Moj profil

Sve tajne vrhunskih knedli sa šljivama

Uz pomoć coolkinih savjeta, vratite se u djetinjstvo i uživajte u svojoj omiljenoj slastici, mirisnim i slasnim knedlima sa šljivama uvaljanima u zlatno žute krušne mrvice.

Postoje jela koja nas vraćaju u djetinjstvo, a jedno od njih je bez svake sumnje slastica rajskog okusa, neodoljivo mirisne i ukusne knedle od krumpirovog tijesta punjene sočnim šljivama. Doista tko se od nas već i na njihov spomen u svojim mislima nije vratio u prošlost u toplu i mirisnu bakinu kuhinju u kojoj su nas nakon igre ili škole čekale svima omiljene knedle sa šljivama

uvaljane u zapečene krušne mrvice. No, kako su se mnogi uvjerili da čak i sačuvan recept iz stare požutjele bilježnice često nije dovoljan za istinsko uživanje u omiljenoj slastici otkrivamo korisne savjete zahvaljujući kojima će i vaše knedle svaki put uspjeti i biti savršene baš kao nekad one bakine.

Savjeti za izbor najvažnijih sastojaka

Za knedle nipošto ne koristite mladi krumpir, već izaberite brašnastu sortu starijeg krumpira koji sadrži veći udio škroba i manji udio vode, kako bi tijesto bilo mekše i lakše se formiralo, te kako bi knedle imale savršenu teksturu. K tome, kako bi upio što manje vode, krumpir uvijek kuhajte u ljusci, te ga uvijek stavite kuhati u hladnu vodu, a kad je kuhan (isprobajte ga vilicom!), ocijedite ga, malo ohladite i ogulite.

Za izradu knedli upotrijebite oštro, krupnije mljeveno brašno koje koristite u najmanjoj mogućoj mjeri, jer će u protivnom knedle biti pretvrde, a ne meke i baršunaste

Za izradu knedli upotrijebite oštro, krupnije mljeveno brašno koje koristite u najmanjoj mogućoj mjeri, jer će u protivnom knedle biti tvrde i žilave, a ne meke i baršunaste. K tome, kako bi bile još mekanije i ukusnije žlicu brašna možete zamijeniti žlicom pšeničnog grisa. Za knedle odaberite optimalno zrele šljive koje ovisno o veličini koristite cijele ili prepolovljene. U sredinu pažljivo, ne dokraja prerezanih plodova kojima odstranite koštice, stavite kocku šećera (kocke prethodno za još bolji okus prelijte rumom ili rakijom od šljiva!) koje će se tijekom kuhanja rastopiti i učiniti knedle još sočnijima i ukusnijima.

Savjeti za izradu krumpirovog tijesta

Najvažnije je da za izradu krumpirovog tijesta, baš kao i naše bake, ne koristite električni mikser jer će tijesto postati poput gume i neće se moći lijepo formirati. Za tijesto još vrući krumpir protisnite kroz prešu ili pasirku, te ga zatim, a kako tijesto ne bi postalo ljepljivo, pustite da se ohladi, te ga tek potom pomiješajte s ostalim potrebnim sastojcima (za kremastije tijesto možete dodati žlicu svinjske masti ili maslaca). Kako bi krumpirovo tijesto bilo meko, rahlo i podatno ne treba ga predugo mijesiti jer će pretjerate li postati tvrdo i žilavo. Stoga prije nego ga počnete mijesiti rukama, sastojke lagano pomiješajte žlicom. Nakon što tijesto prestane biti ljepljivo, što je znak da su se sastojci savršeno povezali, ostavite ga da miruje nekoliko minuta, nakon čega je spremno valjanje i formiranje knedli

Savjeti za formiranje i kuhanje knedli

Prilikom formiranja pazite da knedle, odnosno njihova površina bude u potpunosti kompaktna, bez rupica ili procijepa kako ne bi mogao isteći sok, ali i kako se ne bi napili vode, uslijed čega bi mogle prerano isplivati na površinu i ostati nedovoljno kuhane. Knedle kuhajte u podosta vode koju začinite ne samo sa solju, već i s malo  šećera. Knedle pažljivo spuštajte u uzavrelu vodu, te ih kako se ne bi zalijepe za dno posude, kada potonu pažljivo ih pomaknite kuhačom. Nakon što voda ponovo proključa, smanjite vatru na srednju temperaturu, kako se knedle ne bi koprcale i međusobno sudarale, već samo lagano ljuljuškale. Kada isplivaju na površinu, kuhajte ih ovisno o veličini još oko 5 minuta. Kuhane knedle sa šljivama lagano ocijedite i uvaljajte u prethodno pripremljene krušne mrvice pržene na maslacu začinjene cimetom, te pospite šećerom u prahu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.