Moj profil

Prva pomoc za opekotine

340

Praznici nam kucaju na vrata, provescemo puno vremena u kuhinji i nesrece se vrlo lako dogadjaju….....jedan savet koji trebamo zapamtiti kad nam se desi da se opecemo

Praznici nam kucaju na vrata, provescemo puno vremena u kuhinji i nesrece se vrlo lako dogadjaju….....jedan savet koji trebamo zapamtiti kad nam se desi da se opecemo

Sastojci

jaje samo belanac

Priprema

1.

Ovu metodu uče vatrogasci tokom obuke: kad dođe do opekotina, kolika god bila njihova površina, prva pomoć sastoji se u tome da se oštećena zona stavi pod mlaz hladne vode sve dok se temperatura ne smanji i prestanu gorjeti slojevi kože. Zatim se opekotina premaže bjelanjkom!

2.

Jedna je osoba opekla veći dio ruke vrelom vodom. Usprkos boli stavila je ruku pod mlaz hladne vode, a zatim je uzela dva bjelanjka, malo ih umutila i u njih zaronila ruku.

3.

Ruka je bila toliko opečena da se koža osušila kad ju je premazala bjelanjkom, a od bjelanjka se napravila neka vrst opne.

4.

Ta je osoba znala da je bjelanjak prirodni kolagen i nastavila je najmanje sat vremena mazati njime ruku. Poslije podne više nije osjećala bol, a sutradan je na mjestu opekline ostalo samo crvenilo. Plašila se da će joj ostati ružan ožiljak, ali na njezino veliko iznenađenje desetak dana poslije više nije bilo ni traga opekotini. Čak se koži vratila prvobitna boja.

5.

Opečena koža potpuno se regenerirala zahvaljujući kolagenu sadržanom u bjelanjku, koji je ustvari placenta puna vitamina.

Posluživanje

Srecni i bezbedni praznici

  • Zdravlje(23)
  • Savjeti(13)
  • Opekotine(5)
  • Lek(4)
  • Prirodni-lijekovi(3)
  • Lekovito-bilje(2)
  • Apoteka(2)
  • Lijek(2)
  • Isprobano(2)

147

Ja sam baš pre par dana u apoteci naišla na Mentin Jomelip E,možda je ostao u zalihama. Za contractubex sam čula mnogo riječi hvale al ga nisam koristila. Ja sam prilikom moje manje intervencije ugradnje implatanata u grudi po preporuci m9je doktorke,koristila Fibrolan i ništa nije ostalo. Samo što je meni bio,za običnu tubu masti,preskup A(višo od 10e me koštao)

Upravo sam na to mislila da "Mentu Padej znam pouzdano da nije original" Menta Padej proizvodi više ne postoje, a Šaljićevi melemi postoje u drugoj ambalaži sa drugim etiketama. Kod Mente je postojao jedan jedini melem za sunčanje, kod Šaljića sad vidim 4-5 različitih. Šaljiževog unuka Srđana možete pronaći na internetu sa svojim melemima. Koji su od tih "originalni" teško bi se moglo tako olako zaključiti. Mislim da bi uslučajevima težih opekotina ipak najvažnije bilo uzeti u obzir mišljenje lekara, a nikako mišljenje medija i štampe...Što se tiče uklanjanja ožiljaka, njegove manje vidljivosti contractubex je za mene zakon. Ja sam ga dobila po preporuci lekara nakon carskog reza. Danas 15godina posle porodjaja taj ožiljak je jedna mala tanka linija...

Mislim da ozbiljni ožiljci i povrede zahtevaju drugačiji pristup od upotrebe melema i prirodne medicine što naravno ne znači da je ne treba koristiti uvek kada je to moguće i prihvatljivo.

Vjerovatno ste u pravu,ali vjerujte čovjek kad se neka ozbiljnija opekotina dogodi nema vremena da razmišlja o tome šta će staviti na ranu. Ja nemam iskustva sa lakšim opekotinama,ali avaj,imam sa težim i tu preostaje samo hitna medicinska intervencija. Ali većina,posebno žena,strahuje od ožiljaka,zato sam i pisala o Šaljiću. Bjelance sigurno pomaže,kao i hladna voda kao što je navela gospođa Zorica,jer to je upravo šta sam ja prvo uradila. Za Mentu Padej znam pouzdano da nije original jer mi je porodična prijateljica poznati farmaceut,i da mi je preporučila melem u tubi. A farmaceutska industrija je i biznis pa ljudima koji ne znaju podvaljuju proizvode slabijeg kvaliteta. Žao mi je što se nisam sjetila bjelanca,možda bi malo bolje prošla,ali sam pisala o Šaljiću zbog umanjenja ožiljaka,jer priznaćete nama ženama izgled je veoma bitan. Bol i sva ta muka što donese opekotina nestaju i zaborave se,a ožiljci ostaju

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)