Moj profil

Salata je fina

Sezona je ukusnih i zdravih zelenih salata. Na obližnjoj tržnici kupi salatu kristalku, matovilac i ostalo potrebno povrće, te za obiteljski ručak, po našem receptu, sam pripremi ukusnu i finu, šarenu dječju salatu.

Zelene su salate među najomiljenijim namirnicama na svijetu. Od njihovih se hrskavih listova mogu pripremiti različiti mali obroci i predjela te prilozi mnogim jelima, posebno mesu i ribama. Salate sadrže mnoge hranjive tvari, posebno vitamine i minerale, pa su jako zdrave i okrepljujuće.

Da bi tvoja šarena salata bila što svježija, hrskavija i ukusnija, odmah po dolasku kući salatu i ostalo povrće stavi u hladnjak.

Kako su tržnice u proljeće preplavljene glavicama i grmićima različitih salata, pravi je trenutak da isprobaš novi Coolinarikin recept za šarenu dječju salatu.

Pridruži se mami u tjednoj nabavci na obližnjoj tržnici, izaberi što ljepšu i svježiju kristalku i matovilac, te ostale sastojke koji su ti potrebni za šarenu dječju salatu, koju ćeš pripremiti za obiteljski ručak.

Da bi tvoja šarena salata bila što svježija, hrskavija i ukusnija, odmah po dolasku kući salatu i ostalo povrće stavi u hladnjak, a s pripremanjem započni otprilike sat vremena prije ručka.

Obje salate, kristalku i matovilac, nakon čišćenja, rezanja i pranja, dobro osuši kuhinjskim papirom, ili, još bolje, u posebnoj posudi za sušenje salate, kako se preljev ne bi previše razvodnio, a salata izgubila na okusu. Potom ocijedi i operi kukuruz i klice, operi i prepolovi male rajčice, te očisti i grubo naribaj mrkvu. Sve sastojke, osim klica, stavi u prikladnu posudu, te neposredno prije serviranja prelij pripremljenim preljevom, dobro izmiješaj drvenim žlicama za miješanje i pospi klicama.

Ako još uvijek nisi spretan u otvaranju konzervi, struganju, rezanju i sjeckanju, neka mama pripremi sve potrebne sastojke, a ti ih potom sam izmiješaj u finu, šarenu dječju salatu.

Ako si uživao u pripremanju salate i pohvalama koje su uslijedile, predlažemo ti da sljedeći put ukućane iznenadiš i svojom vlastitom kreacijom.

Najprije uz pomoć Coolinarike upoznaj različite vrste salata, a potom odaberi onu ili one koje će u tvom vlastitom receptu biti glavne. Potom razmisli o ostalim sastojcima i preljevu.

Primjerice, osim različitog povrća, svojoj salati možeš dodati popečene kockice kruha ili slanine, te popečene sjemenke suncokreta, buče ili pinjola. Sa svim vrstama zelenih salata dobro se slažu i nasjeckani orasi, pistacije i kikiriki, ali i kockice različitih sireva, kao i na rezance narezana šunka, parizer ili mortadela. Svojoj salati možeš dodati kuhani kukuruz ili na kriške narezana tvrdo kuhana jaja.

Kada je riječ o preljevu, u različite vrste ulja i octa možeš umiješati malo senfa, te nasjeckano začinsko bilje, primjerice, peršin, vlasac ili bosiljak, te luk i češnjak, a možeš ih začiniti i dressingom od kiselog vrhnja ili jogurta. Da bi tvoja salata bila fina i posebna ne samo po okusu nego i po izgledu, ako želiš, neposredno prije serviranja možeš je ukrasiti i s nekoliko malih cvjetića, primjerice, tratinčica ili djeteline.

Naravno, nemoj zaboraviti zapisati recept i svojoj salati dati neko zvučno ime, najbolje svoje, a ako želiš, recept možeš poslati i Coolinariki.

No, ako ti je pripremanje salata previše komplicirano, sebe i druge možeš počastiti i iznenaditi sendvičem ili kriškom kruha s nekim namazom kojem si dodao veliki lijepi list salate koju najviše voliš. Mamu pak možeš razveseliti dekoracijom koja će uljepšati stol za svečani obiteljski ručak. Cijelu, što ljepšu glavicu salate, najbolje puterice, stavi u odgovarajuću keramičku zdjelu, a među njene listove rasporedi cvjetove ubrane na livadi ili vrtu, pa ju stavi na sredinu stola.

Kako raspoznati salate?

Salata endivija

Endivija je malo gorkasta salata koja pogoduje našoj probavi, a bogata je željezom, kalijem i kalcijem. Salata od endivije posebno je ukusna ako se miješa s kuhanim krumpirom ili servira s dressingom u koji su umiješani mljeveni orasi ili, još jednostavnije, ako se samo pospe sjeckanim orasima. Sezona endivije je tijekom jeseni i zime.

Salata kristalka

Kristalka je salata s debljim, čvrstim listovima, pa je stoga posebno sočna i hrskava. Između ostalog, bogata je magnezijem i kalijem. Kristalka se naziva i ledena salata zato što se iz Kalifornije (SAD) izvozila posložena na ledenim blokovima kako bi zadržala svoju svježinu. Osim za salatu, listovi kristalke izvrsni su i u različitim sendvičima. Sezona kristalke je od svibnja do listopada.

Salata puterica

Puterica je prava zvijezda među zelenim salatama, naročito bogata manganom i magnezijem. Vrlo je laganog okusa, pa je ukusna izmiješana sa svim mogućim sastojcima i prelivena različitim preljevima. Kako ima vrlo nježne listove, mora se iskoristiti odmah nakon kupnje i začiniti neposredno prije upotrebe. Iako je njena sezona od svibnja do listopada, uzgaja se u staklenicima, pa je ima tijekom cijele godine.

Radič

Radič je posebno bogat kalcijem, koji mu daje izrazit gorkasti okus. Iako te gorkaste tvari posebno pogoduju našem želucu, otklanjanjem središnjeg zadebljalog dijela taj se okus može ublažiti. Osim za salatu, radič se može spremati s tjesteninom i rižom. Listovi radiča mogu se jesti na kruhu namazanom sirom ili maslacem. Da bi dulje ostao svjež i hrskav, radič se odmah nakon kupnje može očistiti, razdijeliti na listove, oprati, posušiti, te čuvati u plastičnoj vrećici ili posudi u hladnjaku. Sezona radiča je u jesen.

Matovilac

Matovilac je vrlo aromatičan i bogat magnezijem, željezom i beta-karotenom. Matovilac posebno prija ako se sprema sa češnjakom, kuhanim krumpirom ili grahom, te popečenim kockicama slanine. Kako su listići matovilca vrlo krhki i nježni, nije ga dobro predugo držati u hladnjaku jer vrlo brzo nakon branja gubi na svježini. Sezona matovilca traje od listopada do ožujka.

Rikula

Rikula je vrlo aromatična i izraženo gorkasta, te posebno bogata željezom. Njeni nježni zeleni listići jedu se zajedno s peteljkama. Rikula se može miješati s rajčicama i svim ostalim vrstama salata, a posebno je ukusna pripremljena s listićima ili komadićima sira parmezana, te začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna. Rikula se stavlja na pizze i miješa s tjesteninom, te dodaje juhama, umacima i namazima od sira i maslaca. Sezona rikule je u jesen i proljeće.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.