Moj profil

Domaci sapun

Kada sam se preselila u Dansku iz Bosne i Hercegovine, vidjela sam da je bilo tesko pronaci proizvode koje sam mogla naci u Bosni za sebe i svoju kcerku, na primjer, mlijeko za kupanje od kozijeg mlijeka ili nadasve, djecije ulje i sampone bez parabena i drugih kemikalija. Stoga odlucila sam napraviti svoje vlastite proizvode, a time se stvorio i NM sapun, balzam za usne, ulje za kozu, te mlijeko za kozu. Svi moji proizvodi su cisti, prirodni i rucno pravljeni u malim serijama uz optimalnu svjezinu. Ne sadrze paraben ili druge umjetne konzervanse i potpuno su oslobodjeni parfema.

Jednostavan kokos-badem sapun

Ovo je bio moj prvi sapun kojeg sam napravila i jako je jednostavan, ali je prirodan, ostavlja kozu njeznom, svjezom i glatkom. Pogodan je za sve tipove koze, kao i uzraste.

Recept za sapun od kokosa i badema: 90 gr. kausticne sode otopljene u 210 gr. vode, od masnoca ide 450 gr. kokosovog ulja i 100 gr. bademovog ulja, po zeljii se moze dodati u smjesuu 10 gr. E vitamina i 20-30 ml. mirisnog ili etericnog ulja, te boje za slatkise.

Ovaj recept za sapun mi je dao 800 gr. sapuna boje slonove kosti, ali kao sto sam rekla, boja se moze mijenjati po zelji, s tim sto ja u slucajevima kada koristim boju, koristim boju za kolace, zatim kafu, crvenu mljevenu papriku isl.

Sapun je jako dobar za male forme, zato sto zbog relativno velike kolicine kokosovog ulja lako se odlijepi od forme. Odprilike jedan sat treba mijesati ovu sapunsku masu (moze i da elekktricnim mikserom), nakon cega se smjesa salije u forme. Vec nakon 6-7 sati, sapun se moze izvaditi iz formi i eventualno isjeci na zeljene oblike. Tako isjecen, sapun treba da odstoji 2-3 dana, prije nego se stavi u frizider ili zamrzivac na par dana. Nakon toga sapun je spreman za upotrebu..

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.