Moj profil

Dukan sladoled od vanilije

120

Sladoled od vanilije, prilagodjen Dukan dijeti, pogodan i za 1. fazu.

Sladoled od vanilije, prilagodjen Dukan dijeti, pogodan i za 1. fazu.

Sastojci

5 vrhom punih zlica mlijeka u prahu ( 0,6% mlijecne masti )
1/2 litre vode
1 mahuna vanilije
5 zlica granuliranog sladila (npr. Splenda)
4 zutanjka
1/2 kg grckog jogurta ( 0% mlijecne masti)

Priprema

Krema za sladoled se kuha na pari, stoga pripremite jednu veliku posudu za kuhanje u kojoj ce biti kljucala voda i drugu manju u kojoj cete kuhati kremu. Takodjer pripremite plasticnu posudu u kojoj cete miksati zutanjke i secer.
1.

U posudi u kojoj cete kuhati kremu pomijesajte mlijeko u prahu sa vodom. Uzduzno prorezite stapic vanilije, nozem ostruzite sjemenke i sve dodajte u razmuceno mlijeko.

2.

U drugu, vecu posudu ulijte ca 1,5 litre vode i zakuhajte do vrenja.

3.

U trecoj, plasticnoj posudi pjenasto umiksajte zutanjke sa sladilom.

4.

Kad je voda prokljucala maknite je sa vatre. Na istu vatru sada stavite posudu sa mlijekom i blago ugrijati (ne da prokljuca). Maknuti sa vatre i toplo mlijeko lagano ulijevati u plasticnu posudu u kojoj je smjesa sa zutanjcima. Cijelo vrijeme mijesati mikserom. Dobiti cete pjenusavu tekucu smjesu.

5.

Prebacite ovu smjesu jaja i mlijeka natrag u posudu u kojoj ste kuhali mlijeko. Stavite vecu posudu s vodom ponovo na vatru i na nju manju posudu sa smjesom zutanjaka i mlijeka.

 Pazite da se manja posuda u kojoj kuhate kremu ne dodiruje vode.

6.

Uz stalno mijesanje, strpljivo kuhajte kremu 15-20 minuta. Krema ne smije provreti jer ce se u protivnom usiriti tj. razdvojit ce se kruta tvar i voda.

 Potrebno je dobiti ne pregustu kremu (otprilike gustoce preljeva). Imajte na umu da je krema bez masnoce i gustina tako da nemojte ocekivati pregustu kremu kao za kolace, dovoljno je da se zgusne da ostavlja trag na zlici. Kuhanu kremu odmah prebacite u cistu posudu kako biste zaustavili proces kuhanja i ostavite je da se potpuno ohladi.

7.

U hladnu kremu dodati grcki jogurt, dobro pomijesati i staviti u zamrzivac. Svako pola sata promijesajte i nakon 2 sata mozete posluziti.

Posluživanje

Kada sladoled stoji vise od 2-3 sata u hladnjaku, izvadite ga pola sata prije posluzivanja da se malo opusti na sobnoj temperaturi.

*Umjesto mlijeka u prahu i vode mozete koristiti i 1/2 litre obranog mlijeka. Radi vece kremoznosti sladoleda dodajte u to jos zlicu mlijeka u prahu. 

  • Dukan(8)
  • Sladoled(4)
  • Rl(1)
  • Dukan-slatko(1)
  • Poslastica(1)
  • Dijetalno(1)
  • Dukan-poslastica(1)
  • Jogurt-grchki(1)
  • Dukan-dijeta-2-3-faza(1)

13

Ivanagulic, drago mi je da ti se sladoled svidio i hvala na komentaru 🙂

Sladoled je odličan, upravo ga jedem! Ja sam stavila tekući zaslađivač i na kraju kad sam pomješala kremu sa jogurtom, stavila sam ju u aparat za sladoled! Njami!!! Super je ova dijeta!

dalilabear, hvala ti puno na isprobavanju i komentaru 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)