Moj profil

Čajna je servirana

Poznajete li priču o Čajnoj kobasici? Bila jednom kobasica Mesne industrije Podravka, koja je odlučila postati više od kobasice, postati izvrsnom, osvojiti sve generacije, cijele obitelji i na svojoj poziciji ostati dugo.

Probali ste Čajnu kobasicu?

Ako još niste, trebali bi. Taj suhomesnati proizvod po tradicionalnoj recepturi izrađen je od najfinijeg mesa, a specifičan je i prepoznatljiv zbog bogatog, raskošnog okusa začina, mirisa zrelog mesa i dima. Iz pouzdanih izvora znamo da se Čajna tako dobro snašla u hrvatskom domu da uzrokuje gotovo prave male ratove za prevlast nad njom pa, jednom načeta, nikada ne potraje dugo.

Buđenje započinje u 7.00. Kako za koga, jer mama mora pripremiti doručak, urediti kuću, sina odvesti u školu, a potom i sama stići na posao na drugi dio grada. Oko 7.10 svi sjedaju za stol. Mljac, što fino miriše! Na stolu bijela kava, kakao, kuhana jaja, kruh, maslac, marmelada, sir, šunka i, naravno, Čajna.

Čajna je izrađena od najfinijeg mesa, a prepoznatljiva je i zbog bogatog, raskošnog okusa začina i mirisa dima.

Mama se susteže od jela, jer bliži se ljeto i ona je na dijeti. Usprkos tome, dok je ostali članovi obitelji ne gledaju, stavlja jedan komad Čajne u usta. Mmmm, tko bi joj odolio, a ako ga nitko nije vidio, zločin kao da nije ni počinjen. No, tata i sin su stari morski vukovi kojima to ne promiče i zbog toga će dugo zafrkavati mamu.

Rat za prevlast nad Čajnom počinje već rano ujutro, dok se ostale namirnice za stolom osjećaju zanemarene. Zadnja riječ ili komad Čajne je tatin i vrijeme je za pokret. Ili ne još. Najmlađi junak naše priče mora još pripremiti sendvič za školu. Sasvim slučajno, umjesto jednog, u njegovoj školskoj torbi završavaju dva sendviča s Čajnom kobasicom i sirom. Neka se nađu, za slučaj da veliki odmor potraje duže.

Nastavak tipičnog dana roditelji provode na poslu, a sin stiže kući prvi. No, današnji dan nije tako tipičan. Na televiziji je tekma, pred nama vikend, tata je došao malo ranije i posao dovukao kući, a s njim i svog kolegu. Ne, ne zbog posla, već zbog tekme. U kuhinji je nastala gužva. Otvara se pivo, toči se sok, rade mali kanapeići i veliki sendviči, a Čajna postaje sve manja. Hoće li izdržati do jutra? Na TV-u veliki derbi, najvažnija tekma sezone, tanjuri se prazne jedan za drugim. Izgleda da i kolega voli Čajnu. Tata kaže: ''Ma, to je da prevladamo tremu!''. I mama siže kući s posla i uskače pred TV, vođena mirisom posljednjeg finog kanapea.

Večer donosi stišavanje aktivnosti. Prepričavanje dana i svi pravac krevet. Ili...? Tračak svjetla dopire iz kuhinje. Da vidimo tko je to. Ha, ha, pred fridžom opet mjerimo veliku dozu energije i aktivnosti. To sin i tata lobiraju za zadnji komad Čajne. Mala ručica je brža i Čajna nestaje u hipu.

Onda, tko ujutro ide u trgovinu?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.