Moj profil

Zašto stavljam kurkumu u svako jelo

Što je kurkuma, kako je postala tako popularna, zašto ju trebamo koristiti!!

Kurkuma, ili Curcuma longa je tropska bilja s korijenima iz istočne Indije. Može se kupiti u obliku praha ili biljke. Ako, kao i ja ne znate razlikovati biljke, slična je Đumbiru.

Danas postaje sve popularnije i poznatija. Kao prah se može dodati svakome jelu bez remećenja okusa. Jedini efekt koji izaziva je žuto zelenkasta boja jela koja ako želite estetski lijepo jelo neće dobro proći kod vaših gostiju. No bez obzira na ružnoću jela, osobno ju koristim u svemu. Zašto se pitate?! Upravo radi njezinih ljekovitih svojstva. Kurkuma na naše tijelo djeluje protuupalno, antikancerogeno te sadrži antivirusna svojstva. Nova istraživanja su pokazala kako se kurkumom može boriti i protiv depresije.
Kurkumu možete jednostavno dodavati svakome jelu. Primjerice, može se dodati jutarnjem obroku s kajganom ili povrćem. Također možete napraviti pikantni rižoto od kurkume. Sve se češće dodaje u jutarnje Smoothie-je gdje se jedva osjeti ali ne gubi svoja ljekovita svojstva. Također možete pronaći razne recepte začinjavanja mesa s kurkumom što je najbolji način ako želite azijski okus svoga obroka.

Kao zaključak bih preporučila korištenje kurkume svima. Najjednostavnije je samo ju posipati po svemu što kuhate kao ja, ali možete i postati kreativni oko korištenja ovog začina. Njezina ljekovitost je dokazana te u svijetu gdje nam je izrazito pristupačna nema razloga za njezino ne korištenje.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.