Moj profil

Švedska grenčica = Bitter Sweden

Koristila sam  tinkturu Švedske grenčice, prije par godina, kada sam imala"grozne"valunge. Sada ju preporučujem i zato stavljam ovaj članak za lakše nalaženje podataka.Frei također piše o tome. Koristila sam čajnu mješavinu za Švedsku grenčicu  Mariborske ljekarne koja se otapa u rakiji ili alkoholu. Kod nas u Zgb. se može naći u biljnim apotekama.

ŠVEDSKA GRENČICA

Švedske kapi - eliksir
Švedska grenčica je već dugo znan eliksir za očuvanje zdravlja.
Sastavljena je iz ljekovitih biljaka, koje se nalaze u većini receptura starije europske farmaceutske literature. To su prije svega biljke za normaliziranje rada probavnih organa i aromatske ljekovite biljke.
Švedska grenčica Mariborskih ljekarna izrađena je po originalnom receptu dr. Samsta.

Spomenuta švedska grenčica Mariborskih ljekarna najčešće se koristi i može se nabaviti u biljnim ljekarnama RH, i to kao gotov proizvod ili pripremljena smjesa biljaka, koju vi sami macerirate u rakiji.

Način uporabe Unutarnja uporaba
Za sprečavanje bolesti (preventiva) uzimamo ujutro i navečer po jednu čajnu žličicu razrijeđenih kapljica. Kod raznovrsnih bolesti slobodno uzimamo po tri razrijeđene žličice. Kod zloćudnih oboljenja uzimamo dvije do tri žlice dnevno ovako: po jednu žlicu kapljica razrijeđenih u 1,8 litre biljnog čaja, razdijeljenog na dva dijela, a uzima se pola sata prije svakog jela i pola sata nakon jela.

Oblozi iz mješavine švedskog bilja
Oblozi se koriste za različite otekline. Komadić vate ili krpu, namočimo švedskom grenčicom i položimo na bolesno mjesto, kojeg smo prije toga namazali svinjskom ili nevenovom masti. Preko toga stavimo plastičnu foliju, da se ne uprlja rublje. Nakon toga povežemo krpom ili zavijemo zavojem. Oblog pustimo djelovati dva do četiri sata, ovisno o bolesti. Ako pacijent izdrži, slobodno pustimo oblog preko noći. Nakon odstranjenja obloga, kožu napudramo. Ako bi se kod osjetljivih osoba unatoč tome pojavile kožne upale ili crvenilo, trebamo obloge držati kraće vrijeme ili ih posve odstraniti.

