Moj profil

Priča o carpacciu

Zahvaljujući svojem omiljenom jelu, tankom, tankom odresku sirove govedine ime renesansnog slikara Vittoria Carpaccia može se pronaći u jelovnicima diljem Italije i svijeta.


Ime renesansnog slikara Vittoria Carpaccia (1455.-1525.) može se pronaći ne samo u enciklopedijama povijesti umjetnosti, nego i gastronomije te jelovnicima diljem Italije i svijeta. Gurmanima je njegovo ime postalo poznato zahvaljujući njegovom kuharu koji mu je nekad davno spremao omiljeno jelo od tankih, tankih odrezaka sirove govedine začinjeno maslinovim uljem, solju, paprom, sokom od limuna te parmezanom koje je potom pod njegovim imenom carpaccio postalo nacionalni specijalitet.

No, zanimljivo je da se ne tako davno odigrala zgoda poslije koje se izvorni carpaccio u novim, maštovitim varijantama našao u ponudi svih prestižnih svjetskih restorana. Ako je vjerovati priči, gastronomsko je nadmetanje početkom 50-tih godina prošlog stoljeća započeo Arrigo Cipriani, vlasnik kultnog Harry's Bara u Veneciji nakon posjeta izložbi velikog renesansnog majstora. Opčinjen izloženim djelima, a posebno upečatljivim koloritom, on je u počast slikaru izvorni carpaccio oplemenio novim sastojcima i učinio ga još profinjenijim i slikovitijim.

Tradicionalni je carpaccio potom postao inspiracija i izazov mnogim vrhunskim kuharima, koji ga danas pripremaju u bezbroj maštovitih i neobičnih varijanti ne samo od mesa, govedine, teletine i janjetine, nego i ribe, plodova mora te čak i povrća i voća.

Želite li se iskušati u pripremanju ovog slikovitog jela, ako ste majstor zanata, pripremite klasični carpaccio od goveđeg filea, a ako ste Coolinaričar početnik odlučite se za pravi ljetni carpaccio od lubenice. Otprilike kilogram kriški lubenica očistite od kore i koštica te narežite na trokutiće i posložite na četiri tanjura. Od polovice od 100 g zamrznutih malina načinite pire i procijedite. Pireu dodajte 2 čajne žličice šećera u prahu i 2 čajne žličice Camparija te dobro izmiješajte. Trokutiće lubenice prelijte pripremljenim umakom, garnirajte preostalim malinama te pospite sa 4 čajne žličice šećera u prahu.

Autor slike: MadMan the Mighty

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.