Moj profil

7 temelja dobrog kuhanog vina

Pomisao na miris kuhanog vina rađa sliku zimskog ugođaja, a samo gutljaj aromatičnog napitka zagrijat će vaše tijelo, okrijepiti dušu i upotpuniti vaše druženje s najmilijima.

Kuhano vino počinje se piti već s prvim padanjem žutog lišća, a vrhunac uživanja doseže u dugim zimskim hladnim noćima. Nudi se u restoranima, kafićima, pije se na štandovima, sajmovima i slično.

Za vrhunsko kuhano vino pripremljeno kod kuće treba se držati 7 temeljnih stvari:

1. Izbor vina

Vrhunsko vino nije presudno za kuhanje s obzirom na dodavanje začina, šećera, vode i voća. No, isto tako nemojte baš odabrati ni najjeftinije. Vino treba biti kvalitetno i punog okusa. Ovisno o tome kakvo preferirate, odabrat ćete crno, bijelo ili roze.

2. Izbor začina

Vinu možete dodati štapić cimeta ili klinčića, svježe naribani đumbir, zvjezdicu anisa, komušku kardamona, a  ako baš nemate štapić, možete dodati te iste začine u prahu.

3. Izbor voća

Kod pripreme kuhanog vina možete dodati kriške naranče, limuna limete zajedno s koricom, ukoliko su iz organskog uzgoja i kuhati ih zajedno s vinom. Kriškom možete ukrasiti šalicu ili čašu u kojoj poslužujete vino. Isto tako možete dodati i sok od naranče limuna ili limete, a ako su iz organskog uzgoja naribajte i njihovu koricu, ili spiralno izrežite koricu i njome ukrasite vino. U kuhano vino možete dodati i nekoliko suhih grožđica ili oguljenih badema.

4. Izbor zaslađivača

Kuhano vino možete zasladiti šećerom, medom ili nekim drugim zaslađivačima kao što su stevija, agavin sirup i sl. Kuhano vino bit će ukusnije, boljeg okusa, ukoliko šećer  stavite u posudu i lagano zagrijavate uz miješanje karamelizirajući ga do tamnožute boje i onda prelijete vinom i kuhate tako dugo dok se šećer ponovo ne otopi. Usput dodajte začine, voće ili sok po želji. Ako dodajete med onda to napravite kad se vino ohladi da ga možete piti, a ostale zaslađivače dodajte tijekom kuhanja.

5. Izbor vode ili čaja

Prilikom kuhanja vina na 1l vina treba dodati najmanje 250 ml vode, odnosno tekućine. Dodajte vodu Studenu, a možete i vodu s okusima ili isprobajte svih 13 vrsta Podravkinih voćnih čajeva. Okus će biti bolji drugačiji, potpuniji, a svoju malu tajnu ne odajte tako lako!

6. Izbor čaše, šalice

Vino možete poslužiti u staklenim čašama koje imaju dršku koja čuva ruke od topline ili porculanskim šalicama ili običnim čašama koje umotajte u salvetu da ne opečete prste.

7. Dužina kuhanja i temperatura posluživanja

Kad kuhate vino, zagrijte ga do točke vrenja, ali nemojte pustiti da vrije, jer gubite arome iz vina, a dodane začine prije posluživanja procijedite i tek tada poslužite vino. U kuhano vino dodaje se 1/4 vode u odnosu na vino, a vodu možete zamijeniti Podravka voćnim čajem ili aromatiziranom vodom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.