Moj profil

7 energizirajućih namirnica za proljetne deserte

Konzumacijom ovih namirnica u desertima istovremeno osiguravamo brzo podizanje energije organizmu, ali i osjećaj zadovoljstva jer smo si priuštili ukusan i hranjiv desert.

Kako se približava kraj hladnijeg vremena i početak proljeća, brojni se pojedinci, posebice oni podložniji utjecaju meteoroloških prilika, bore s tegobama poput kroničnog umora, povećane potrebe za snom, nedostatkom koncentracije i energije. S pribiližavanjem ljeta, mnogi žele smanjiti tjelesnu masu te povećanu pažnju pridaju prehrani, posebice suzdržavanju od slatkoga i deserata što dodatno doprinosi osjećaju depresije te razdražljivosti.

Kako bi izbjegli navedene tegobe i stanja organizma, ovih 7 namirnica preporučljivo je uvesti u proljetnu prehranu budući da se smatraju "podizačima raspoloženja", a uz to su i izvrsne za upotrebu u desertima čijom povremenom konzumacijom nećemo narušiti plan prehrane za ljeto.

Borovnice

Borovnice se smatraju jednim od najjačih antioksidanasa u prehrani koji stimuliraju dotok krvi i kisika u mozak i na taj način mogu poboljšati koncentraciju i pamćenje za sljedećih 5 sati.

Sorbet od svježih borovnica

Tamna čokolada/kakao

Osim što sadrži manje količine kofeina koji pomaže održavanju budnosti, sadrži antioksidanse i magnezij koji stimuliraju proizvodnju serotonina i endorfina koji poboljšavaju raspoloženje.

Citrusi

Sadržaj vitamina C u citrusima može poboljšati razinu energije u organizmu, a pokazalo se da sam miris citrusa podiže raspoloženje i smanjuje stres.

Panna cotta s narančom

Sjemenke

Sjemenke poput onih suncokretovih i bundevinih izvor su vitamina B-skupine, magnezija, željeza te proteina što pomaže uklanjaju osjećaja slabosti organizma.

Chia sjemenke

Smatraju se "super hranom" budući da poboljšavaju rad probavnog sustava i detoksikaciju i na taj način smanjuju osjećaj težine i umora odnosno podižu energiju i raspoloženje.

Grčki jogurt

Sadrži manje količine šećera i veće količine proteina u odnosu na druge jogurte kao i probiotike čime poboljšava rad probavnog sustava i izvrstan je obrok kod osjećaja umora i razdražljivosti.

Grčki jogurt sa medom i orasima

Goji sjemenke

Smatra se da povećavaju mogućnost organizma da se bori sa stresnim situacijama čime istovremeno poboljšava raspoloženje, koncentraciju i pamćenje te razinu energije u organizmu.

Osim što povremenom konzumacijom deserata koji sadrže ove namirnice opskrbljujemo organizam s potrebnim hranjivim tvarima koje između ostaloga smanjuju osjećaj umora te podižu koncentraciju i raspoloženje, priuštamo si također i ukusne i hranjive deserte čijom kontroliranom konzumacijom nečemo narušiti plan pravilne prehrane.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.