Moj profil

Zanimljivi načini da osvježite kuhinju rukotvorinama

Kuhinja je prostorija u kojoj domaćice provode najviše vremena. Ovdje nastaju najljepša i najzanimljivija jela u kojima uživaju svi ukućani. Međutim, za najbolja jela potrebna je i inspiracija, koja često nedostaje ukoliko se hrana priprema u dosadnom i suvoparnom okruženju.

foto: pixabay.com

Kuhinja je prostorija u kojoj domaćice provode najviše vremena. Ovdje nastaju najljepša i najzanimljivija jela u kojima uživaju svi ukućani. Međutim, za najbolja jela potrebna je i inspiracija, koja često nedostaje ukoliko se hrana priprema u dosadnom i suvoparnom okruženju.

Renoviranje kuhinje je skupo, a kupovina novog posuđa ili kuhinjskih aparata često podrazumijeva gomilanje stvari u kuhinji. Razne kreativne radionice mogu vas naučiti kako da uz kreativnost i trud osvježite prostor, bez velikih investicija. Evo nekoliko načina da uljepšate svoju kuhinju.

Dekupaž

Ukoliko su vaši kuhinjski elementi ili posude izgubili prvobitni sjaj, jedno od boljih rešenja je da ih ukrasite dekupaž tehnikom. Sve što je od drveta, keramike, stakla, metala, može se ukrasiti na ovaj način.

Razlozi za popularnost dekupaž tehnike su jasni - svakom predmetu možete dati lični pečat, ukrasiti ga po svom ukusu i uklopiti estetski sa ostatkom prostorije. Ova tehnika zapravo podrazumijeva ukrašavanje predmeta komadima papira. To mogu biti salvete, razglednice, ukrasni papir ili novine.

Sami izaberite sliku sa salvete ili druge vrste papira koju želite da koristite. Neka se aplikacija slaže sa ostatkom kuhinje, ili ako je ona jednobojna možete napraviti kontrast i tako je osvježiti. Ostatak alata, ljepilo, četkice i lak, možete naći u specijalizovanim hobi-radnjama, farbarama i knjižarama.

Ovom tehnikom možete ukrasiti dio namještaja, recimo bijelu stolicu ili vrata od ormana. Također možete pažnju pokloniti nekim detajima u kuhinji kao što su posuda za čuvanje kruha, drvena ploča za seckanje, ili neka jednostavna posuda. Na ovaj način unećete boje i šare u ostatak prostorije.

Slikanje na staklu

Slike na platnu koje vise na zidovima nisu jedini način na koji možete da ispoljite svoju kreativnost i sklonost ka slikarstvu. Ukoliko niste spremni za ovako velike poduhvate, krenite od manjih stvari, kao što je slikanje na staklu.

Sve što vam je potrebno od materijala za ovu tehniku su boje za slikanje na staklu, koje nisu skupe, i sami stakleni predmeti koje ćete sigurno naći svuda oko sebe, pa nećete morati ni da ih kupujete.

Umjesto da tegle preostale od zimnice bacite ili ih gomilate u ostavi, iskoristite ih na ovaj način. Oslikajte ih i napravite zanimljive posude za šećer, sol, brašno, ili možda mjesto za kolačiće uz kavu ili čaj.

I stare staklene boce možete iskoristiti. Napravite zanimljive vaze, u njih stavite cvijeće i na taj način osvježite prostoriju. Također, na staklenim čašama možete djeci oslikati omiljene likove iz crtića ili neke motive njima drage, i tako ih obradovati na kreativan način.

Slikanje na tekstilu

Još jedan vid slikanja koji će naći primjenu u domaćinstvu je slikanje na tekstilu. Ljudi su stolećim slikali na tekstilu stvarajući predivne komade odjeće, ili platna koja su potom kačili na zid. Ako vam ovo zvuči kao prevelika egzibicija, krenite od nečeg jednostavnijeg.

Otvorite fioke i kredence, i izvadite jednobojne stolnjake i krpe. Opremite se bojama za tekstil u različitim nijansama ili markerima i flomasterima za tekstil, i krenite. Sve što vam je pored boja i materijala potrebno je komad kartona koji ćete podmetnuti ispod tkanine kako se boja ne bi preslikavala.

Osim što možete stvoriti nove, šarene krpe i stolnjake, možete i oživjeti stare. Sigurno imate neki uflekan stolnjak kome nema spasa, i koji krijete kada vam dođu gosti. Slikajte oko te fleke, ili je pretvorite u neku zanimljivu šaru, i stolnjak na koji ste zaboravili možete ponovo koristiti.

Ukrasite zid

Ukoliko u kuhinji imate zid koji je prazan, možda baš on može biti način da osvježite prostor. Umjetnička djela ostavite za dnevnu sobu i ostale prostorije, a sa ovim dijelom doma slobodno eksperimentišite.

Za zid možete zakačiti magnetnu ploču, na koju ćete stavljati magnete sa putovanja. Možete okačiti veliki ram, a unutra zakucati nekoliko čavla na koje ćete kačiti ofarbane dijelove escajga. Zanimljivo i drugačije! Ukoliko se bavite mozaikom, možete napraviti svoj mali galerijski zid i okačiti nekoliko svojih djela.

“Uradi sam” filozofija je s razlogom sve popularnija. Osim što će predmeti koje napravite biti potpuno po vašem okusu i u skladu sa ostatkom kuhinje, vaša kreativnost će sigurno dati posebnu čar. Uživaćete u onome što ste preuredili svojim rukama, što će vam dati inspiraciju i volju za još lepša i kreativnija jela.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.