Moj profil

Djeca, roditelji i Uskrs

Umjesto kupovnih poklona djeci za Uskrs poklonite što više svoje pažnje, vremena i osjećaja te uživajte u nostalgičnim i novim blagdanskim ritualima.

Djeca vole i trebaju rituale

Djeca vole i trebaju rituale. One male, svakodnevne i tjedne, poput priče za laku noć i nedjeljnog ručka s bakom i djedom i one velike, godišnje, kao što je puhanje svjećica na rođendanskoj torti ili bojenje jaja za Uskrs. Rituali, navike i običaji uljepšavaju, obogaćuju, ali i olakšavaju dječji život. Aktivnosti koje se redovito ponavljaju, svakodnevno ili periodično, unose u dječju svakodnevnicu i život općenito strukturu i red. Djeca u ritualima pronalaze životni oslonac, s njima se lakše orijentiraju i pronalaze smisao u vremenu koje protječe i okolini koja ih okružuje. Rituali, običaji, navike i ostale redovite aktivnosti jačaju dječje ja i mi osjećaje, njihov identitet i pripadnost obitelji i društvu. Oni na najljepši i najučinkovitiji način pomažu djeci da se osjećaju voljeno, željeno, zaštićeno i sigurno. Rituali djecu potiču na samostalnost, između ostalog olakšavaju govor, učenje i koncentraciju i čine ih jačima, samopouzdanijima i samouvjerenijima. Pomažu im i u emocionalnom sazrijevanju, reduciranju strahova i prevladavanju kriza. Rituali djecu osnažuju za aktualni i budući život u društvu i od velike su pomoći u procesu stjecaja socijalnih vještina. Primjerice, olakšavaju im razumijevanje i prihvaćanje pravila i ograničenja, ali i potiču na uživanje u svim vrijednostima života u obitelji i zajednici.

Za Uskrs poklonite djeci pažnju i vrijeme

Zbog velike odgojne vrijednosti i roditelji vole i trebaju rituale, običaje i navike. Stoga za Uskrs, blagdan s velikim odgojnim potencijalom, djeci umjesto kupovnih poklona, igračaka i uskršnjih drangulija, darujte što više svoje pažnje, vremena i osjećaja. Uskrs dočekajte i proslavite sa što više zajedničkih aktivnosti kojih će se vaša djeca sjećati do kraja života i s veseljem i ponosom prenositi na svoje potomke njegujući tako uspomenu na svoje pretke. U osmišljavanju aktivnosti oslonite se na svoju obiteljsku tradiciju, ali i na bogatu hrvatsku etnografsku baštinu. Štoviše, uz običaje koje pamtite iz svojeg djetinjstva, a od kojih su neki već postali vaši obiteljski rituali, svojim nasljednicima poklonite i neke nove zanimljive i maštovite aktivnosti. Stoga, osim u bojenju jaja, pečenju blagdanskih kolača ili pripremanju košarice za blagoslov hrane, s djecom uživajte i u zanimljivim eksperimentima s jajima ili u izradi romantičnih (i jestivih!) ušećerenih proljetnih cvjetića. Između ostalog zajedničkim aktivnostima ojačat ćete osjećaj obiteljske, rodbinske, ali i zavičajne pripadnosti i na najljepši mogući način poticati međusobno uvažavanje i ugodnu blagdansku atmosferu. K tome prigodne aktivnosti doprinijet će i razvoju dječje kreativnosti i smisla za lijepo te ljubavi prema istinskim vrijednostima i malim stvarima koje život čine lijepim i smislenim, ali i ekološki osviještenim.

Uskršnje čišćenje

I dan danas, baš kao i stoljećima unatrag, Uskrsu prethodi veliko proljetno pospremanje i čišćenje koje može biti zabavno i zanimljivo, ali i poučno djeci svih uzrasta.

Rituali na najljepši i najučinkovitiji način pomažu djeci da se osjećaju voljeno, željeno, zaštićeno i sigurno.

