Moj profil

Nizozemska

Nizozemska združuje vjetrenjače, tulipane, sir, biciklizam, umjetnost, zavidnu kulturu stanovanja, brigu o okolišu, provod, popustljiv odnos prema opijatima i erotici, socijalnu toleranciju. Nizozemska pruža gostoprimstvo, užitak u druženju i hrani.

Geografski položaj

Smještena na sjeverozapadu Europe, Nizozemska na sjeveru i zapadu graniči sa Sjevernim morem, na jugu s Belgijom i Njemačkom na istoku. Površina Nizozemske, u kojoj prema podacima iz 2006. g. živi oko 17 milijuna stanovnika, iznosi 42 000 km2. Nizozemskom prevladavaju nizine, a njome protječu i 3 velike europske rijeke: Rajna, Maas ili Meuse i Schelde. Klima je oceanska s blagim zimama i hladnim ljetima, a zbog reljefne otvorenosti često puše vjetar.

Poljoprivreda je u Nizozemskoj zbog povoljnih geografskih uvjeta visoko razvijena, a uzgajaju se pšenica, ječam, krumpir, šećerna repa, odnosno voće, povrće i druge kulture, što je uvjetovalo da Nizozemska postane najveći europski izvoznik poljoprivrednih proizvoda. Pod utjecajem mnogobrojnih doseljenika iz gotovo svih dijelova svijeta mladi Nizozemci su posebno naklonjeni talijanskoj, kineskoj, tajlandskoj i indonezijskoj kuhinji, dok su nešto starije generacije ostale vjerne tradicionalnoj nizozemskoj kuhinji.

Nizozemska je jedan od najvećih proizvođača povrća, cvijeća i lavande za upotrebu u kuhinji.

Povijesni utjecaj

U svojim najranijim danima Nizozemska je naseljena Keltima i germanskim plemenima. Bila je dijelom rimskog imperija, a svoju neovisnost od Španjolske je izvoljevala 1579. Tijekom 17. stoljeća postala je vodeća trgovačka i pomorska sila s kolonijama diljem svijeta. Po 20-godišnjoj francuskoj okupaciji 1815. je proglašena Kraljevinom Nizozemskom. Godine 1830. Belgija se odcjepljuje od Nizozemske i formira Kraljevinu Belgiju. Nizozemska je kroz Prvi svjetski rat uspjela ostati neutralna, ali je u Drugom svjetskom pala pod njemačku okupaciju. Danas je Nizozemska temeljna članica NATO-a i Europske unije. Amsterdam je njen najveći i glavni grad, sjedište vlade nalazi se u Den Haagu, a ostali veliki gradovi su Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Breda i dr.

Karakteristike kuhinje

Malena zemlja puna kontrasta i raznolikosti na meniju najčešće ima krumpire, kobasice, haringe, losose i druge ribe, meso, sir, dagnje, palačinke, povrće, koje zalijeva brojnim odličnim nizozemskim pivima. Nizozemska je veliki proizvođač mesa, sira, mlijeka, voća, šećerne repe i povrća, ali i veliki europski izvoznik. S druge strane, posvuda je u Nizozemskoj moguće pronaći namirnice gotovo svih internacionalnih kuhinja. Nizozemci su multikulturalni i njeguju raznolikosti, kako u kuhinji tako i drugim segmentima svakodnevnog života. Ono što karakterizira Nizozemsku je prehrana kao društveni događaj.

Obroci

U Nizozemskoj se jede često, a uz tri glavna su i nekoliko međuobroka. U pauzama se obavezno piju kave, čajevi, pivo i alkoholna pića na "nizozemski način".

Doručak
Želite li se pridružiti Nizozemcima u njihovim dnevnim ritualima, obavezno si priuštite doručak. Obilat gurmanski doručak najčešće obuhvaća sir, šunku, maslac, brojne džemove, maslac od kikirikija, jaja i drugo.

Ručak
Ručak je najčešće baziran na maslacu, kruhu i tanko narezanom mesu, fast foodu, ali on je i vrijeme za kavu, čaj, mlijeko ili neki drugi mliječni napitak. Uitsmijter je termin koji u Nizozemskoj označava kruh s tanko narezanim sirom ili mesom i prženim jajima. Erwtensoep je također tipično jelo za ručak, a iza imena se krije juha od graška, koja je izvrsna okrepa zimi.

