Moj profil

Savršeno pečenje

157

Većini domaćica pečenje predstavlja posebnu stavku u znanju.Svi mi imamo naše male tajne kako spremiti  dobro pečenje koje smo nasledili od naših majki, baka  ili smo eksperimentisali dok nismo naišli na ono pravo, recimo kao ja:)

Većini domaćica pečenje predstavlja posebnu stavku u znanju.Svi mi imamo naše male tajne kako spremiti  dobro pečenje koje smo nasledili od naših majki, baka  ili smo eksperimentisali dok nismo naišli na ono pravo, recimo kao ja:)

Sastojci

dobar komad mesa

Priprema

1.

Tajna dobrog pečenja se naravno prvobitno krije u vrsti mesa a tek na drugom mestu je način pripreme koji naravno opet nije manje važan.Za juneće pečenje naj bolje je koristiti meso koje se nalazi na donjoj polovini leđe blizu kičme.Naj mekši je file tj. biftek, ali je on većini van domašaja zbog cene.Ništa manje kvalitetno meso ali mnogo jeftinije je rozbratna i rozbif koji se mogu naći po ceni običnog buta.

2.

Meso možete kod mesara lako prepoznati čak i ako nije naznačeno.To su uglavnom duguljasti komadi mesa na kojima se nalazi jako malo masnoće sa spoljne strane dok je meso nemasno ili ponekad prošarano mikro kapilarima masnoće.

3.

Meso obavezno kupite oko tri dana pre nego što ga želite pripremiti.Odpakujte ga operite od nečistoće, sitnih kostiju i sl., osušite papirnim ubrusom i sklonite u frižider gde vam ne smeta .Meso mora biti na nekakvoj rešetkastoj podlozi da bi  višak tečnosti mogao kapati.Meso na ovaj način zri i dobija puniji ukus.

4.

Pre pečenja meso izvadite oko 2 sata ranije iz frižidera, odstranite nožem eventualno tvrde sasušene delove.

5.

Pripremljeno meso prvobitno pečemo na vrelom suvom tiganju , bez masnoća, sa svih strana oko 1.5 min da zatvorimo sve pore pre pečenja u rerni.

6.

Meso zatim začinimo po ukusu, ja volim jednostavne začine za pečenje a to je krupno tucani svež crni biber i morska so.Začinimo bogato i dobro utrljamo u toplo meso.

7.

Dok smo vršili pripreme rerna je već uključena i greje se zajedno sa tepsijom na 125 stepeni celzijusovih ili na 250 F.Meso čim začinimo stavljamo na zagrejanu tepsiju u rernu na dalje pečenje.

8.

Da se ne bi puno mučili kolko meso treba peći težinu vašeg mesa podelite sa 15.1 i dobićete koliko minuta se ono mora peći ovo vam je minutaža za sočno srednje pečeno(blago rozikasto, ne krvavo) meso. Sredina mesa ukoliko želite proveriti i termometrom na kraju pečenja treba biti oko 140-150 f ili 60- 65 celzijusa.Ukoliko želite polu pečeno jače rozikasto ili krvavo pečeno u proces pečenja uključite i termometar za meso za polu pečeno ubodite termometar u sredinu mesa temperatura mora biti oko 135-140 f ili oko 60 celzijusa, za krvavo pečeno  temp je 125-130 f illi oko 50 celzijusa.

9.

Gotovo pečenje odmah po vađenju umotamo u foliju i ostavimo da se odmori od 10 do 15 min.Temperatura u foliji poraste još oko 4 stepena pa na to treba paziti kada želite krvavo pečeno meso.

10.

Ovako pripremljeno pečenje treba seći oštrim nožem na tanke šnite.Možemo ga poslužiti toplo, hladno, u sendviču, zaista je savršeno za sve varijante.

  • Meso(8)
  • Pecenje(5)
  • Pecenje-mesa(2)
  • Lunch-is(1)
  • Snicle(1)
  • SVINJSKO MESO(1)
  • Junetina-pecenje(1)
  • Junece-pecenje(1)
  • Peceje(1)

16

Meni se činilo da je niska temperatura 125 pa pečem na višoj, 180 ili 200. Kako vi radite? I na kom programu?

Sve vreme se peče na 125 stepeni?

Godinama pravim pečenje po ovom receptu, ali svinjsko, i svi smo oduševljeni. Još jednom hvala autorki! ❤

Ovako je ispalo drugima