Moj profil

10 namirnica za dulji život

Do danas su napravljena mnoga istraživanja u kojima je dugovječnost promatrana u kvantitativnom i kvalitativnom smislu. Sva ona s velikom sigurnošću zaključuju kako kvalitetna i uravnotežena prehrana može odgoditi starenje.

Godinama pratimo studije koje potvrđuju utjecaj loših navika na narušavanje zdravstvenog statusa. Tiho, ali sigurno ponavljanje nekih postupaka dovodi do brojnih degenerativnih promjena i ugrožavanja vitalnih procesa u organizmu.

Suvremeni nutricionisti danas se nalaze pred zahtjevnim i intrigantnim zadacima otkrivanja namirnica i jela u službi medicine.

Usporedno s njima, odvijala su se istraživanja o dugovječnosti te se analizom prehrambenih navika ljudi koji dugo žive pronalazila izravna veza između načina prehrane i trajanja života. Dugovječnost je promatrana u kvantitativnom i kvalitativnom smislu, te se danas s velikom sigurnošću može zaključiti kako određeni režim prehrane može odgoditi starenje i poboljšati kvalitetu života u zlatnoj dobi.

Detaljnom analizom sastojaka iz namirnica može se utvrditi koji je od njih iznimno zaslužan za povoljan utjecaj pojedine namirnice na ljudski organizam. I pored svih dobrih atributa, nijedna namirnica ne smije postati dominantna niti izgurati neku drugu, jer bi to dovelo do monotone, a time i deficitarne prehrane.

Meso, riba, mlijeko...

Hrana se dijeli u skupine prema svom sastavu. Samo se unosom namirnica iz svih skupina može postići uravnotežen unos potrebnih mikro i makro nutrijenata. Polazeći od ovih nezaobilaznih principa pravilne prehrane, izdvojit ćemo deset namirnica po skupinama za koje se istraživanjem pokazalo da mogu utjecati na duljinu i kvalitetu života.

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama te se smatra čuvarom krvožilnog sustava. Zbog povoljnog aminokiselinskog sastava, lake probavljivosti i obilja minerala, jamstvo je kvalitetne dugovječnosti. Znanstvenici sa Sveučilišta medicinskog centra Rush u Chicagu ustvrdili su da osobe iznad 65 godina koje su najmanje jednom tjedno jele ribu imaju manje poteškoća sa zaboravljivošću i nemogućnošću koncentriranja u odnosu na osobe iste dobi kojima se riba ne nalazi redovito u jelovniku.

Meso divljači siromašno je mastima, bogatije vlaknima i željezom u odnosu na druge vrste mesa, te se u svojoj skupini ističe brojnim prednostima.

Ulja imaju prednost nad mastima, a u ovoj se grupi posebno ističe maslinovo ulje, koje sadrži jednostruko nezasićenu oleinsku kiselinu, vitamine D, E i A, obilje flavonoida i drugih blagotvornih tvari. Jednako dobar odabir je i bučino ulje, koje je izrazito korisno u prevenciji oboljenja prostate, koja izaziva poteškoće u muškaraca zrele dobi.

Kozje, ovčje i kravlje mlijeko te mliječni proizvodi (posebno mladi meki sir, jogurt i kiselo mlijeko) koji su oslobođeni masnoća smatraju se zaslužnima za kvalitetu kostiju. Potvrđeno je da imaju značajnu ulogu u održanju ravnoteže crijevne flore, bez čega nema apsorpcije nutrijenata.

Mahune su svoje mjesto osigurale kao neupitan borac protiv dijabetesa, česte poteškoće osoba treće životne dobi. Uz kupus i brokulu, potvrdile su i svoju zaštitnu ulogu kada su u pitanju maligne bolesti. Niske su kalorijske vrijednosti, a povoljne su i pri očuvanju optimalne tjelesne mase.

Žitarice, sjemenke, voće, med...

Sjemenke i orašasti plodovi zauzimaju svoje mjesto kao odličan izvor alfa linolenske kiseline, koja smanjuje upale i doprinosi snižavanju razine masnoća u krvi. Od orašastih se plodova dobiva mlijeko koje nije animalnog podrijetla, a koje doprinosi uravnoteženoj prehrani osoba koje ne smiju ili ne žele koristiti mlijeko animalnog podrijetla.

I pored svih atributa, nijedna namirnica ne smije postati dominantna i izbaciti drugu iz prehrane, jer bi to dovelo do monotone, a time i deficitarne prehrane.

Integralne žitarice u prednosti su nad rafiniranima, ali svakako treba naglasiti u današnje vrijeme dosta zaboravljene heljdu i zob. Tijekom jednog ispitivanja određenog broja osoba prema intoleranciji na žitarice, ustanovljeno je kako je najmanji broj osoba iz ovog uzorka netolerantno na heljdu i zob. Kako se upravo rafinirani proizvodi, među kojima je i bijelo brašno, drže odgovornima za narušavanje kvalitete prehrane, zob i heljda su prilika za ponovnu uspostavu kvalitete unutar skupine žitarica.

Jabuka se ističe dostupnošću tijekom većeg dijela godine, neutralnim okusom i velikim brojem sorti koje je čine prihvatljivom u brojnim jelima. Izvrstan je izvor vitamina, minerala, vlakana i voćnih kiselina. Potvrđeno pospješuje probavu, osnažuje imunološki sustav, jača desni i djeluje preventivno protiv brojnih bolesti. Kako se u pravilnoj prehrani predviđa – svježa jabuka je izvrstan odabir uravnotežene prehrane za dug život.

Med i marmelade, kojima se ne dodaje konzumni šećer ili se dodaje u najmanjoj količini, savršena su podloga za pripreme slastica u kojima treba dominirati voće (svježe i suho) i integralna peciva.

Voda i čaj su čistači organizma s kojima se redovito odstranjuju štetne tvari. Prilika je da se čajem unesu flavonoidi i eterične tvari, dok optimalnim unosom tekućine održavamo unutarnju higijenu. Voda i čaj najbolji su izbor za unos dovoljno tekućine, a i višestruko su korisni. S njima je osigurana opskrba stanice, mijena tvari i eliminacija toksina. Čajevi od ljekovitog bilja siguran su saveznik zdravlja.

Hranom prema dugovječnosti

Suvremeni nutricionisti su pred zahtjevnim i intrigantnim zadacima otkrivanja namirnica i jela u službi antiage medicine. Istraživanja organizacija koje se bave mentalnim zdravljem dovela su do predviđanja kako će se broj osoba s demencijom udvostručavati svakih 20 godina.

Kako bismo izbjegli i smanjili veliki broj onih koji zbog demencije neće moći uživati u svojoj poodmakloj životnoj dobi, u planiranju prehrane potrebno je uvažiti sva raspoloživa saznanja, kojima će se uz biološko odgađanje starenja osnažiti kognitivne sposobnosti.

Hrana je jedan od važnih načina koji se kreće u ovom pravcu. Ako to u međuvremenu ne zaboravimo...

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.