Moj profil

Probiotici: Zašto su bitni i koje namirnice ih sadrže

Imunitet osim što može biti oslabljen prehranom, stresom te vanjskim čimbenicima, također može biti u neravnoteži zbog narušenih bakterija u crijevima.

Već smo neko vrijeme svjesni kako su prehrana i imunitet odnosno zdravlje imunosnog sustava direktno povezani te kako pravilna prehrana sa kvalitetnim sezonskim namirnicama ima značajan utjecaj na snažan imunitet. Međutim nerijetko, a posebice u zimskim mjesecima, potreban je dodatan stimulans organizmu u obliku dodataka prehrani kako bi se borio protiv učestalih virusnih i bakterijskih infekcija.

Jedan od korisnih dodataka prehrani su svakako probiotici.

Crijevna mikroflora

Probavni odnosno gastrointestinalni sustav jedan je od najvećih sustava u organizmu koji direktno utječe i na imunosni sustav. Negativan utjecaj na imunitet se javlja kada je narušena crijevna mikroflora, odnosno kada tzv. „loše bakterije“ prevladavaju nad „dobrima“. Iz tog razloga većina tjelesnih barijera postaje propusna za štetne organizme poput bakterija i virusa koji samim time i dovode do prehlada i bolesti.

Koje probiotike izabrati za zdravlje probavnog sustava?

Crijevna mikroflora može biti narušena iz raznih razloga. Glavni su nepravilna prehrana te probavni problemi poput akutnog proljeva ili konzumacije antibiotika. Osim uključenja namirnica poput kefira, jogurta i kiselog kupusa u prehranu, probiotički dodaci prehrani mogu povoljno utjecati na ponovnu uspostavu ravnoteže crijevne mikroflore.

Probiotici imaju povoljno djelovanje ne samo na probavni već posljedično i na imunosni sustav.

Tako se kod akutnog proljeva antibioticima preporuča konzumacija soja Saccharomyces boulardii i Lactobacillus rhamnosus.

U slučaju potrebe za uzimanjem probiotika istovremeno sa antibioticima, preporuča se  Saccharomyces boulardii budući da je otporan na antibiotike. Također je dobar izbor u terapiji nakon uzimanja antibiotika.

Utjecaj probiotika na imunitet

Probiotici osim što podupiru sastav dobrih bakterija u crijevima, podupiru imunosni sustav na način da utječu na proizvodnju stanica imunosnog sustava koji imaju za zadatak borbu protiv štetnih mikroorganizama. Takvi probiotički sojevi se nazivaju imunobiotici.

Probiotici na imunitet djeluju na sljedeće načine:

  • smanjuju propusnost tjelesnih barijera za štetne mikroorganizme
  • smanjuju upalne procese
  • stimuliraju odgovor imunosnog sutava

Koje probiotike odabrati za imunitet?

Iako su probiotici u obliku dodataka prehrani jednostavan način da se probiotici unesu u organizam, oni su sintetski i imaju slabiji učinak od onih unesenih putem hrane.

Svakako je preporuka prvotno prilagoditi prehranu kako bi uključivala što više namirnica bogatih probiotičkim bakterijama koje će imati blagotvoran učinak na zdravlje probavnog i imunosnog sustava.

Takva prehrana uključuje:

  • probiotički jogurt
  • kefir
  • kiseli kupus
  • kisela repa
  • kombuchu

Ideje za recepte sa probiotičkim namirnicama:

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.