Štoviše, ako se pritom ne koriste kemijska i štetna kupovna sredstva, već ekološki pripravci koje prethodno sami trebaju izmiješati od prirodnih sastojka limuna, soli, octa, soda bikarbone, sapuna te ulja lavande i limuna, proljetno čišćenje može biti avantura za pamćenje. I dječaci i djevojčice uživat će u pripremi noćne more svih nečistoća, najobičnije sapunice za koju u vodi drvenom kuhačom treba rastopiti grubo naribani starinski sapun toliko drugačiji i zanimljiviji od onog kojeg djeca poznaju.

Univerzalno sredstvo za čišćenje može se izmiješati i od soka 1 limuna, 10-ak kapi limunovog ulja i 1 l vode. Ovisno o uzrastu mali se higijeničari mogu uhvatiti u koštac i s vodenim kamencem tako da površinu koju treba očistiti natrljaju limunom prerezanim na pola te potom istrljaju spužvicom. Osim u čišćenju doma, starija djeca mogu biti od pomoći i u čišćenju naslijeđenih blagdanskih servisa i pribora za jelo koji se koriste samo u posebnim prigodama kakav je Uskrs. Jednako tako mnoga će se s veseljem i ponosom pozabaviti vraćanjem starog sjaja srebrnom priboru za jelo. U tu svrhu u veću posudu treba staviti komad kuhinjske aluminijske folije, preliti je uzavrelom vodom i dodati dvije šalice grube morske soli. U izmiješanu otopinu treba potopiti pribor za jelo, noževe, žlice, vilice, koje nakon 30-ak minuta treba izvaditi te isprati hladnom vodom i osušiti krpom. Mrlje na bakinom servisu uzrokovane zubom vremena mogu se očistiti mješavinom natrona i vode, a ako su tvrdokornije treba ih istrljati i alkoholnim octom.  

Uskršnje cvijeće

Uskrs nije Uskrs bez cvijeća, a zajedničke cvjetne aktivnosti podjednako su zanimljive i djevojčicama i dječacima. Stoga početkom proljeća, u vrijeme prije Uskrsa ni jedno dijete ne bi smjelo biti bez tegle na prozorskoj dasci, sandučića na balkonu ili gredice u vrtu u koju će posaditi, a potom i njegovati svoje cvijeće. Razdoblje u kojem cvjetaju vjesnici proljeća kao stvoreno je i za zajedničke šetnje i izlete u prirodu, u obližnje šume i šumarke, baš kao i za različite aktivnosti u vlastitim ili vrtovima baka, rođaka i prijatelja.

Uskrsa nema ni bez pisanica pa je bojanje jaja jedan od najčešćih i najljepših uskršnjih običaja.

Šetnje u prirodi mogu se iskoristiti za upoznavanje i fotografiranje različitih vrsta cvijeća, posebno onog zaštićenog, ali i za sakupljanje biljaka koje će se potom pažljivo spremati u danas neopravdano zaboravljen herbarij. Cvijeće, posebno ono vrtno i netretirano, može se iskoristiti i za jestive uskrsne dekoracije. Mlađa djeca uživat će u branju, a potom i dodavanju jestivih cvjetića poput maćuhica, tratinčica i ljubičica blagdanskoj zelenoj salati, a veća u njihovom zaleđivanju ili kandiranju. Za dekorativne ledene cvjetne kockice, cvjetove treba staviti u kalupe za led i zamrznuti. Za ljupke i fine ušećerene cvjetove, cvjetiće treba pomoću tankog kista za akvarel pažljivo premazati snijegom od bjelanjka, a potom umočiti u mješavinu šećera (izmiješajte 2/3 kristal i 1/3 šećera u prahu) i osušiti na sobnoj temperaturi. Nadalje, za efektne dekoracije za uskršnji stol može se iskoristiti i kupovno cvijeće u lončićima, zumbuli, narcise i potočnice koje svako dijete zajedno s pisanicama ili nekim drugim uskrsnim simbolom može složiti u pletene košarice, zdjele ili veće staklene posude.  

