Moj profil

Paprike u pavlaci

74

Blagi ukus pavlake pomješan sa ljutim ukusom paprika… čini mi se da bih danima mogla jesti samo integralni hljeb namazan aromatizovanom pikantnom pavlakom…

Blagi ukus pavlake pomješan sa ljutim ukusom paprika… čini mi se da bih danima mogla jesti samo integralni hljeb namazan aromatizovanom pikantnom pavlakom…

Sastojci

1 kg paprika
1,5 l mlijeka

Priprema

1.

Potrebno je očistiti kilogram paprika, a najbolje su somborke, malo su sitnije i ljute, pa će rezultat biti mmm baš pikantan.

Paprike se posole iznutra, pa nakon 10 min ocijede od soka koje su pustile. Mladi sir se izdrobi viljuškom i po potrebi posoli, pa se njime napune paprike, otprilike do pola i slože uspravno u zdjelu u kojoj će stajati.

2.

Prokuva se 1,5 l mlijeka sa 1 supenom kašikom soli, a najbolje je uzeti ‘vareniku’, tj. mlijeko iz kese, i to što masnije to bolje.

Toplim mlijekom se preliju paprike pa se sve dobro zatvori i kad se ohladi i prenoći ostavi u frižideru. Još tri puta na svakih 5 dana treba odliti višak tečnosti, pa preliti novim posoljenim i prokuvanim mlijekom, tad će pola litra biti dovoljno, opet da prenoće pa u frižider.

3.

I na kraju, nakon tri nedjelje će cijela zdjela biti puna čvrste pavlake mada više nalik siru, a sve će neodoljivo mirisati na paprike, i mamiti vas da ih što prije probate.

Savršene su kao prilog ili salata, a meni su dovoljne onako same uz dobar hljeb, ili pogaču…

  • Zimnica(3)
  • Paprike(2)
  • Zimnica slana(1)
  • Paprike-punjene(1)
  • Zimnica-slana-paprika-punjena-sirom(1)
  • Paprika-sir(1)
  • Paprike-u-pavlaci(1)

7

Za papriku u pavlaci su najbolje somborke iz tursije. Druga opcija je da somborku usolite i stavite u kantu sa hladnom vodomu frizider pritisnute da ne vire iz vode i tako nedelju dana. Isto mu dodje kao tursija. Najbolje da je prvi cvet paprika. To mi je rekla jedna zena iz Sjenice koja zivi od pravljenja paprike u pavlaci. Oni to zovu ovcavina. Paprika mora malo da promeni strukturu i ukus a da i dalje ostane cvrsta. Ako samo deset minuta stoje posoljene pa se ocede nije dovoljno. Prakticno su sveze i dalje i zato podlozne kvarenju. Ne zamerite. Ni ja nisam znala do prosle godine. Prvo put kad sam pravila zali Boze materijala i posla. Sve se ukiselilo.

Drago mi je da vam se dopada recept. Melrose2 jako mi je zao , ja uvijek i pravim malu kolicinu upravo iz straha da se ne pokvare, a mi smo brzi za trpezom pa nam se to jos nije desilo....

Ja ovo obozavam, pravila sam i na moju veliku zalost pokvarile su se 🙁

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)