Moj profil

Cool chef mjeseca svibnja – betinna

Zlatne ruke i mašta mogu svašta, a ova kulinarska zajednica izrazito cijeni nepresušni izvor kulinarskih ideja. 

U ove vruće ljetne dane željeli smo da cijeli mjesec primate tople morske pozdrave, pa će vam onda s desnog kuta mahati i jedna dama s mora 🙂.  Iako kaže da ona zapravo nije za šefovanje, nego onako kako kažu na moru, više "za potegnit", nadamo se da će se svejedno složiti s našim izborom. Betinna je po profesiji konstruktor odjeće, a osim toga i majka dviju krasnih djevojčica i jednog fenomenalnog dječaka. U njezinoj obitelji najčešće su se pripremala tradicionalna dalmatinska (poljička) jela pa stoga i svoj prvi pravi " Poljički soparnik" na kominu smatra svojim najvećim kulinarskim uspjehom. Kako je rođena u Njemačkoj, a ima  rodbinu u Italiji i Bosni, tako se osjeća i utjecaj tih područja u njezinom jelovniku,  naročito ako uzmete u obzir da je svoje recepte podijelila u one Dalmatinske spize, Njemačke spize,  Spizu tete Bebe i Spizu tetka Emilijana :).

Po statusima koje objavljuje mogli smo zaključiti da je ljubitelj klapa i klapskog pjevanja, ali isto tako i ustajanja ranom zorom, u pet, kada može oprati terasu, zaliti cvijeće i malkice skočiti u svoj idilični vrt, kada je još sve mirno i kad se čuju samo galebovi. Još joj onda fali samo kavica i može u nove radne pobjede, ali ono što ne može je "parlat" na recepciji s gostima i usput pisati recept, jer će sigurno biti popravljanja 🙂 Svoje recepte često mijenja i uvijek ih pokušava doraditi da bi bili bolji. Otkrila nam je da npr. štrudlu s jabukama voli toplu, a sa sirom obavezno hladnu 🙂 a od slanih jela ljubitelj je krilca, dok kikiriki baš ne favorizira.

Osim što se odmah naručujete na ručak kod nje kad se rade Njoki od palente sa vrhnjem i parmezanom, bilo je tu još i ponuda da provede godišnji odmor kod vas u srpnju, kad vam djeca ne idu u školu 🙂 Unatoč tome što se mogu kupiti na svakom koraku, zbilja svaka čast na trudu oko tijesta, slaganju i vremenu posvećenom za izradu Domaćih tortelina za sve one koji ne vole kupovne. Ako ste slabi na tikvice, evo i Finog umaka od tikvica, a druga zanimljiva kombinacija i odličan ručak mogu biti i Slatki kupus i polpete iz pećnice. A kada poželite promijeniti način pripreme tikvica tu su Zapečene slane palačinke, ali za njima ne zaostaju ni Zorine pohane palačinke s majonezom - bez straha, savršene su! Svečani mesni kuglof neki ne bi mijenjali ni za jedan slatki, a o tradiciji, autohtonosti i vrlo zanimljivim pojedinostima pripreme soparnika možete naučiti i njezinih recepata Babica-soparnikić i Sirnice pince.

Ako ste čuli slogan "bilo kudle, štrudle svudle" onda znate da netko komentira njezine Štrudlice od smokava koje vam odmah odlijeću ravno u omiljene. Njoj najdraži je Kolač od šljiva, dok su Limunčići 2 izvanserijski recept za prhko tijesto koje neće popucati, a spremno je za sve vrste nadjeva. Za sve one koji priznaju samo kupovne, ovi odlični domaći Moto keksi će ih razuvjeriti, ali se zato svojima bojite uopće pokazati Bijelu pitu-albino, da im ne bi palo na pamet da ju morate ići raditi... Kako danas vi patimo od kroničnog nedostatka vremena, za potrebe spasa u zadnji čas tu su i Palačinke iz pećnice, a mogu biti i doručak za koji sigurno vrijedi ustati 🙂. Brotchen-schrippen tradicionalna su njemačka peciva, izvana hrskava unutar mekana. Tu se je odala da mijesi kao profić, a priznaje i da su kod kuće svi navikli na domaće dalmatinske fritulice. Kolači s oblatnama kod njih se prvi pojedu i posebno ih voli muški dio ekipe, a ostatak njezinih slatkih grijeha pronađite u njezinim preporukama 🙂.

Njezina jela vas oduševljavaju jer uvijek sve tako fino izgleda, detaljno je objašnjeno i vidi se da ima one prave, fine, domaće recepte, koji ne prate trenutni modni trend. Za prste polizati, jer im teško odolijevate a na neke slastice mislite otkad ste ih spazili 🙂. Zahvalni ste joj što ih dijeli s vama. S jednim lijepim "fala lipa" tagom zahvalila je svima vama koji ste isprobali njezine recepte, a mi vas pozivamo da se i vi okušate u pripremi nekog njezinog specijaliteta. Velike čestitke!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.