Moj profil

Uvođenje voća u prehranu djeteta

Voće ima veoma značajno mjesto u jelovniku djeteta, jer je najbolji mogući izvor vitamina, minerala i vlakana – tvari čije značenje ne leži u energetskom unosu, nego su neophodne za pravilno odvijanje aktivnosti u organizmu.

Zahvaljujući sadržaju niza korisnih tvari, prije svega prirodnih vitamina, voće je korisno za svakog, a posebice za djecu koja rastu. Jedini pravilo koje treba poštovati je slijediti upute pedijatra glede izbora voća ovisno o dobi djeteta kako bi se izbjegao rizik od moguće alergije.

U djece koja su na prirodnoj prehrani, ako majka ima dovoljno mlijeka i dijete dobro napreduje, s dohranom se počinje s navršenih šest mjeseci, a ako to nije slučaj s dohranom se može početi i ranije. U svakom slučaju dobro se posavjetovati s pedijatrom koji prati dijete.

S kojim voćem započeti dohranu?

Nakon 4-6 mjeseci

Jabuka - voće koje je uvijek prvo u početku dohrane dojenčeta zbog ugodnog okusa i lake probavljivosti. Bogato je vlaknima i tako poboljšava aktivnost crijeva. Već nakon četvrtog mjeseca dojenče može dobiti gotov obrok industrijski priređene voćne kašice, a s navršenih šest mjeseci svježe ribano voće (ali dobro usitnjeno, bez grudica).

Banana - dobar izvor energije zbog sadržaja kompleksnog šećera. Može se dati već u početku dohrane - svježa usitnjena banana, npr. dobro izmrvljena vilicom, dobar je obrok za dojenče s navršenih pet mjeseci.

Marelice u svježem obliku ne daju se prije navršenih 10 mjeseci jer mogu izazvati alergiju.

Kruška - slatko voće, većina djece ga vrlo dobro podnosi pa se u prvim danima dohrane može naći i kruška. Svježe voće daje se dobro izmrvljeno s navršenih šest mjeseci, a gotove voćne kašice u staklenkama i ranije.

Šljiva - naročito je pogodno voće za dojenče koje ima tvrđu stolicu (opstipacija). Svježe voće daje se s navršenih šest mjeseci, gotove kašice i ranije. I sok od šljiva je koristan za takvu djecu bilo kao gotov proizvod, no može se prirediti i kod kuće i od suhih šljiva (2-3 šljive u 100 ml vode).

Od 10 mjeseci nadalje

Breskve - aromatične su i bogate kalijem, ne sadrže puno šećera, a zbog rizika od alergije ne daju se prije navršenih 10 mjeseci. Gotov proizvod kao industrijski priređena voćna kašica može se dati ranije jer je voće homogenizirano (tehnološkim postupkom potpuno je usitnjeno) te stoga znatno lakše probavljivo.

Marelice - ovo ukusno voće u svježem obliku ne daje se prije navršenih 10 mjeseci jer može također izazvati alergiju, ali gotovi homogenizirani proizvodi mogu se dati nakon navršenih šest mjeseci. Marelica je bogat izvor kalija i betakarotena, a svježe marelice bogate su i vitaminom C.

Nakon godine dana

Citrusi ili agrumi - naranča, grejp, limun, mandarina, iako su izuzetno bogati vitaminom C, dojenčadi se ne daju zbog moguće alergije, a osobiti djeci sklonoj alergiji (ekcem) ne treba ih davati prerano.

Kivi - sadrži puno kalija i vitamina C. Jedan kivi dnevno osigurava više nego što je dnevna potreba kalija i vitamina C za odraslu osobu. Ovo voće je vrlo korisno za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava i povoljno djeluje na sluznice povećavajući im otpornost. No, prije godine dana ne daje se djetetu zbog rizika od alergije.

Nakon druge godine

Od ove dobi dijete može dobiti i sve druge vrste voća, no u svakom slučaju treba poštovati njegov izbor i dati mu ono što voli, a s druge voditi računa o prehrambenim osobitostima pojedinih vrsta voća. I suhi plodovi voća kao što su orasi, lješnjaci, bademi, kikiriki, pistacije, koji sadrže optimalne količine nezasićenih masnih kiselina, mogu se dati djeci te dobi. Oni sadrže i znatne količine minerala korisnih u razvoju mišića. Ono o čemu treba voditi računa kada se daje djeci jest da ih se ne ostavi bez nadzora dok jedu, osobito tijekom igre, kad istodobno i govore ili se smiju jer mogu udahnuti sitni komadić (aspiracija) i tako strano tijelo može ući u dišne puteve s nizom neugodnih posljedica.

Gotove kašice

U početku dohrane imaju neke prednosti i dobra su alternativa svježem voću. Evo zašto:

  • Sigurne su u svakom pogledu jer industrije koje proizvode dječju hranu podvrgnute su strogoj kontroli tijekom kultivacije sirovina i kasnije prerade.
  • Obogaćene su vitaminom C, neophodnim za rast.
  • Voće je izmrvljeno do najsitnijih djelića u finu kašicu koja je lako probavljiva za dojenče u prvim danima dohrane, a do tada je bilo na isključivo mliječnoj prehrani.
  • U praktičnom su i higijenski sigurnom pakiranju.

Svježe voće

Ako se za dojenče priređuje kašica od svježeg voća, to voće mora ispunjavati neke uvjete kvalitete:

  • Treba birati ono voće koje je u pravom stupnju zrelosti (tj. ni nezrelo ni prezrelo) jer stajanjem se njegove prehrambene kvalitete mijenjaju.
  • Iz istog je razloga bolje rabiti domaće voće, sezonsko, koje nije bilo podvrgnuto dužem stajanju u hladnjaku.
  • Prije nego što voće date djetetu, najprije ga trebate pažljivo oprati, a tek poslije skidati koru i usitniti. Nakon što ogulite bananu, operite ruke prije nego je dodirnete (oguljenu) i počnete priređivati.

I na kraju još nešto. Majke su često zabrinute, jer se djeca nerijetko lako naviknu na voće, ali odbijaju povrće. Dojenčetu treba vremena za privikavanje na okus povrća, koje mu nije privlačno bojom, a okus mu je potpuno stran. Npr. voćna kašica, uz dodatak rižinih pahuljica ili keksa, nakon šestog mjeseca može zamijeniti obrok od povrća. A za dalje, budite strpljivi nekoliko dana, pa zatim ponovno ponudite povrće.

Nemojte biti previše uporni u nastojanju da dijete koristan obrok pojede pod svaku cijenu - to nije put do uspjeha.

Autor:
Prim. mr.sc.dr. Ružica Duplančić-Šimunjak, pedijatar

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.