Moj profil

Štorija o galiji Cristo Ressussitato

Prije 444 godina održala se Lepantska bitka – događaj koji je značajno promijenio sliku Mediterana druge polovice 16. stoljeća, zabilježena kao najveća, a ujedno i posljednja bitka brodova na vesla i jedra, u kojoj su se sukobile zemlje Svete lige (Papinska država, Španjolska, Mletačka republika, Genova i Malteški vitezovi) i pomorske snage Osmanskoga carstva.

U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u povijesti, u vodama oko grada Lepanta u današnjem Korintskom zaljevu, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist) – najveća među njima.

U Europi unatrag nekoliko godina proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj, te se svake godine u Lepantu (mletačko ime za grčki Nafpaktos) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade.

2007. godine Hrvatsku je ondje predstavljao grad Krk. Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama saveznica bio je povodom za detaljnije promišljanje i istraživanje Krka u to doba, njegova života i stanovništva. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznavajući unutar toga iznimnu pomorsku tradiciju, 2008. godine pokrenut je projekt Štorija o galiji Cristo Ressussitato, kojim se otad obilježavaju godišnjice Lepantske bitke.

S hrvatske obale Jadrana u Lepantskoj bitki sudjelovalo je sedam gradova, odnosno sedam galija, a sveukupni broj naših vojnika posade i galijota bio je veći od 10.000 (manje je poznato da je svaki peti sudionik bitke bio Hrvat). Također, zanimljivo je istaknuti kako su gotovo polovicu snaga, kako u floti tako i ljudstvu, činile krčka galija Cristo Ressussitato pod zapovjedništvom soprakomita Ljudevita Čikute, cresko-osorska galija Sveti Nikola vođena soprakomitom Ivanom Dražićem i rapska galija Sveti Ivan kojom je zapovijedao Ivan de Dominis. Papa Pio V. u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju. Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova od kojih su većinu činili oni dubrovački. Na brodovima je bilo 80.000 ljudi, a među njima 30.000 vojnika te 50.000 mornara i veslača. Na lijevom krilu nalazila se i galija Cristo Ressussitato, dvadeset i osma u prvom navalnom redu, a upravo uspjeh koji je ostvarilo to krilo bio je presudan za daljnji ishod bitke. Malobrojne galije na desnom osmanlijskom krilu započele su povlačenje što je lijevom omogućilo da pomogne kršćanskim snagama centra i desnog krila. Već u ranim poslijepodnevnim satima 07. listopada Sveta liga izvojevala je pobjedu, što je konačno označilo kraj turske dominacije na Mediteranu.

Galija Cristo Ressussitato je sa većinom od preko 600 galijota potopljena za vrijeme bitke. Ljudevit Čikuta se uspio spasiti i njegov grob se nalazi u krčkoj katedrali.

Svake godine za vrijeme trajanja manifestacije, svi posjetitelji grada Krka imaju priliku u krčkoj prvostolnici razgledati grob soprakomita Ljudevita Čikute, koji je ujedno jedini poznati grob zapovjednika hrvatskih galija. Posljednjeg dana manifestacije, u spomen na legendarnog soprakomita Ljudevita Čikutu, organizira se i vođena šetnja do kapelice Sv. Nikole u Biski (mjesto iznad Valbiske na otoku Krku), zavjetne kapelice obitelji Čikuta, jedne od najslavnije krčke plemičke pomorske obitelji koja je sudjelovala u bitci.

6. listopada 2011. godine Filatelističko društvo Krk je izdalo prigodnu omotnicu povodom 440. godina od sudjelovanja krčke galije u bitci kod Lepanta. Omotnicu prati prigodni žig kojim se samo taj dan pečatirala sva pošta poslana iz grada Krka. Prigodna omotnica izdana je u nakladi od 500 komada.

5. listopada 2012. godine povodom obilježavanja Lepandske bitke FD Krk je izdalo prigodni žig i prigodnu omotnicu s motivom zavjetne kapelice obitelji Čikuta u Biski posvećenu Sv. Nikoli.

Wikipedija: Bitka kod Lepanta

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.