Moj profil

Oplovili smo svijet – uz janjetinu

Bez janjetine ispod peke ili janjetine s ražnja ne prolazi niti jedno veće slavlje na našim prostorima. No ne ljube samo Balkanci janjetinu, već i ostatak svijeta. Svaka kultura ima neko svoje, specifično janjeće jelo.

Rumunjska - Drob

Drob je popularno rumunjsko jelo koje se najčešće služi u vrijeme uskrsnih blagdana. To je zapravo mesna štruca punjena kuhanim jajima. Specifična je jer se smjesa za štrucu spravlja od janjećih iznutrica – jetra, pluća, bubrezi, srce... i zatim se  cijela štruca umota u janjeću maramicu – masnu opnu koja oblaže unutarnje organe životinje. U modernijim receptima maramicu zamjenjuje lisnato tijesto.

Libanon - Kibbeh Nayyeh

Kibbeh je nacionalno libanonsko jelo. Sastoji se od dva sloja prženog janjećeg mesa, pinjola i začina. Podsjeća na aromatične mesne uštipke.

Svaka kultura ima neko svoje, specifično janjeće jelo.

Kibbeh Nayyeh je pak sirova verzija ovog jela koja se sastoji od mljevenog mesa, bulgura i začina. Bliskoistočna izvedenica tatarskog bifteka, reklo bi se.

Jede se preliveno maslinovim uljem uz libanonske pogačice.

Indija - Laal maans

Laal maans je janjeći curry, jelo s područja Rajasthana u Indiji. Janjetina je ovdje pripremljena u umaku od jogurta i "vrućih začina" poput crvenih Mathania papričica. Jelo je veoma ljuto, bogato začinima i češnjakom. Curry umak može biti gust ili tekući i grabi se chapatom – indijskim pogačicama.

Velika Britanija – Vražji bubrezi

Vražji bubrezi su jelo nastalo u britanskom viktorijanskom dobu, kada se ono služilo kao okrepljujući doručak. Pridjev "vražji" dobili su zbog ljutog umaka u kojem se bubrezi krčkaju.

Umak se danas spravlja od maslaca, worchester umaka, senfa, kajenskog papra i mesnog temeljca. U posljednje vrijeme ponovno je dobio na popularnosti jer su ga u modu vratili poznati britanski šefovi.

Novi Zeland – Kolonijalna guska

Naziv ovog jela nosi zanimljivu priču. Naime, na Novom Zelandu ovčice su bile puno češća pojava nego guske. Engleskim kolonijalistima u 19. stoljeću je to teško padalo, pa su se  dosjetili lažirati svoje omiljeno jelo. Meso janjeće ili ovčje noge bi pažljivo izvukli sa kosti te potom napunili smjesom od krušnih mrvica, jaja, meda i sušenih marelica. Zašili bi otvor pa "ovcu koja glumi gusku"  marinirali u crvenom vinu te potom pekli nekoliko sati.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.