Moj profil

Vrijeme roštiljanja

Ako ste majstor roštiljanja, prijavite se za Svjetsko Barbecue prvenstvo koje se svakog listopada održava u Americi ili barem pripremite američki BBQ umak za roštilj te njime oduševite obožavatelje vaših jela s roštilja.

Ljeti gotovo da ne postoji dvorište, voćnjak ili vinograd iz kojeg se ne šire miomirisi jela spremljenih na roštilju. Tko zna, možda brojem roštilja premašujemo i Amerikance, također velike ljubitelje jela na žaru koji prema statističkim podacima po domaćinstvu posjeduju i više nego jedan kućni grill. Amerikanci se osim svojom ljubavlju za roštiljanje vole hvaliti i pričama da su baš oni izumili roštilj, što nije točno jer je pečenje na otvorenoj vatri prva i najstarija metoda pripremanja hrane. Otkrivena je nedugo nakon što su naši daleki preci u razdoblju starijeg kamenog doba, otprilike 500 000 godina prije Krista naučili paliti vatru u koju im je potom sasvim slučajno pao komad mesa divljači koje su do tada kao i sve ostalo čime su se hranili jeli sirovo.

No, unatoč povijesnim činjenicama, Amerikancima se ne može osporiti da roštiljaju od kada znaju za sebe. Već su se u 17. stoljeću prvi kolonisti, traperi, pioniri Divljeg zapada, sladili mesom bizona, koje su pekli cijele, od brade do repa, odnosno barbe-a-queue na otvorenoj vatri. Osim prerijama, miris mesa pečenog na roštilju širio se i prvim američkim kolonijama pa tamošnji ni jedan važan politički, društveni i vjerski događaj nije prošao bez barbecue okupljanja. Već na samom početku barbecue povijesti, pojavili su se i prvi umaci i marinade, među kojima je i legendarni BBQ umak nastao u koloniji Carolina.

Želite li iskušati umak koji vuče korijene još iz 17. stoljeća te njime oduševiti sve one koji vole jela s roštilja, sitno nasjeckajte jedan crveni luk, 2 cm korijena đumbira i dva režnjića češnjaka te pomiješajte s dvije jušne žlice maslinovog ulja, jednom jušnom žlicom soja umaka, dvije jušne žlice smeđeg šećera, dvije jušne žlice kečapa, pola čajne žličice ljute paprike u prahu i 50 ml Worcestershire umaka. Umak potom stavite na vatru te ga uz stalno miješanje kuhajte desetak minuta na laganoj vatri.

No, osim sa svojim fantastičnim umakom, Amerikanci se mogu pohvaliti i Svjetskim natjecanjem u roštiljanju koje se od 1988. godine tradicionalno održava svake četvrte subote u listopadu u mjestu Lynchburgu u državi Tennessee, inače domovini viskija Jack Daniels. Na mirisnom natjecanju na kojem nikad ne sudjeluje manje od pedeset grill ekipa, strogi žiri proglašava pobjednike u više kategorija među kojima su primjerice najbolji žar, umak, marinada, prilog, prezentacija, odnosno novi recept. Ako ste i sami majstor roštilja, okupite ekipu i prijavite se te na radost svojih ukućana i prijatelja odmah započnite s ozbiljnim i temeljitim pripremama.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.