Moj profil

Kako napraviti savršeni nabujak

Nabujak, bio slani ili slatki jedno je od onih jela s kojima gotovo svi imamo onaj „volim te al' mrzim te” odnos.

Nabujak, bio slani ili slatki jedno je od onih jela s kojima gotovo svi imamo onaj „volim te al' mrzim te” odnos. Volimo ga jesti i fotkati, no često nemamo dovoljno hrabrosti napraviti ga.

Njegov nabujali oblik je kratkog vijeka, ali zato će vaša slava biti vječna!

Najviše mu zamjeramo što je tako, ah, osjetljiv i nježan, i dovoljan je jedan krivi potez da naš nabujak odmah splasne ili uopće ne nabuja.

Kako bi vas ohrabrili pri spravljanju tog pahuljastog i profinjenog jela, donosimo vam konkretne savjete kako bi sljedeća „Misija nabujak” bila izvršena besprijekorno:

  • Neizostavne komponente savršenog nabujka su redom: strpljenje, smirenost i točno držanje uputa. I sve to u velikim količinama.
  • Zahvaljujući upravo bjelanjcima nabujak tako divno naraste. Bitno je da dobro odvojite bjelanjke od žutanjaka te da je zdjela u kojoj ćete ih mutiti potpuno čista – ne smije biti tragova ikakve masnoće. Bjelanjke treba dobro umutiti, testirajte im konzistenciju preokretanjem zdjele naopako – ne smiju vam ispasti. Za čvrst bjelanjak dodajte par kapi limunovog soka ili malo soli.

  • Kvalitetna posudica, popularno zvani ramekin je također zaslužan za uspješno bujanje. Ne gajite nade da ćete nabujak uspjeti napraviti u kalupima za muffine, već uložite  u porculanski ili vatrostalni  ramekin.
  • Ne otvarajte pećnicu za vrijeme pečenja, tako vam nabujka! Također, bitno je da je pećnica prethodno zagrijana prema uputama, a kalupići iznutra premazani primjerice maslacem.
  • Premazane kalupe posipajte s malo šećera ili brašna, ovisno radite li slatke ili slane. Također, pazite da ih previše ne napunite, do 70% zdjelice je sasvim dovoljno jer će ionako narasti. Da, ovaj put  sigurno će narasti jer slijedite naše provjerene recepte i savjete! ;)

I voilà  – vaš savršeni nabujak je tu! Sad imate manje od pet minuta da ga na brzinu fotkate i poslužite gostima, prije no što se propisno spusti. Istina, njegov nabujali oblik je kratkog vijeka, ali zato će vaša slava biti vječna!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.