Moj profil

Sogan dolma

120 minuta
86

Sogan dolma je vrlo interesantno jelo, spada u jela na kašiku, a vole ga i oni koji vole samo pečena ili pržena jela... nazvala bih ga kuhanom verzijom bureka... Naziv potiče iz turskog jezika i znači: punjeni luk... negdje ovo jelo zovu i lukovice...

Sogan dolma je vrlo interesantno jelo, spada u jela na kašiku, a vole ga i oni koji vole samo pečena ili pržena jela... nazvala bih ga kuhanom verzijom bureka... Naziv potiče iz turskog jezika i znači: punjeni luk... negdje ovo jelo zovu i lukovice...

Sastojci

za
600 g luka, najbolje sitnijih glavica
1 čajna kašika mljevene crvene paprike
0,5 dcl sirćeta (1/2 fildžana)
400 ml pavlake
za nadjev
80 g riže (najbolje one sa okruglim, a ne duguljastim zrnom)
2 supene kašike koncentrata paradajz pirea
1 kafena kašičica soli
1 krupno jaje
1 supena kašika ulja

Priprema

1.

Podrezati vrhove na oguljenim glavicama luka.


Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi u koju ste dodali malo sirćeta, ali paziti da se ne prekuhaju.


Skinuti s peći, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Lukovice moraju biti hladne kada razdvajate slojeve.

2.

Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno slojeve, tj. prstenove luka - dolme. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom.


Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nožićem. 

3.

Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje. Sve dobro izmiješati.


Puniti pojedinačno svaku košuljicu od luka koja vam je ostala čitava, nabiti masu nadjeva prstima da bude konzistentna i ne napuniti gore do vrha, jer će nadjev zbog riže nabubriti, pa postoji opasnost da dolme popucaju.


Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene i preko njih bude tečnosti još 2-3 cm, doda se malo sirćeta, pritisnu se odozgo tanjirom ili drugim poklopcem (manjim od šerpe), te stave kuhati oko 40 minuta.


U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike i brašna koje dobro pomiješate sa malo slane vode i dolijete u sogan dolmu (mada, ako više volite - možete napraviti klasičnu zapršku prženjem brašna i mljevene paprike na ulju).

Posluživanje

Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili mileram.

  • Turska jela(1)
  • Turska(1)
  • Turska kuhinja(1)
  • Glavno-jelo-mljeveno(1)
  • Mljeveno meso(1)

14

Poznata starinska sogan-dolma Aferim danas je I kod mene

može, na dva načina: da nafilujete luk i zamrznete i onda kuhate, ali se možda i raspadne i da gotovo jednostavno spakujete u plastičnu kutiju i prije obroka podgrijete 🙂

mogu li se zamrznuti i kako ?