Večera
Večera se kao i u mnogim drugim krajevima svijeta jede doma i to je vrijeme za okupljanje obitelji, dok je za nešto mlađi uzrast bez obiteljskih obaveza uobičajena i brza večera u nekom internacionalnom restoranu, najčešće indonezijskim, pakistanskim, tajlandskim, francuskim i drugim. Večera u domovima je tradicionalnija, a sastoji od nacionalnih jela koja u osnovi sadrže povrće, krumpire, meso (omiljena piletina), ribe, salate, koje slijedi desert baziran na mlijeku. Povrće zauzima središnje mjesto u "večeri na nizozemski način".

Nacionalna jela

Juha od graha, graška, seljački omlet ili krumpir s ružmarinom dosta rječito govore o nizozemskoj nacionalnoj kuhinji.

Na koktel partijima se često služe snackovi primjerice bitterballen ili mesne okruglice s goveđim raguom koje se onda na čačkalicama umaču u umak od senfa. Kao snack jedu se kroketi u raznim umacima, ali i frikandel iz konjskog mesa, brojne vrste dimljenih kobasica, a na nizozemskim ulicama nije usamljen slučaj vidjeti koga kako jede svježu haringu. Pečena svježa riba, koju možete dobiti posvuda je izvrsna. Užitak pružaju i dagnje u umacima, primjerice onome od sira, kao i haringe pripremljene na brojne načine, a posebno neodoljive s nadjevom od senfa. Dimljeno meso skuše, jegulje i lososa još su jedan specijalitet nizozemske kuhinje. Nadaleko je poznat holandski umak, čiji sastojci više nikome nisu tajna, ali dobar okus i dalje iznenađuje i fascinira. Juha od graha i juha od graška su zasitne i izvrsne juhe pune povrća koje se jedu i kao samostalan obrok. Dimljena slanina s pire krumpirom i endivijom i omlet iz jaja, krumpira, šampinjona ili drugih gljiva i dimljene slanine jednostavna su i zasitna jela nizozemske nacionalne kuhinje. Kuhani krumpir se najčešće jede s lukom i mrkvom, a šparoge s holandskim umakom. Kako bi zaokružili kratki hommage holandskoj kuhinji, moramo se osladiti Poffertjesima odnosno sitnim palačinkama među kojima su najpoznatije one sa sladoledom i toplim preljevom od trešanja, odličnim kolačima od jabuka i cimeta, nama dobro poznati speculaasima u kojima se miješaju neodoljive arome cimeta, muškatnog oraščića, kardamoma, anisa, đumbira, korijandera i klinčić te još jednim tipičnim nizozemskim desertom vlaai.
Nizozemski sirevi su priča za sebe, a Nizozemska se može pohvaliti i svjetski poznatim imenima poput: Goude, Edammera, Milnera, Maasdammera, Maaslandera, Leerdammear, Kernhema i Old Amsterdam.
U korak ih prate slavna nizozemska piva: Heineken, Amstel, Grolsch, Brandt, Skol, Breda and Oranjeboom.

Mladi Nizozemci su posebno naklonjeni talijanskoj, kineskoj, tajlandskoj i indonezijskoj kuhinji, dok su nešto starije generacije ostale vjerne tradicionalnoj nizozemskoj kuhinji.

Fast Facts

  • Nizozemska je jedan od najvećih proizvođača povrća, cvijeća i lavande za upotrebu u kuhinji.
  • Nizozemski sir ili pivo su izvrsni, ponesite malu količinu kao suvenir doma.
  • Keukenhof je najljepši nizozemski vrt s brojnim cvjetnim izložbama i atrakcijama iz cvijeća.
  • Ljepota Kinderdijk s 19 vjetrenjača pod Unesco-ovom je zaštitom.
  • Amsterdam je bogat zanimljivostima, muzejima, noćnim barovima, parkovima, zanimljivim trgovinama i cvjetnim tržnicama. Posjetite svjetski muzej voštanih figura Maddam Tussauds, kuću Anne Frank, stare smeđe barove koji datiraju još iz 17. stoljeća i druge atrakcije.
  • Muzeji koje morate posjetiti jesu: Rijskmuseum (amsterdamski Louvre), Van Gogh Museum u Amsterdamu, Gradski muzej u Amsterdamu ili Stedelijk Museum, Mauritshuis u Haagu, Boymans-Beuningen Museum u Rotterdamu i brojne druge.
  • Poznati nizozemski slikari koji oduzimaju dah: Rembrandt, Vermeer, Van Gogh, Escher i Mondriaan.
  • Arhitektura i dizajn: Hendrik Berlage, Gerrit Rietveld, Rem Koolhaas...
  • Književnost: Multatuli, Harry Mulisch i drugi.
  • Filmski režiseri: Paul Verhoeven, Mike van Diem, Theo van Gogh i dr.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.