Moj profil

Paprodizijak: Začin koji će zagrijati atmosferu u kuhinji, ali i ostatku kuće

Papar se u Indiji od davnina koristi za rasplamsavanje unutarnjeg žara, a svoje afrodizijačko djelovanje može zahvaliti sastojku piperinu, zaslužnom za njegovu ljutinu i moć. Kad poželite začiniti ljubav, papar je vaš as iz rukava

Oduvijek su se određenim vrstama hrane i namirnicama pripisivala svojstva afrodizijaka. U antička vremena to su bili anis, bosiljak, pistacija, pa čak i repa te riječni puževi. Danas, kad pomislimo na afrodizijak, nepcu su nam bliži, a i draži, tartufi, kamenice, kavijar, čokolada, ali i vatreni papar.

Papar - tako jednostavan, a tako moćan

Složit ćete se kako je hrana sama po sebi afrodizijak, što potvrđuje i izreka kako "Ljubav ide kroz želudac". Omiljena jela, sati uživanja u procesu spravljanja istih te uživanje u dijeljenju zalogaja… Kako onda ne bismo osjećaj koji nam to pruža pripisali, barem dijelom, afrodizijačkim svojstvima dobre, savšeno aromatizirane hrane. Koliko god ih voljeli, ponekad ne trebamo posezati za egzotičnim nazivima kako bismo začinili ljubav, jedan nam je od njih (kao ponekad i prava ljubav), nadohvat ruke. Jednostavan i moćan, papar je začin koji će zagrijati atmosferu u kuhinji, ali i ostatku kuće.

Kad poželite začiniti ljubav, papar je vaš as iz rukava. Rasplamsajte atmosferu u kuhinji, a potom i čari u ostatku kuće.

Crni papar je višegodišnja drvenasta biljka iz porodice paprovki, raste kao grm te može doseći visinu od 15 metara. Isto toliko visoko je postavljena ljestvica kad su u pitanju očekivanja koja imamo od njega.

Bilo jelo naoko jednostavno, lagano ili pak vatreno i stvoreno za druženja u dvoje, papar je taj koji će ih zagrijati i dati im tu posebnu notu, posebice neobičnim jelima za koja se odlučujete samo na posebne datume kao što su Valentinovo, prvi spoj ili godišnjice veze i braka. Dodajte papar pred sam kraj kuhanja ili serviranja kako bi se očuvao bolji okus jela i uživajte u vatrenim zalogajima.

Svojim intenzivnim okusom on mesu daje jačinu, jajima i gljivama naglašava okus, a morskim plodovima poboljšava aromu. Rasplamsajte atmosferu u kuhinji, a potom i čari u ostatku kuće.

Ove magične bobice s pravom smo prozvali paprodizijak

Iako znamo za bijeli, crveni i zeleni, crni je papar ipak taj koji je na tronu kao najpoznatija vrsta papra u svijetu. Potječe iz južne Indije, a njegova ljekovita svojstva već su dugo poznata. Osim što sadrži vitamine A, C i K, tu su i magnezij, kalcij, kalij, natrij i željezo. Papar je sjajan izvor bjelančevina i ugljikohidrata, a vrlo važan sastojak su i eterična ulja seskviterpen, felandren i kariofilen.

Ove crne, mirisne i svakako magične bobice imaju antibakterijska, antiupalna i antioksidantna svojstva, a djeluju i kao afrodizijak. Biljke su i inače afrodizijaci moćnog, ali diskretnog djelovanja, stoga ih treba dozirati i koristiti redovito te nenametljivo. Stoga se potrudite da se u vašoj kuhinji uvijek nađe mirisinog i aromatičnog domaćeg bilja i začina, posebice Crnog papra, omiljenog sastojka iz sjene koji će oplemeniti uživanje za stolom, ali i pod plahtama. Nedostaje li vam inspiracije, pronađite je uz Petra Grašu, koji jako dobro zna kako predivne ljubavne stihove pretočiti u ukusnu hranu.

Začinite svoje Valentinovo paprenim ljubavnim pismom i osvojite sjajne nagrade

U omiljena se jela zaljubljujemo zbog osobe s kojom ih dijelimo, a začinimo do savršenstva zahvaljujući Vegeta Maestro Crnom papru, baš kao što to čini Grašo. Začinite ovogodišnje valentinovsko ljubavno pismo epitetima, tajnim porukama i pozivom na romantičnu večeru voljenoj osobi i osvojite sjajne nagrade. Nagradni natječaj Vegeta Maestro - Paprena ljubav traje do 14. veljače 2021. na web stranici https://www.zacini-inspiracije.hr/

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.