Osobe, koje su alergične, neka odstrane foliju i upotrebljavaju samo krpu.
Ako bi se pojavio svrbež, namažemo bolesno mjesto mašću od nevena.
Alkohol i šećer u švedskoj grenčici su u takvim količinama, da ne prouzrokuju nikakve štete bolesnicima, ako se uzimaju u propisanoj količini.
Prema jednom starom rukopisu ljekoviti učinci eliksira švedske grenčice su sljedeći:
1. Ako je češće mirišemo ili udišemo, vlažimo tjeme, stavljamo na glavu navlaženu krpu, otklanja bol i vrtoglavicu, jača pamćenje i mozak.
2. Pomaže kod mutnih očiju, otklanja crvenilo i sve bolove, čak i kad su oči upaljene, mutne i nejasne. Nestaju i pjege i siva mrena ako pravovremeno navlažimo kuteve očiju ili stavimo vlažnu krpu preko zatvorenih očiju.
3. Kozice i osipe svih vrsta, kao i kraste u nosu ili na bilo kojem drugom mjestu tijela možemo izliječiti ako ih često i dobro navlažimo kapljicama eliksira.
4. Kod zubobolje uzmemo jednu punu žlicu eliksira s malo vode te tu tekućinu držimo neko vrijeme u ustima ili bolni zub navlažimo krpom. Bol prestaje i upala se povlači.
5. Prištiće na jeziku ili ostale povrede upornim vlaženjem s eliksirom u kratkom ćemo roku izliječiti.
6. Ako nam je grlo upaljeno ili bolesno, tako da možemo teško gutati hranu i piće, uzimamo kapljice ujutro, u podne i navečer, polako ih pijemo i one izvlače temperaturu i liječe ždrijelo.
7. Ako imamo grčeve u želucu, uzmemo jednu punu žlicu eliksira.
8. Kod grčeva uzmemo tri pune velike žlice eliksira polagano jednu za drugom i uskoro ćemo osjetiti olakšanje.
9. Kapljice rastjeruju vjetrove u tijelu i hlade jetru, otklanjaju sve želučane tegobe i one u trbuhu, te pomažu kod zatvora stolice.
10. Odlično su sredstvo za želudac kad on slabo probavlja i zadržava hranu.
11. Također pomažu kod bolova žuči. Ako svakodnevno ujutro i navečer uzimamo po punu žlicu kapljica, a preko noći stavljamo obloge svi će bolovi nestati.
12. Kod vodene bolesti šest tjedana uzastopce uzimamo ujutro i navečer po jednu punu žlicu eliksira u bijelom vinu.
13. Kod bolova i šuma u ušima eliksirom navlažimo komadić vate i stavimo ga u uho. Jako dobro pomaže i čak vraća izgubljeni sluh.
14. Ako žena ima bolove u maternici, tri dana uzastopce uzima ujutro punu žlicu eliksira u crvenom vinu, nakon pola sata treba prošetati, zatim može doručkovati, ali ne mlijeko. Eliksir ne uzimamo s mlijekom!
15. Ako posljednjih 14 dana trudnoće uzmete ujutro i navečer po jednu žlicu eliksira, pospješit ćete porođaj. Kako bi se što lakše riješila posteljice, rodilji dajemo svaka dva sata punu kavenu žličicu grenčice tako dugo, dok posteljica ne izađe bez porođajnih bolova.
16. Ako se poslije poroda kod dojenja pojave upale dojki stavljanjem obloga s grenčicom brzo će nestati.
17. Djeci pospješuje iscjeljivanje vodenih kozica. Djeci dajemo eliksir razrijeđen s vodom, ovisno o dobi. Kada se kozice počnu sušiti, češće ih vlažimo eliksirom pa ožiljci neće ostati.
18. Djeci i odraslima koristi protiv glista, čak i trakavice. Djeci je moramo davati ovisno o dobi. Na pupak zavežemo navlaženu krpu i pazimo da bude uvijek vlažna.
19. Kod žutice će sve tegobe brzo nestati, ako tri puta dnevno uzimamo po jednu veliku žlicu eliksira, a na otečenu jetru stavljamo obloge od švedske grenčice.
20. Otvara sve hemoroide, liječi bubrege, pomaže da tekućina izađe iz tijela bez dodatnih kura, otklanja depresiju i melankoliju i regulira tek i probavu.
21. Također liječi unutarnje hemoroide, ako ih u početku češće vlažimo, te ih uzimanjem švedske grenčice omekšamo. Naročito je djelotvorno ako to činimo prije spavanja. S vanjske strane treba staviti natopljen komad vate. Pomaže da oteče suvišna krv i smanjuje pečenje.
22. Ako je netko u nesvijesti, zatreba li, otvorimo mu usta, ulijemo mu veliku žlicu eliksira i bolesnik će doći k sebi.
23. To sredstvo otklanja i bolove kod grčeva, tako da oni s vremenom prestanu.
24. Kod plućne tuberkuloze uzimamo eliksir ujutro natašte, a kura mora trajati šest tjedana.
25. Ako žena izgubi mjesečnicu ili ako je ona pak prejaka, neka uzima eliksir tri puta dnevno tijekom sedam dana. Ako je mjesečnica bila preobilna, smirit će se, ako je izostajala, uspostavi se.
26. To sredstvo pomaže i kod bijeloga pranja.
27. Ako nekoga muči padavica (epilepsija) valja mu odmah dati eliksir. Bolesnik mora tada uzimati isključivo to sredstvo, jer ono jača napadnuti živčani sustav kao i tijelo, i čuva nas od svih bolesti.
28. Liječi oduzetost, otklanja vrtoglavicu i mučninu.
29. Liječi također vodene kozice i crveni vjetar.
30. Ako netko ima groznicu, vrućicu ili tresavicu i potpuno je slab, dajemo mu jednu veliku žlicu eliksira i bolesnik će, ako ne koristi druga sredstva, ubrzo doći k sebi, puls će se početi smirivati, pa iako je vrućica jako visoka, bolesnik će se uskoro osjećati bolje.
31. Eliksir liječi i rak, stare vodene kozice i bradavice, te raspucane ruke. Ako je rana stara i gnojna ili ako je na njoj izraslo divlje meso, valja sve dobro isprati bijelim vinom, a zatim staviti na to krpu namočenu u eliksir. Kapljice otklanjaju otekline i bolove kao i divlje meso i rana počinje zarastati.
32. Bez opasnosti liječi sve rane, bilo posjekotine ili ogrebotine, ako ih češće tretiramo eliksirom. Krpu namočimo u eliksir i njome prekrijemo ranu. Kroz kratko vrijeme bol nestane, eliksir sprečava nastanak infekcije i gnojenja, i liječi također stare prostrijelne rane. Ako su u tkivu rupe, ubrizgamo eliksir u ranu, koju prije toga ne moramo obavezno očistiti. Redovnim stavljanjem obloga natopljenih kapima ubrzo će doći do ozdravljenja.
33. Otklanja sve ožiljke, i kad su jako zastarjeli, brazgotine i posjekotine, ako ih natopimo kapima 40 puta. Iza svih rana izliječenih s tim kapljicama ne ostaju ožiljci.
34. Iz temelja liječi i sve fistule, i kad se čini da su neizlječive: povreda može biti neograničeno stara.
35. Liječi sve povrede uslijed opekotina bile one uzrokovane vatrom, vrućom vodom ili mašću, ako ih ustrajno močimo s eliksirom. Sprečava nastajanje mjehurića, izvlači vrućicu, liječi u potpunosti čak i gnojne mjehure.
36. Djeluje protiv oteklina i masnica bez obzira na to od koje vrste udarca potječu.
37. Ako netko nema apetita, eliksir će mu ga vratiti.
38. Kod jake slabokrvnosti, eliksir vraća bolesniku izgubljenu boju, ako ga jedno vrijeme uzima svako jutro. Cisti krv i stvara novu, te pospješuje cirkulaciju.
39. Reumatski bolovi u zglobovima nestaju ako eliksir uzimamo ujutro i navečer i ako na bolna mjesta stavljamo krpu natopljenu eliksirom.
40. Liječi ozebline na rukama i stopalima, čak i ako su nastale otvorene rane. Ako je to moguće što češće, posebno tijekom noći, na ta mjesta stavljamo nakvašenu tkaninu.
41. Na kurje oči stavljamo eliksirom natopljen komadić vate i vodimo brigu o tome da vata na bolnom mjestu uvijek bude vlažna. Nakon tri dana kurje oči otpadnu ili ih bez bolova možemo odstraniti.
42. Kod kuge i drugih zaraznih bolesti dobro je da ih uzimamo više puta na dan, jer liječe kužne čireve i otekline čak i ako su već zahvatile i vrat.
43. Tko povremeno boluje od nesanice neka uzme eliksir prije spavanja. Kod nesanice izazvane nervozom stavimo na srce krpu natopljenu razrijeđenim eliksirom.
44. Tko svaki dan ujutro i navečer uzima taj eliksir, ne treba nikakve druge lijekove, jer on krijepi tijelo, jača živce i krv, sprečava drhtanje ruku i nogu. Ukratko, djeluje protiv svih bolesti. Tijelo ostaje čvrsto, lice mladoliko i lijepo.