Uskršnja jaja

Uskrsa nema ni bez pisanica pa je bojanje jaja jedan od najčešćih i najljepših uskršnjih običaja. Uz uobičajene pisanice od kuhanih jaja, djeci će posebno biti zanimljive one šuplje, za koje sirova jaja prije bojenja treba ispuhati. U tu svrhu na vrhovima jajeta treba iglom načiniti rupice, manju kroz koju će se puhati i veću, kroz koju će jaje izaći iz ljuske. Šuplje pisanice mogu se nanizati na konac poput vjenčića ili pojedinačno objesiti na neku lijepu granu. U one koje kanite vješati na granu kroz rupicu na vrhu uvedite drvenu čačkalicu 1 do 2 cm dužine na koju je u sredini zavezan končić za koji će se jaje vješati. No, osim pisanicama djeca i roditelji za Uskrs se mogu zabaviti i zanimljivim pokusima s jajima.

Za Uskrs nam neobično godi povratak u prošlost, pa se zajedničkom putovanju vremeplovom vesele i roditelji i djeca.

Primjerice za jaje koje pliva u staklenu posudu s vodom stavite jaje koje će (osim ako nije prastaro) potonuti na dno jer je teže od vode. No, da bi jaje "naučilo plivati", u vodi razmutite veliku žlicu soli, ponovo stavite jaje koje će ovaj put zahvaljujući slanoj vodi isplivati na površinu. Za pokus gumeno jaje, jaje stavite u staklenu posudu s octom i ostavite ga sat vremena. Izvađeno jaje isperite pod mlazom hladne vode od mjehurića i octa, a kako će postati vrlo elastično ugurajte ga u staklenu bocu. (Prije negoli ga ugurate u bocu pogledajte ga prema svjetlu i vidjet ćete kako žumanjak pliva u bjelanjku). Zanimljiv je i koristan pokus kojim možete doznati jesu li jaja svježa. S tom namjerom, jaje po jaje nježno spustite u staklenu posudu napunjenu vodom i promatrajte što će se dogoditi. Ako ono odmah potone znači da je svježe, a ako ostane plivati na površini onda je staro i nije za upotrebu. Nadalje, ako ostane lagano nakošeno s tupljim vrhom prema gore staro je 7 do 14 dana, a ako stoji uspravno s tupljim vrhom prema gore, staro je oko 3 tjedna. 

Bakin Uskrs

Iako živimo u high-tech sadašnjosti za Uskrs nam neobično godi povratak u prošlost, pa se zajedničkom putovanju vremeplovom vesele i roditelji i djeca. Bakin Uskrs započnite izradom (oslikavanjem, kolažom….) nostalgičnih čestitki koje su nekad bile obavezne. Umjesto na netu, inspiraciju za njih potražite u zbirkama muzeja i poštanskih ureda, u knjižnici ili u bakinoj kutiji s uspomenama. Čestitke potom ispišite rukom i pošaljite starom dobrom poštom. Osim čestitaka, s djecom možete izraditi i prigodne poklone, primjerice grijače za jaja ili čajnik od tkanine u obliku omiljenih uskršnjih likova, zeca, kokice, patkice i slično. Djeca će uživati i u kuhinji u spremanju prigodnih jela, peciva i kolača, a ona veća i u fotkanju ili snimanju procesa nastajanja starinskih uskrsnih specijaliteta posebno ako su u ulozi kuhara majstori od zanata, bake i tete. Nadalje, djeci koja su svakodnevno zatrpana šarenim naljepnicama i svim mogućim bojama, bojenje pisanica na starinski način primjerice crvenim lukom bit će pravo otkriće (3 šake ljuski luka kuhajte 15-ak minuta, dodajte jaja i kuhajte dok ne dobiju lijepu boju). Umjesto kupovnim sličicama jaja prije bojenja baš kao nekad ukrasite listićima, vlatima trave ili cvjetićima koje učvrstite pomoću najlonske čarape ili rijetke gaze. Djeca će biti oduševljena i narodnim običajima kao što je lupkanje pisanicama ili spremanjem jedne, najljepše pisanice u metalnu kutiju s poklopcem u kojoj se čuva i otvara tek nakon sedam godina s nadom da će se u jajetu naći nešto jako vrijedno, dragulj, biser ili slično. Za djecu će nezaboravan doživljaj biti i uskrsni krijesovi ili vuzmenke koje se mogu upriličiti i na dvorištu te uskršnje ritualno umivanje u vodi s cvijećem.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.