Moj profil

7 jesenskih jela za 7 dana

Vjesnike jeseni definitivno možemo namirisati na tržnicama, jer ovo godišnje doba obiluje specifičnim bojama, okusima i mirisima.

Jesenske sezonske namirnice poput bundeva, gljiva, mahunarki i žitarica  prisutne su u bogatim povrtnim juhama, varivima, tartevima, musakama i kolačima s orasima, šljivama i sušenim voćem.

Volite li započeti ručak obrokom na žlicu, topla, bogata juha od pečenog sezonskog povrća donosi jesensko raspoloženje. Bundeva, batat i mrkva daje joj posebnu boju, a ovaj je kremasti zalogaj dobrodošao je u hladnijim danima

Bundeva se koristi u različitim jelima, od juha, priloga pa do slatkih deserata. Pečenoj bundevi s kus-kusom i povrćem teško je odoljeti jer sve boje jeseni pretvorene u fino toplo jelo pružajući poseban okus.

S padom temperatura raste popularnost variva i gustih juha. Da biste od ovog jela načinili cjelovit obrok, servirajte ga s kriškom crnog kruha. Otkrijte što sve ima u jesenskom varivu i koje su još kombinacije moguće.

Želite li bezmesni obrok, mahunarke su dobra zamjena, a u ovoj maneštri od leće, slanutka i graha uživat će svi koji vole tople zalogaje na žlicu. Osim toga, guste juhe rado su viđene ovih dana, jer već prilikom kuhanja ispunjavaju kuhinju mirisnom ugodom.

Budući da su gljive aromatične, nije im potrebno dodavati previše začina, kako se ne bi potisnuo njihov specifičan okus. Gljive čak i same mogu biti začin, a odlično se slažu s povrćem, tjesteninom, rižom, ali i s mesnim jelima te s vinom. Za pripremu piletine u umaku od gljiva i vina, bitan je temeljac i izbor kvalitetnih namirnica.

Zajedničko svim jesenskim jelima je želja za toplim, zasitnim obrocima bogatim sezonskim namirnicama. Zapečeni grah, svejedno da li poslužen kao samostalno jelo ili prilog, spada u red takvih recepata koji bi se mogli naći na stolovima ovih dana.

Zasitan obrok koji može nositi epitet comfort fooda je pastirska pita, klasik britanske kuhinje. Priprema se na način da se pire od krumpira rasporedi i zapeče na piti, ali jednako ukusna može biti tako spremljena i s palentom. Kao i uvijek, najbitniji je dobar balans mesa, povrća i začina.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.