Moj profil

Cool Chef mjeseca studenog - Elune

Osim bogate zbirke međunarodnih recepata, Elune nas podsjeća i na lijepe kulinarske trenutke iz mladosti, na lokacije i recepture koje danas više ne postoje. Ali zato možete računati da ih je netko na Coolinarici sigurno sačuvao, samo ih morate pronaći.

Jeste li kad razmišljali o tome u kakve bi se sve profile mogli svrstati ljudi ovisno o tome kakvu hranu vole jesti i kuhati? Padaju nam na pamet npr. zadrti bazičari (koji ne vide dalje od mrkve i krumpira), svejedno-mi-je-svejedi, eksperimentatori/entuzijasti... nastavi niz. I kako bi npr. zadrti bazičar reagirao da mu svakodnevno hranu sprema jedan eksperimentator? Bogatstvo Coolinarike leži upravo u tim različitostima koje svatko od vas donosi iz svoje kulture prehrane, bilo da se ona može povezati s nekom obiteljskom, narodnom ili osobnom tradicijom.

A kako biste vi reagirali da vam npr. naša nova cool chefica Elune kuha svaki dan? Da vas izlaže svojoj šarolikoj lepezi nesvakidašnjih začina, namirnica i njihovim kombinacijama? Biste li se baš kao i mi zapitali gdje li samo pronalazi toliko zanimljivih međunarodnih recepata? Pretpostavljamo da to ima veze s trenutnim mjestom boravišta, gdje je čovjek izložen utjecaju velikog broja drugih kultura, a u konačnici, taj se utjecaj odrazio i na hranu. Kao veliki fan Formule1 kroz godinu nas vodi gastronomskim putevima utrka, pa je tako cool zbirku recepata obogatila teksaškom govedinom, arapskim varivom od leće, japanskim pladanjom, singapurskom piletinom, belgijskom mesnim okruglicama... Bilo bi ih prelijepo vidjeti okupljene u jednoj povećoj internacionalnoj Coolerici 🙂, a svakako ne propustite pogledati već one gotove.

Elune je uvijek u potrazi za kreativnim idejama, srećom da je internet tako ogroman. Najradije kuha ribu i plodove mora, juhe i povrće, poklonik je Dukana, a voli recepte s puno slika i objašnjenja, što je i primijenila u objavi svojih. Žena jednostavno kuha ko zmaj (jel ima Zmaja copyright na ovaj termin? 🙄) i kad završite ručak, jedino što joj želite reći je Hvala! Neke njezine recepte pripremili ste i više puta nego sama autorica. Od sočnijih recepata zapeli su nam za oko Pikantne polpete od miješanog mesa u finom umaku, Bečki gulaš s knedlama, Pečena janjetina sa umakom Chimichurri ili možda Pileća prsa u kremastom umaku od špinata i gljiva. Iznenadite svoje tanjure kreativnim dekorativnim izričajem i sručite na njih Pržena jaja u kalupu od paprike, Slane kolače s palačinkama, špinatom i ricotta sirom, Blitvu s krumpirom i jajima po primorski ili Valentinova srca s limunom. Među zanimljivima svakako bismo još izdvojili i Brze tagliatelle s kokošjim mesom i špinatom, Svinjski ragu na stari rustični francuski način, Marokanske mesne okruglice od janjetine, Slane fritule s bundevom i paprikom i Tortu od cikle. I ako do sad nismo, po prvi puta uvodimo kategoriju epskog recepta: Burek kao iz burekdžijske pekare, primjer doktorata i studija na piti, jer ovaj je recept cijeli ep ili oda bureku.

Pažnja koju Elune posvećuje u objavljivanju svojih recepata odaje njezino neizmjerno strpljenje, a rad na nekom jelu koji se mjeri satima treba priznati.  Nakon što uloži toliko vremena i volje u pripremu jela, završni "touch" jelo dobiva ovjekovječenjem fotoaparatom. Koliko vješto barata kuhačom, toliko i objektivom. Rezultate tog magičnog spoja i mi možemo vidjeti u npr. vjernom prikazu bundeve, pedantnosti Japanaca dočaranih jednom slikom, emocijama jednog mačka, morskom okusu škampa i kozica, svježini chillija, sirovosti sushija, hranjivosti juhice, pa i običan kolač kao što su to čupavci može se ovako staviti na pijedestal.

Znate ono polje među postavkama na Coolki gdje imate mogućnost upisati svoju biografiju, i koje vam najčešće predstavlja napor pa ga volite izbjegavati? E, pa upravo smo kod Elune pronašli vjerojatno jednu od najbolje napisanih biografija na Coolinarici pa ćete tu pronaći sve ostale simpatične pojedinosti koje nisu stale u ovaj članak.

Uz velike čestitke na ovoj tituli, pridružujemo se kolonama poklonika njezinih recepata i nadamo se još brojnim finim kreacijama.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.