Moj profil

Kiseljenje kupusa

251

Jesen je stigla, kupus je spreman, pa zašto ne krenuti u akciju zvanu ” kiselenje kupusa”, možda nekome baš to treba…u riječi i slici…

Jesen je stigla, kupus je spreman, pa zašto ne krenuti u akciju zvanu ” kiselenje kupusa”, možda nekome baš to treba…u riječi i slici…

Sastojci

Sastojci
30 kg kupusa
2 kg soli
voda po potrebi

Priprema

1.

Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti “korjen”. Napravljeno udubljenje ispuniti solju.

2.

Dno bačve posuti sol i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje djelove. Ponekad znam izribati kupus, posoliti i s takvim izribanim kupusom puniti plastične vrečice koje se moraju izbušiti i čvrsto zatvoriti, te s takvim vrečicama se mogu ispuniti prostori između glavica kupusa, a kod upotrebe nije ga potrebno više rezati.

3.

Kad smo poslagali sav kupus, još dodatno posolimo sadržaj bačve i dodamo vode da kupus bude gotovo sav u vodi. Ne treba biti sav stoga što će se njegov volumen smanjiti pa će “sjesti” u bačvu u čemu mu pomažu utezi ( kamen, vrečice s vodom, boce s vodom ). Prije stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač ( plastični, drvene letvice ).

4.

Nakon nekoliko dana treba kupus prkontrolirati i dodati vode, ako je potrebno, a u slijedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege. Kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnoga proljeća ukoliko ga zbog visoko vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.

Posluživanje

Na masu kupusa dodaje se 2, 5 % soli, ali treba uzeti u obzir i vodu koja se dodaje u bačvu. Netko u bačvu dodaje zrna kukuruza, klinčića, lovora, ja ne., sve začine radije dodajem pri njegovom kuhanju.

  • Zimnica(19)
  • Kupus, kiseli(3)
  • Zimnica-kupus(3)
  • Kisela-zimnica(2)
  • Kiseli kupus(2)
  • Kupus(2)
  • Zimnica slana(1)
  • Zelencuk-zelka(1)
  • Sve-5(1)

69

Ja bas imam taj problem, zabrljala sam sto ga nisam proverila nekoliko dana nakon dolivanja vode... E sad, imam li hrabrosti da probam ovo sa prokuvanom vodom ili da probam prvo sa odvadjanjem te plesni i sipanjem vinobrana ❓ Kupus je i mekan ali rekla bih da nije bas kiseo, nisam ga ni probala, samo sam zatekla jednu glavicu kako viri van vode i kako je hvata plesan, tu je sve pocelo, sigurna sam. Ugl dolila sam vode i stavila na njega nesto da ga drzi potopljenog i sad vidim, posle nedelju dana, da se opet nahvatalo belo odgore 😕  Bas bi mi bilo krivo ako ne ispadne kako treba, to mi se nikad nije desilo i ne znam sta vise volim, kupus ili rasol.....o sarmama da ne pricam 😁

Ako vam se kupus kvari..treba odliti vode iz kupusa u kom se kiseli...u jednan lonac i staviti da prokuha ako voda nije dovoljno slana staviti jos soli i kad sve prokuha tako vruce uliti u kupus i zatvoriti ....ja tako radim i uvijek je dobar

Ne znam što bih rekla, pretpostavljam da nije bilo u startu dovoljno soli. Sada se to neće više ni razbistriti, ali to ne znači nužno da će se kvariti. S vinobranom nisam nikada radila. Može se napraviti i sljedece... buduci ce uskoro biti kisel, može se spremiti u plasticne kutije onako glavica, bez tekucine naravno ili se odvoje listovi pa opet u plasticne kutije s dobrim zatvaranjem i staviti u zamrzivač. Takav kupus je odličan za sve kao i kad ga izvadite iz bureta. Ne znam jesam li pomogla, ali držim fige da bude dobar :)

Ovako je ispalo drugima