Važno:
Sve navedene količine eliksira moramo uzimati razrijeđene vodom ili čajem.
Iz navedenih točaka ovoga staroga rukopisa vidljiva je čudotvorna ljekovita moć te mješavine bilja. S pravom se može reći da gotovo i nema bolesti kod koje švedsko bilje ne pomaže ili da u najmanju ruku nije osnova za svaku njegu.
Posebna napomena: Citirajući »stari rukopis« želio sam vam dati povijesnu ilustraciju o vrlo širokom području zdravstvenog djelovanja tog eliksira, no međutim, od opisane primjene u nizu slučajeva razumljivo je da autor i izdavač to svojim čitateljima ne propisuju kao »recept«, jer za to nisu meritorni.
Drugim riječima samo liječnik (i farmakolog) s odličnim poznavanjem fitoterapije (uz poželjnu licencu) može (opet nakon medicinske dijagnostike) propisivati precizan način primjene tog čudesnog eliksira.


Uputa za uporabu ljekovitog eliksira »Švedska grenčica« (Mariborske lekarne)Švedska grenčica je dugo godina poznat lijek za očuvanje zdravlja. Čajna mješavina je sastavljena iz ljekovitog bilja, koje je opisivala starija evropska farmaceutska literatura. Pri sastavljanju recepture uvažavali smo najnovija stručna dostignuća o lijekovitom djelovanju pojedinih biljaka.

Izrađeni eliksir Švedska gorčica upotrebljava se za normaliziranje probave (zatvorenost - kronična opstipacija, lijenost debelog crijeva, napuhanost — meteorizam) i poboljšavanje teka.

Eliksir upotrebljavamo 2-3 puta 1 do 2 kavene žličice dnevno u čaši vode ili čaja, pola sata prije jela. Koristi se 15 dana pa se napravi pauza. Upotreba Švedske grenčice se ne preporučuje djeci i ženama u vrijeme menstruacije, te se zabranjuje uzimanje trudnicama.
Jako veliko prekoračenje doze, koja je u tim uputama navedena, može uvjetovati slabost, povraćanje i proljev. U takvim slučajevima savjetujemo privremeno prekidanje uporabe eliksira.

Upozorenje: Eliksir Švedska grenčica čuvamo u tamnom prostoru na sobnoj temperaturi.
Talog u eliksiru je normalna pojava.
Rok trajanja: 18 mjeseci.

Uputa za pripremu eliksira:
Sadržaj čajne mješavine (originalno pakiranje) prelijemo s 1,5 1 dobre domaće rakije ili konjaka (45% vol. etilnog alkohola). Terijak (kuglicu koja se nalazi u originalnom pakiranju) zdrobimo i dodamo ostaloj čajnoj mješavini, te maceriramo u dobro zatvorenoj posudi, zaštićenoj od neposredne sunčeve svjedosti tjedan dana uz miješanje (najmanje dva puta dnevno). Nakon toga tekućinu odlijemo, procijedimo kroz gustu gazu ili krpu, ostatak bilja stisnemo i pustimo da se razbistri.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.