Moj profil

Ispod peke nema zeke

Nabavite peku i iskušajte se u pripremanju naših tradicionalnih, nevjerojatno jednostavnih, ali i božansko ukusnih jela kojima nitko, baš nitko ne može odoljeti.

Peka, pečenje na otvorenoj vatri u okruglim željeznim ili glinenim posudama sa zvonastim poklopcem pokrivenim žarom, jedan je od najstarijih načina pripremanja hrane, u kojima se tradicionalno, već stoljećima, uživa i u našem podneblju, posebno diljem Jadrana, uz obalu, na otocima i u zaleđu.

Jednom peka, uvijek peka!

Jela od mesa, ribe i plodova s povrćem i začinskim biljem, pripremljena na ognjištima, ispod peke, u isto su vrijeme i nevjerojatno jednostavna i božanski ukusna pa ne čudi što je peka popularna i omiljena svagdje gdje postoje istinski gurmani.

Jela ispod u isto su vrijeme i nevjerojatno jednostavna i ukusna pa ne čudi što je peka popularna i omiljena svagdje gdje postoje istinski gurmani.

A tajna jedinstvenih okusa krije se u specifičnom načinu pripreme jela, tijekom kojeg se u specifičnim uvjetima ispod peke njegovi sastojci u isto vrijeme i kuhaju i peku pa su, zahvaljujući pravom omjeru i sinergiji jednog i drugog načina termičke obrade, istodobno hrskavi, meki i sočni.

K tome, namirnice se ispod peke termički obrađuju u vlastitom soku pa se okusi različitih namirnica, mesa, ribe, morskih plodova, povrća i začinskog bilja međusobno prožimaju i sljubljuju na najoriginalniji i najukusniji mogući način. Stoga ne čudi što izreka „jednom peka, uvijek peka“ vrijedi i za one koji je vole jesti i za one koji otkriju čari njezine pripreme.

Za peku su dovoljno dobre samo kvalitetne i svježe namirnice!

Naravno, jedinstveni okus jela ispod peke ne ovisi samo o načinu pripreme već i o izboru i kombinaciji te posebno kvaliteti i svježini namirnica. Kako je popis namirnica za peku doista širok (apsolutnim su početnicima dobrodošli i recepti coolinaričara majstora peke!), za mesnu peku mogu se izabrati gotove sve vrste mesa, teletina, janjetina, kozletina, jaretina te meso vepra i mladih pijetlova.

Naravno, ovisno o maštovitosti majstora, na listi sastojaka za mesnu peku su i svinjetina, domaće kobasice i primjerice piletina, koja i u kombinaciji s teletinom rezultira okusima za pamćenje. I izbor namirnica za morske peke doista je velik pa se pod pekom savršeno snalaze brojne vrste riba, kokot, raža, škarpina, zubatac, kovač, iverak, romb i primjerice grdobina, koje su podjednako ukusne i same i izmiješane. Uz ribe, ispod peke su izvrsni i glavonošci poput kraljice peke, hobotnice i lignje, ali i različite školjke koje su idealno društvo svim morskim sastojcima.

Naravno, peke nema ni bez povrća, ponajprije krumpira koji prolazi u svim mogućim kombinacijama, a potom i tikvice, rajčice, paprike, luka i češnjaka. No, u ovim se jelima odlično snalaze i mrkva, celer, patlidžan, pa čak i gljive, a u morskim pekama kapare i masline. Svoj doprinos jedinstvenom okusu jela ispod peke daju i maslinovo ulje i vino te neizostavno začinsko bilje kao što je lovor, ružmarin, timijan i origano, s kojima se ne smije pretjerivati kako ne bi dominiralo, već samo naglasilo okus glavnih namirnica.

Ispod peke nema zeke!

No, nakon relativno jednostavnog biranja vrste peke i odgovarajućih namirnica slijedi priprema koja je, posebno za početnike, sve samo ne jednostavna. Doista, ispod peke nema zeke. Kako je peka po svojem jedinstvenom okusu i po dužini pripreme izvorni slow food, za njezinu se pripremu valja naoružati s podosta strpljenja. Primjerice, prvo najmanje sat i pol prije treba naložiti vatru da se dobije žar, a potom na nagradu, mirisno aromatično jelo jedinstvenog okusa, treba čekati, ovisno o vrsti, čak i više od tri sata.

No, to još nije sve. Kako nad pekom nema kontrole kao primjerice nad roštiljem te se u nju ne može viriti i otvarati je kao pećnicu, jedinstveni okus nije nagrada samo za strpljenje, već i za iskustvo. Naime, kako je neobično važno da temperatura i para koje se razvijaju ispod peke budu adekvatne i postojane, treba znati i s koliko žara pokriti poklopac, u kojem je trenutku jelo napola gotovo (kada mu se obično dodaje vino!) te kada je ono konačno gotovo za jelo. Stoga je najbolje ako se tajne peke otkrivaju uz pomoć onih koji već znaju znanje, među kojima su naravno i coolinaričari čiji već spomenuti recepti ne sadrže samo popis namirnica već i savjete koji će i apsolutnim početnicima pomoći da što prije i sami postanu majstori od peke.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.