrijem ili umotam u alu-foliju i napravim nekoliko rupica kroz koju će izlaziti dim (jednostavno zato da mi ne ide dim direktno na sir, već oko njega). Na pripremljenu piljevinu stavim jednu ili dvije mrežice.

2.

Na mrežicu staviti sir koji sam cijeli premazala sa malo ulja, te sam wok stavila na plinsko kuhalo na najjaču vatru. Za nekoliko minuta će se zapaliti piljevina, te vatru smanjim na minimum i poklopim wok poklopcem. Bilo bi poželjno da poklopac dobro brtvi da ne izlazi dim u prostoriju. Ja ponekad dimim u stanu, a ponekad na balkonu. Dim se u stanu vrlo malo ili uopće ne osjeti, ali poklopac na woku otvaram tek na balkonu. Pustim da se sir dimi 15-20 minuta, potom zatvorim plin i ostavim ga poklopljenog u woku dok se ne prohladi wok i sir (sat-dva). Ako netko želi može se i dulje dimiti, ili čak ponoviti dimljenje nakon hlađenja sira, ali mislim da nema potrebe, ovo je za sir sasvim dovoljno da bi imao fini šmek po dimu.

3.

Dimljeni i ohlađeni sir još malo ostavim u mrežici na zraku da se prosuši.

Posluživanje

Ja koristim svoj domaći sir (najčešće kuhani jer mi je on najčvršći i brzo bude gotov). Kada sir napravim, ostavim ga oko jedan dan da se malo prosuši, pa ga tek onda premažem uljem i dimim.

  • Sir(4)
  • Probala-mives(1)
  • Isprobati(1)
  • Sir-dimljeni(1)

3

Hvala na receptu....❤️

Hvala!👋

Super ideja!👍

Ovako je ispalo drugima